StoryEditor

Kam sa oplatí ísť k moru ešte pred sezónou. Tipy, ktoré nesklamú

06.04.2016, 13:55

Španielsko, Grécko, Taliansko alebo niečo iné? Niektoré predtým obľúbené turistické destinácie sa zdajú byť problematické kvôli bezpečnosti. Napriek tomu je v Európe a blízkom okolí stále dosť miest, kam je možné vydať sa na peknú predsezónnu dovolenku. Vít Štěpánek pre idnes.cz vybral tri "klasiky" a jednu miernu exotiku.

1.
Grécke ostrovy sú klasika, čo nesklame
Stará známa pravda hovorí: ak niekde alebo nedávno bol (často len virtuálne) problém, vždy to spoznáte na cenách leteniek, ktoré sa do takej destinácie rýchlo dostanú na zlomok predchádzajúcich cien. A zjazvená povesť malého regiónu sa ústnym podaním môže nezmyselne rozšíriť na celý štát. Tento rok je toho príkladom nafúknutý problém niektorých gréckych ostrovov v súvislosti s utečeneckou krízou. Bezpečnostné riziko tu nehrozí žiadne, teda ak nepočítame pravdepodobnosť dopravnej nehody - tá je rozhodne vyššia, než že vás okradne nejaký cudzinec.

Cesta na mnohé grécke ostrovy vďaka negatívnemu obrazu nebola nikdy tak lacná ako tento rok, a to vrátane lokalít, ktoré sú úplne mimo utečeneckej trasy. Z mnohých možností vyberáme:
- Kréta (letecky do Heraklionu alebo Chanie): pred sezónou berte skôr teplejšie a suchšie južné pobrežie, kde sa voda rýchlejšie prehreje. A nezabudnite na skvelé pamiatky na čele s archeologickým areálom Knossos (pamiatka UNESCO).
Korfu (letecky priamo z Bratislavy, Katovíc či Budapešti): na sviežo zelenom ostrove vás ešte v máji môže stretnúť nejaká prehánka, ale prostredie je príjemné. Vezmite si pevné topánky na nejaký ten výšľap a zájdite do správneho strediska Kerkyry / Korfu (pamiatka UNESCO) a na neďaleký zámok Achilleion, spojený s cisárovnou Alžbetou (Sisi).
- R
odos (letecky priamo z Mníchova či Viedne): more tu býva vhodné na kúpanie už koncom mája, loďou si môžete urobiť jednodenný výlet do Turecka (Marmaris). Milovníci histórie ocenia mohutný velmistrovský palác a ešte mohutnejšie hradby v meste Rodos (pamiatka UNESCO).

Poloha: juhovýchodná Európa, Egejské a Iónske more
Priemerné teploty / zrážky v máji: 19,7 °C / 15 mm (Herakleion, Kréta); 19,6 °C / 37 mm (Korfu); 20,5 °C / 14 mm (Rodos)
Informácie: visitgreece.gr


2. Kráľovské severné Maroko
Pre mnohých to bude zrejme cesta do neznáma: turistický rozvoj na severnom, stredomorskom pobreží Maroka je zatiaľ v začiatkoch. Ale prvé lastovičky tu sú, najmä v lokalite Saïdia kúsok od alžírskej hranice, a tiež v okolí mesta Nador. Ide o rezorty zariadené skôr na turistické skupiny, ale aj keď sem prídete na vlastnú päsť, posteľ sa určite nájde (malá znalosť arabčiny alebo francúzštiny je výhodou). More je tu rovnako pekné ako napríklad v Španielsku, zrážky na konci jari už minimálne, slnečný svit takmer nepretržitý a ceny v porovnaní so západnou Európou menej ako polovičné. Pridanou hodnotou môže byť pre niekoho exotické prostredie (áno, zjednáva sa úplne o všetko). Ak by ste chceli vidieť nejaké pekné historické mesto, tak v Nadore ani Oujde moc neuspejete - môžete sa ale vydať autobusom alebo vlakom do Tazy s nádhernou medinou a pekným hornatým okolím. S jedným nocľahom sa dokážete od mora pozrieť aj do svetoznámeho Fezu (pamiatka UNESCO).

Maroko Vít Štěpánek

Upozornenie pre zberateľov "vlajočiek": pozemná hranica medzi Marokom a Alžírskom je dlhodobo uzavretá. Môžete ale ľahko navštíviť blízku španielsku enklávu Melillu.

