StoryEditor

Vínne cesty svet miluje. No história ich vzniku je temná

27.10.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Dnešný svet je vínnymi cestami doslova prekrižovaný. Jedna z nich však musela byť prvá. A aj bola. Jej meno je Deutsche Weinstrasse, založená bola presne pred 80 rokmi v nemeckom Falcku a dodnes prechádza 37 mestami a obcami. A jej história je pomerne temná, ako píše portál edition.cnn.com.



Bad Durkheim. Aj to je jedno z miest, cez ktoré Deutsche Weinstrasse prechádza. Ide o moderné nemecké mestečko s veľkou botanickou záhradou, stredovekým opátstvom a zrúcaninami hradu z 13. storočia. Len neďaleko odtiaľ leží ospalá dedina Kallstadt, odkiaľ dedko Donalda Trumpa, Friedrich, emigroval so svojou ženou do Spojených štátov. Práve v Bad Durkheime sa koná akcia Wurstmark, ktorej organizátori tvrdia, že ide o najväčší vínny festival na svete s návštevnosťou 600-tisíc ľudí ročne.

Skryté umelecké dielo
Stany plné dlhých lavíc s rozjarenými ľuďmi, kolotoče a kapely... Človek sa pri pohľade na túto akciu nevyhne asociácii s Oktoberfestom. Ako je teda možné, že o Weinstrasse a jej festivaloch vie mimo Nemecka tak málo ľudí? Nuž, Nemci sa ho jednoducho zdráhajú propagovať. A prečo? Kľúč k tomuto tajomstvu leží takmer skrytý v miestnom kostole – v Ludwigskirche, na nástennej maľbe za oltárom s motívom ukrižovaného Ježiša.



Napodiv, nikto si v čase jeho vzniku nevšimol, že jeden zo zločincov po Kristovom boku sa nápadne podobá na Adolfa Hitlera. Autor obrazu, Paul Thalheimer, ho namaľoval v roku 1935, ešte predtým, než bol zakázaný ako degenerovaný umelec. Jeho nepochybný akt vzdoru sa zhodoval s nápadom miestneho šéfa nacistickej strany Jozefa Burckela, ktorý sa rozhodol z tejto oblasti vytvoriť centrum pre vínnu turistiku.

Nuž, áno, práve pre toto pozadie sa Weinstrasse stala známa ako geniálna atrakcia s problematickým pôvodom. Ale nazad do roku 1935. Burckel totiž vtedy stál pred dvomi problémami. Po prvé, obchod s vínom v okolitom regióne Pfalz bol v rukách židovských obchodníkov, ktorí nesmeli pracovať v Tretej ríši. Po druhé, úroda v rokoch 1934-35 viedla ku kolapsu cien.

Prelomový hit
Burckel vtedy prišiel s geniálnym nápadom vytvoriť vinársku trasu, ktorá by spájala hlavné vinárstva na ľavom brehu Rýna. Tie sa nachádzali na trase dlhej 85 kilometrov: od obce Bockenheim k obci Schweigen na francúzskej hranici. Už v októbri 1935 Burckel slávnostným prejavom v Bad Durkheim projekt Weinstrasse uvítal do života. Koncept sa stal obrovským hitom. A predaje vína prudko vzrástli.



Dnes je Weinstrasse podobne idylické ako v 30. rokoch: vinie sa okolo zvažujúcich sa viníc v tieni mandľovníkov, figovníkov a sladkých gaštanov. Prechádza udržiavanými dedinkami s úzkymi dláždenými uličkami a kamennými domami, ktorých balkóny doslova pretekajú červenými muškátmi.



Jedna z tunajších výnimočne vzácnych odrôd je Auxerrois, mierne sladšia verzia Pinot Blanc, ktorá bola vytvorená v podstate náhodou. Oblasť je inak známa najmä pre Rizling rýnsky. A rozhodne stojí za návštevu.

01 - Modified: 2007-10-24 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo financií nedalo STV dotáciu, Hreha požiada o novú
01 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 02 - Modified: 2024-03-13 11:33:53 - Feat.: - Title: Na Veľkú noc slovenské víno! Pozrite si tipy slovenských vinárov 03 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 04 - Modified: 2024-02-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Nealkoholické vína majú pred sebou veľkú budúcnosť. Začínajú ich vyhľadávať aj mladí, ktorí nechcú piť alkohol 05 - Modified: 2024-02-09 12:39:21 - Feat.: - Title: Pivo zdražie o 10 percent, odkazujú pre HN majitelia reštaurácií. Zdôvodňujú to krokom vlády
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:13