StoryEditor

Šesť tipov na dobre ukryté pláže Európy. A očarujúce

08.07.2014, 00:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Krásnych a pritom dobre „schovaných“ pláží sú v Európe stovky. Tieto sa vyznačujú výnimočne čistou vodou i čarovnou prírodou.


1. Islas Cies, Španielsko

Ostrovy Islas Cies, Galícia, pri severozápadnom pobreží Španielska
Ostrovy, ktoré miestni nazývajú galícijským Karibikom alebo tiež galícijskými Seychellami, skrývajú jedny z najkrajších pláží Európy. Súostrovie s rozlohou 440 km ² tvoria tri skalnaté ostrovy, najkrajšia pláž s belostne žiarivým pieskom sa volá Rodas a tiahne sa v dĺžke 1 200 metrov medzi ostrovmi Monteagudo a Faro. Z jednej strany sú ostrovy príkre, na druhej sa rozkladajú pláže. Na vzdialenejší ostrov San Martín sa dostanete len vlastnou loďou.
Môžete tu relaxovať na pláži, kúpať sa v priezračnej vode alebo vyraziť na jeden z niekoľkých turistických chodníkov - túry sú tu najkrajšie na jeseň. Islas Cies sú od roku 2002 súčasťou galícijského národného parku, územie je preto prísne chránené. Nie sú tu žiadne hotely, iba kemp v borovicovom lese, obchod a reštaurácia, autá i bicykle sú tu zakázané. Nikde tu nie sú odpadkové koše, návštevníci si musia odpadky odviezť so sebou. Na Islas Cies sa dostanete trajektom z mesta Vigo (inak tiež Baiona). Ak sa sem chystáte, trajekt aj kemp si zarezervujte dopredu, čarovné miesto je veľmi obľúbené aj medzi Španielmi.


2. Cirali, Turecko

Juhozápadné Turecko, asi 80 km (hodinu jazdy) z Antalye
Asi 3 km dlhá pláž je vklinená medzi dva horské výbežky, pokryté borovicovými lesmi, spadajúcimi prudko k moru z vysokých hôr. Znalci túto oblasť, ležiacu na tzv. Lycijskom chodníku, označujú za jedno z najčistejších miest v Stredomorí, ktoré ešte príliš nepokazil turistický ruch.
Pláž si obľúbili korytnačky Caretta caretta, ktoré tu kladú vajcia, aj preto je územie súčasťou chráneného priľahlého Národného parku Olympos. Na severnom konci pláže môžete obdivovať zrúcaniny starovekého mesta Olympos, vydať sa môžete aj na asi 40minútovú prechádzku k večnému ohňu na hore Chimaera. Pobrežná dedinka Cirali ponúka príjemné ubytovanie v malých penziónoch.


3. Es Grau, Menorca

Severovýchodné pobrežie Menorcy, asi 9 km od hlavného mesta Mahon
Piesočná, asi 550 metrov dlhá pláž, má veľmi pozvoľný vstup do vody, preto je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Es Grau leží hneď vedľa prírodnej biosférickej rezervácie S'Albufera, od ktorej ju oddeľuje len hustý lesný porast a povraz na informačných tabuliach.
Z pláže je vidieť aj na ostrovček Illa d'en Colom (Holubí ostrov) pri ústí zálivu. Tento ostrovček o rozlohe 0,52 km ² je v súčasnej dobe neobývaný, aj tu však nájdete dve krásne plážičky, kam sa môžete nechať doviezť člnom.


4.Porto Selvaggio, Taliansko

Polostrov Salento, južná Apúlia
Ak máte radi nočný život a luxus, toto nebude miesto pre vás. Ako naznačuje už samotné meno (v preklade divoký prístav), pláž Porto Selvaggio je divoká, obklopená skalami a borovicovými lesmi, žiadne ležadlá ani slnečníky. Do zátoky, okolo ktorej sa týčia skaly so starými strážnymi vežami, sa dá dostať iba pešo. Blankytne modrá voda je plná morských rýb, vyskytujú sa tu aj chobotnice a hviezdice. Oblasť je súčasťou regionálnej prírodnej rezervácie, získala množstvo ocenení za najčistejšiu vodu aj snahu o trvalo udržateľný rozvoj vrátane efektívneho využitia miestnych zdrojov.
 

5. Pláž Notre Dame, Ile de Porquerolles, Francúzsko

Úchvatná pláž Plage de Notre-Dame sa rozkladá na severovýchodnom cípe ostrova Ile de Porquerolles na Azúrovom pobreží a vonia borovicami a eukalyptom. K pláži vedú piesočné cesty, v oblasti stretnete viac horských bicyklov ako áut, miestne reštaurácie ponúkajú čerstvo ulovené ryby. Väčšina územia ostrova je chránená, mimo mesta platí zákaz fajčenia. Pláž sa nachádza 20 minút člnom od známeho letoviska Hyères.


6. Pláž Otzias, ostrov Kea, Kyklady, Grécko

Pláž sa rozprestiera v malebnom prostredí medzi stromami na severnej strane ostrova Kea, asi 11 km od hlavného starovekého mesta Ioulida. Tiahne sa v dĺžke 700 metrov a ako jedna z mála na tomto ostrove je vhodná aj pre windsurfing. Zvyšky prístavných objektov svedčia o tom, že pláž kedysi dávno slúžila ako prístav. K dispozícii návštevníkom je pár taverien a kaviarní.
Na východnej strane zátoky leží rovnomenná dedinka, kam si môžete zájsť večer na jedlo alebo si vypočuť tradičnú živú hudbu. Zo zaujímavostí v okolí možno spomenúť neďaleké bane alebo kostol Panagia Kastriani, zasvätený Panne Márii, ktorý je súčasťou väčšieho kláštorného komplexu. Ten stojí na vrchole skaly a ponúka krásne rozhľady po okolí.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-26 05:09:58 - Feat.: 0 - Title: Pôžičky z bánk v najbližších dňoch zdražejú ešte viac
01 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 02 - Modified: 2024-04-24 12:44:55 - Feat.: - Title: Španielsky súd vyšetruje manželku premiéra Sáncheza pre podozrenia z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 04 - Modified: 2024-04-23 17:43:32 - Feat.: - Title: Španielsko opäť otvorilo kauzu odposluchov vlády, má nové indície od Francúzska 05 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:25