Poloha: pobrežie severovýchodného Maroka
Priemerné teploty / zrážky v máji: 19,1 °C / 20 mm (Melilla)
Informácie: visitmorocco.com



3.
Slnečná španielska Costa Brava
Úsek španielskeho pobrežia v širšom okolí Alicante sa radí ku šťastným krajinám Európy. Je tu takmer neustále slnečno (Alicante vykazuje 2950 slnečných hodín v roku - takmer dvojnásobok toho, čo má Praha) a aj v zime prší len minimálne. Okrem pekného a teplého pobrežia oblasť navyše ponúka aj zaujímavé pamiatky - aj túlavé povahy sa tu nebudú nudiť napríklad aj celý týždeň.

Alicante Vít Štěpánek

Príťažlivé je pre návštevníkov samotné správne stredisko oblasti, tristotisícové Alicante, kam zrejme priletíte. Mesto môžete použiť ako základňu pre kúpanie aj pre výpady do zaujímavých miest v okolí. Pekné pláže sú totiž báječne pri ruke, Playa de Postiguet priamo prilieha k starej časti mesta a z väčšiny hotelov tam dôjdete pešo za pár minút. Kto by hľadal viac pokoja pri vode, čo prichádza do úvahy skôr v hlavnej sezóne, tak stačí ísť električkou pár zastávok smerom k severu. Samotné Alicante síce nemá prvoplánové pamiatky ako Barcelona alebo Granada, ale historická časť mesta je pekne opravená a na pevnosť (Castillo de Santa Bárbara), tróniacu na vysokom kopci rovno nad prístavom, si budete chcieť vyšliapnuť už len kvôli výhľadu. Z okolitých zaujímavých miest, ľahko dostupných verejnou dopravou, je dobre zamerať pozornosť na Elche, utopenú v nesmiernych palmových hájoch, a Murciu so skvelou mariánskou katedrálou.

Poloha: juhovýchodné Španielsko
Priemerné teploty / zrážky v máji: Alicante 19,1 °C / 28 mm
Informácie: spain.info


4. Tak trochu iné Taliansko - Sicília
Ostrov s jedinečnou kultúrou, toľko odlišnou od ostatných častí Talianska, taviaci téglik rôznych civilizácií aj krásna krajina, ku ktorej sa ťažko hľadajú paralely: to je Sicília, najväčší ostrov Stredomoria. Má tiež dosť dlhé pobrežie; medzi najvyhľadávanejšie úseky patrí Riviera dei Ciclopi, teda kyklopská riviéra, ktorá sa tiahne na východe Sicílie medzi Cataniou a Taorminou. Je to pobrežie plné mýtov a tajomna. Práve tu sa podľa antickej mytológie snáď stretol Odyssesus s Kyklopmi, čo majú pripomínať skaliská lemujúce dodnes pobrežie. Samo pobrežie je napospol divoko skalnaté s napospol štrkovými plážami, ale scenérie nestrácajú na razancii ani keď zdvihnete oči hore, naopak.

Taormina Flickr

Limitom je tu až vrchol Etny, najvyššej európskej sopky, ktorá vyrastá priamo z mora až do úrovne 3329 m n. m. A často býva nepokojná: z krátera môže vychádzať dym alebo z puklín vytekať láva. Vrcholová časť Etny je preto prístupná v závislosti na vulkanologickej aktivite. Ak nemáte vrcholové ambície, môžete si Etnu aspoň prejsť po železnici Circumetnea. Na 110 kilometroch obkrúžite skoro celú sopku, budete prechádzať ohromnými lávovými poliami aj mestečkami postavenými z lávových blokov. Určite je potrebné pozrieť sa do Taorminy, jedného z najmalebnejších sicílskych miest. Väčšia Catania je o poznanie surovejšia a všimnete si tú rôzne neduhy talianskeho juhu vrátane nemálo polozrúcaných alebo mizerne udržiavaných budov, ale zašlá nádhera barokových kostolov a palácov to určite vyvažuje.

Poloha: južná Európa, Taliansko
Priemerné teploty / zrážky v máji: 18,9 °C / 19 mm (Catania)
Informácie: regione.sicilia.it/turismo


01 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 02 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 03 - Modified: 2024-03-26 16:42:22 - Feat.: - Title: Cestovanie v štýle slávneho agenta 007. Máme pre teba tipy na destinácie, v ktorých sa budeš cítiť ako James Bond na misii 04 - Modified: 2024-03-23 07:44:07 - Feat.: - Title: Elegantná a neprehliadnuteľná orchidea: Pozrite sa, ako sa správne starať o túto izbovú krásku 05 - Modified: 2024-03-17 11:30:00 - Feat.: - Title: Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:35