StoryEditor

Cyklotúra po bistrách. Berlín láka na gastronomickú atrakciu

19.04.2016, 00:00

Berlín je posledné desaťročie in, to už vedia všetci, ktorí cestujú po Európe. Jedným z nových hitov sa tu stalo cyklistické safari za najlepším jedlom. Vyskúšali sme to a môžeme potvrdiť, že nemecká metropola si povesť novej európskej Mekky gastronómie naozaj zaslúži, píše pre portál idnes.cz Libor Budinský.

„Milujem jedlo a s nadšením pozorujem, ako sa Berlín dynamicky mení. Pred desiatimi rokmi tu vládla kulinárska nuda, dnes sme najzábavnejšou gastronomickou destináciou kontinentálnej Európy. Takmer každý deň sa otvára nejaký nový podnik a trebárs ázijských bistier už máme stovky, od vietnamských a thajských až po kórejské, tibetské či indonézske,“ opisuje cyklistický sprievodca Sasha, ktorý projekt cyklistickej výpravy po berlínskych bistrách vymyslel.

Počas štvorhodinovej zážitkovej jazdy tak záujemcovia ochutnajú veľa gastronomických špecialít ponúkaných vo štvrtiach Mitte a Prenzlauer Berg.

Cesta okolo sveta
„Zatiaľ čo predtým všetci hľadali lacné jedlo vo veľkých porciách, dnes sa najmä mladí ženú za novinkami a chcú ochutnávať čo najviac rozmanitých pokrmov. A na rozmanitosti je postavené tiež naše gastro safari, pretože v priebehu niekoľkých hodín každý účastník ochutná dvadsať až tridsať jedál z rôznych kútov sveta,“ vysvetľuje počas jazdy Sasha.



Najlepší hummus v meste
Ako prvú zastávku vybral izraelskú krčmičku Sababa s príjemnou terasou zaliatou lúčmi jarného slnka. Dôvody pre Sababu sú dva. Po prvé tu robia údajne najlepší hummus v meste, druhým dôvodom je pre Stredomorie typický spôsob servírovania jednotlivých pokrmov doprostred stola. Na stole sa ocitá výborná cícerová pasta s nadýchanou a jemnou konzistenciou, mleté hovädzie mäso dochutené mätou, nátierka z baklažánov či falafel. A tiež fantastická domáca limonáda.

Pražené kuracie kožičky
Kým rozjazd bol celkom pozvoľný, v druhom podniku nás už čaká poriadna divočina. Bistro sa volá Transit a ponúka ázijské tapas. Teda pestrú kolekciu predovšetkým thajských špecialít, opäť servírovaných v malých degustačných porciách doprostred stola.

Hoci je popoludnie, v podniku je nabité a my čoskoro zistíme prečo. Jedlo je fantastické. V jednej mištičke je pražená kuracia koža s pikantnou omáčkou, v ďalšej pálivé chobotničky s chilli a cesnakom. Ochutnáme tiež výborné kačacie prsia so slivkovou omáčkou, kurací špíz či jarné závitky plnené grilovaným bravčovým mäsom a krevetami.



Kráľovstvo vitariánov
Len pár minút v sedle nás prenesie do kráľovstva vitariánov, ktorí sa živia takzvanou surovou stravou, teda výhradne rastlinnými výrobkami, ktoré pri svojom spracovaní neprešli vyššou teplotou ako 42 stupňov. Jediný vitariánsky podnik v Berlíne (ako tvrdí jeho majiteľ) sa volá Rawtastic a súčasťou jeho interiéru je tiež živý múr vytvorený z machov.

Jedlá sa opäť servírujú na spoločný tanier, respektíve bridlicovú doštičku a ilustrujú bohatú kreativitu vitariánských kuchárov. Len s využitím zeleniny, semienok a orechov totiž dokážu pripraviť pizzu so syrom (z kešu orieškov), burger s vitariánskou majonézou či semienkový nesmažený a nevarený falafel. Pre každého, kto s raw food stravou doteraz neprišiel do styku, bude táto zastávka najväčším prekvapením.

Sladké tajomstvo Paríža
Čaká nás posledná štácia, rozkošná kaviareň s francúzskymi dezertmi. Sladká bodka na koniec, teda vlastne niekoľko sladkých bodiek. Najprv nám servírka prináša double espresso a vzápätí prichádza cukrárka s tanierikom štyroch minidezertov pre každého, pričom jeden je pôvabnejší než druhý. Víťazí ľahko nadýchaný citrónový tortička nasledovaná domácimi čokoládovými pralinkami s tekutým karamelom vnútri.

A potom naposledy vyskočíme do sediel a vydáme sa späť do bývalého pivovaru z 19. storočia, ktorý je dnes vzorne rekonštruovaný a slúži ako kultúrne centrum. A keď vrátime naše bicykle, dostaneme od Sashu ešte jeden tip. Len pár metrov odtiaľ je malý pivný bar, kde môžeme ochutnať niektoré z berlínskych remeselných pív. Ostatne sám tam mieri tiež na jedno.

Tisíc kilometrov pre cyklistov
Berlín je po Kodani a Amsterdame treťou európskou metropolou zasľúbenou cyklistike. Na tisíc obyvateľov tu pripadá 700 bicyklov, cyklistom v meste slúži zhruba 1000 kilometrov cyklotrás a jazdných pruhov vyhradených pre cyklistov.

Veľmi obľúbené sú organizované cyklistické vychádzky vedené skúseným sprievodcom. Najväčším hitom je trasa vedúca okolo zvyškov Berlínskeho múru, pri ktorej turisti navštívia kopu populárnych miest, ako je vonkajšia Galéria na zvyšku steny či Checkpoint Charlie. Viac sa o cyklistických výpravách dozviete na stránkach www.visitberlin.com alebo na www.berlinonbike.de.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:03