StoryEditor

Skvelý výlet na Slovensku za sto eur? Žiadny problém

Dokážeme vám, že urobiť si výlet po Slovensku do sto eur je možné. Prvým tipom nového seriálu portálu HNporadna.sk je Banská Štiavnica.

Chystáte sa na krátky výlet? A vo vrecku nemáte viac, než stovku? Žiadny problém. Na Slovensku je mnoho miest, ktoré stoja za návštevu a váš rozpočet nezruinujú. Prvým tipom je Banská Štiavnica. 

Do tohto banského mesta sa môžete okrem vlastného auta vybrať aj autobusom či vlakom.

1. Kadiaľ a za koľko

Z Bratislavy je vedie najkratšia cesta smerom na Senec, prejdete cez Sereď, Nitru a Žarnovicu. Trasa, ktorú prejdete, má približne 172 kilometrov, čo vychádza v priemere 18,10 eura za benzín alebo 14,10 eura za naftu (ak berieme do úvahy auto s priemernou spotrebou benzínu 7 litrov na 100 kilometrov alebo priem. spotrebu nafty 6 litrov na 100 kilometrov). Celá cesta trvá v priemere necelé dve hodiny.

Cesta z Košíc bude o niečo drahšia. Takmer 240 kilometrov dlhá cesta začína smerom na Rožňavu, Lučenec a Zvolen. Ak budete tankovať benzín, vyjde vás to približne 24,80 eura a ak naftu, tak 19,30 eura.

Námestie svätej Trojice.

2. Čo sa oplatí vidieť

Pamiatok je v Banskej Štiavnici požehnane; ich najväčšia časť je klasicky v centre mesta. Môžete si pozrieť kalváriu, radnicu, niekoľko kostolov, Námestie sv. trojice, Piarsku bránu či hrob Maríny. Za pozornosť tiež stoja budovy Baníckej a Lesníckej akadémie či synagóga. Nakuknúť môžete aj do Mestského áreštu.

Najvýznamnejšou múzejnou inštitúciou v meste je Slovenské banské múzeum. Prevádzkuje sedem expozícií: Banské múzeum v prírode, Starý zámok, Nový zámok, Berggericht - Mineralogickú expozíciu, Kammerhof - Baníctvo na Slovensku, Galériu Jozefa Kollára a Dedičnú odvodňovaciu štôlňu Glanzenberg. Vstupy na jednotlivé expozície sa líšia, najlacnejší je dve eurá a najdrahší päť. Jeden dospelý návštevník by dokopy zaplatil necelých 26 eur. Oplatí sa ale využiť skupinové zľavy či rodinné vstupné.

3. Kde môžete bývať

Ak idete napríklad z Košíc a plánujete v Banskej Štiavnici prespať, nie je to problém. Ceny za nocľah v chate či chalupe sa pohybujú okolo 10 eur za noc, miesto v hosteli dostanete za 4 až 14 eur. Hotely sú, samozrejme, drahšie, okolo 35-40 eur, ak chcete v rámci hotela apartmán, pripravte si tak 50-60 eur. Ak chcete ušetriť, môžete ísť aj cestou ubytovania v súkromí. 

Či už máte na pláne jednodňový výlet, alebo ostávate až do druhého dňa, oplatí sa navštíviť niektorú z reštaurácii. Tak napríklad ak máte chuť na tradičné slovenské či rakúsko-uhorské jedlá, môžete sa zastaviť v reštaurácii Monarchia (Sládkovičova 2). Ak si však viete predstaviť aj niečo tradičnejšie, napríklad pečené prasiatko na dreve, na Terase u Blaškov pri jazere Počúvadlo si prídete na svoje.

Dom Maríny - Sládkovičovej lásky.

4. Čo je lacné a stojí za to

Neďaleko mesta sa rozpriestierajú Štiavnické vrchy, v ktorých sa nacháda hneď niekoľko náučných a turistických chodníkov. V prípade takejto návšteve neplatíte žiadne vstupné, poplatok 1 euro zaplatíte len ak sa rozhodnete kúpiť si sprievodnú brožúrku. Na stránke mesta odporúčajú navštíviť okrem vrchu Sitno a jazera Počúvadla minimálne Vodárenskú nádrž (asi 15 minút od centra), Kalváriu ( asi 30 minút od centra), Náučný chodník Staré Mesto na kopci Glanzenberg či jazerá na Štiavnických Baniach. 

Vodný raj Vyhne, wellness a spa v hoteli Sitno vo Vyhniach či liečebné termálne kúpele v Sklených Tepliciach sa vám po turistikou nabytom dni zaiste hodia. Celodenný vstup pre jedného dospelého do Vodného raja vás bude stáť približne 12 eur. Môžete však využiť zvýhodnené letné balíčky, v ktorých máte zahrnuté napríklad okrem bazénov aj masáže či sauny.

Štátny ústredný Banský archív.

5. Stovka? Ešte vám ostane

Suma sumárum, ak si spočítame všetky výdavky, pričom berieme do úvahy, že autom idú najmenej dve osoby, čím sa cena za cestu delí dvoma, celkom za výlet z Bratislavy vychádza na osobu v priemere 57 eur. Táto suma predstavuje celkové náklady bez stravy a ubytovania. Cesta z Košíc po započítaní ubytovania (v priemere 10 eur za noc na osobu) vychádza na necelých 74 eur. Zvyšné peniaze tak môžete minúť na stravu či iné atrakcie.


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augsta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete sa poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Snímky: Panoramio.com, Milujemecestovanie.sk

01 - Modified: 2006-07-21 05:53:00 - Feat.: 0 - Title: India má obavy z ďalších bombových útokov
01 - Modified: 2024-04-06 19:13:54 - Feat.: - Title: V Banskej Štiavnici sa uskutoční festival vín Vulkán 02 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Osud Krásnej Hôrky v Banskej Štiavnici nečakajte. Zhorené budovy by mali obnoviť do Silvestra budúceho roka 03 - Modified: 2024-03-25 21:58:37 - Feat.: - Title: Pred rokom vyhorela Banka lásky. Opravy musíme stihnúť do konca roka 2025, je to šibeničný termín, hovorí spoluzakladateľ 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-14 16:28:02 - Feat.: - Title: Polícia prerušila vyšetrovanie vlaňajšieho ničivého požiaru v Banskej Štiavnici
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:00