StoryEditor

Mesto, ktoré dobre poznáte, aj keď ste tam neboli. Vitajte v New Yorku

19.07.2016, 00:00

Raňajky u Tiffanyho, West Side Story či kultoví Priatelia. Slávne tituly filmového, divadelného a televízneho sveta, ktoré spája jedno mesto – New York. Hoci oficiálne je hlavným mestom USA Washington, práve metropola východného pobrežia je tá, ktorá najviac priťahuje turistov, finančníkov aj filmárov.

Článok bol uverejnený v magazíne prečo nie?!, ktorého ďalšie číslo vychádza koncom septembra.


Prvý dojem z mesta zvyčajne určí, aký vzťah si k nemu návštevník vytvorí. V prípade New York City to platí dvojnásobne. Už po prílete na letisko Johna F. Kennedyho vás ohromí pestrá zmes jazykov, kultúr a národností. Názor, že New York je skutočné hlavné mesto sveta, sa vám následne potvrdzuje každý jeden deň strávený v tomto 8,5-miliónovom megapolise. „New York spomedzi všetkých miest sveta asi najvernejšie kopíruje prelomové udalosti vo svete. Ja som sem prišla ako malé dievčatko s rodičmi v roku 1956, keď Maďarsko napadli sovietske tanky,“ hovorí mi naturalizovaná Newyorčanka Agatha, rodáčka z Budapešti. Mesto zažilo aj vlnu prisťahovalcov z Československa po roku 1968 či po páde komunizmu vo východnej Európe na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia.

Dnes sem mieria mladí Slováci za lepšími školami či prácou. Prekvapene sa obrátite, keď okolo vás prejdú po Piatej avenue neďaleko Empire State Building dve dvadsiatničky zhovárajúce sa po slovensky. Po čase si na to zvyknete. Aj toto je bežná súčasť života v súčasnom New Yorku.

Symbol nedosiahnuteľného luxusu
Piata avenue je skutočnou výkladnou skriňou západného luxusu. Mieria sem kroky mnohých zbohatlíkov z Číny, Ruska, ale v čoraz väčšom počte aj zo Slovenska, ktorí si do New Yorku bežne zaletia na víkendové nákupy. Svoje módne kúsky, šperky či hodinky tu ponúkajú najprestížnejšie domy ako Prada, Bvlgari, Gucci, Versace alebo Cartier. A práve tu sa nachádza vlajková loď legendárnej siete predajní šperkov Tiffany, ktorú ako symbol nedosiahnuteľného luxusu preslávila začiatkom 60. rokov Audrey Hepburnová v nestarnúcej snímke Raňajky u Tiffanyho.

Ak sa rozhodnete pre nákupy v spomínaných značkových obchodoch, pripravte si poriadnu hrsť dolárov. Podľa rebríčka Cushman & Wakefield je práve Upper 5th Avenue najdrahšou ulicou sveta. Obchodníci tu vlani za štvorcový meter platili astronomických 33 812 eur ročne. Samozrejme, tieto náklady si patrične vynahradia v konečnej účtenke pre zákazníka. Pre porovnanie – na bratislavskej Obchodnej ulici, ktorá minulý rok skončila na 53. priečke, za štvorcový meter zaplatili 528 eur.

Desať kilometrov dlhá Piata avenue je tepna, ktorá delí newyorský Manhattan na západnú a východnú časť. Na západnej West Side prežívali svoj príbeh lásky novodobí Rómeo a Júlia v muzikálovej ságe hudobného génia Leonarda Bernsteina. A práve West Side Story bol dlhé roky hlavným lákadlom muzikálových fanúšikov na doskách neďalekého Broadway – rozvetvenej ulice plnej divadelných scén. Dnes lákajú návštevníkov tituly ako Leví kráľ alebo Wicked.
Druhý menovaný muzikál má 13 rokov a od premiéry za sebou vyše päťtisíc repríz. A ešte aj dnes je ťažké zohnať naň lístky. Ak budete mať šťastie a trafíte správny okamih spustenia predpredaja, kúpite si ich v stánku na námestí Times Square. Samozrejme, po tom, ako si postojíte zopár hodín v niekoľkostometrovom rade. Alebo ich zoženiete predražené od priekupníkov priamo pred divadlom za stovky dolárov.

Reuters

Burger alebo Planet Hollywood?
Po prechádzke Piatou ulicou a nákupoch v značkových obchodoch dobre padne posilniť sa niektorou z miestnych špecialít. V prvom rade – zabudnite na klasické siete rýchleho občerstvenia, aké poznáme aj zo Slovenska. Ak chcete vyskúšať ozajstnú chuť New Yorku, máte na výber z dvoch možností. Buď si dáte tradičný newyorský burger, napríklad ten takmer 300-gramový, ktorý je špecialitou prevádzky Five Napkin Burger na Deviatej avenue. Mimochodom, vedeli ste, že hamburgery a spôsob ich prípravy sa do veľkej miery odlišujú podľa toho, v akom štáte USA vám ich servírujú? Tak napríklad v Utahu, priamo na prérii pod Skalnatými vrchmi pri brehoch Veľkého soľného jazera, vám ponúknu burger z amerického bizóna. V Texase býva zase miestnou lahôdkou kilogramová porcia šťavnatého mäsa z domáceho býka. No a v New Yorku patrí medzi najobľúbenejšie stredne prepečený burger so syrom, karamelizovanou cibuľkou a omáčkou z cesnaku, olivového oleja a vajíčka. Vyjde vás v priemere na 15 až 18 dolárov, spolu s povinným sprepitným sa tak dosýta naobedujete za dvadsiatku.

Druhým variantom, ktorý je síce o niečo drahší, ale zakúsite pri ňom skutočný gastronomický a kultúrny zážitok, je návšteva niektorej z preslávených newyorských reštaurácií. Keď už zavítate na Times Square, môžete dať šancu legendárnej reštaurácii Planet Hollywood. Okrem pestrej ponuky jedál z americkej, ázijskej i európskej kuchyne sa vďaka štýlovo zariadenému interiéru budete cítiť ako v niektorom z nespočetného množstva filmov, ktoré sa odohrávajú v New Yorku.

Tam, kde vznikla kríza
Po výdatnom obede si môžete zájsť na prechádzku do Central Parku, kde si na miestnych „jahodových poliach“ spolu s niektorým z prítomných hudobníkov s gitarou zaspievate obľúbené pesničky od Beatles. Medzi nimi napríklad aj skladbu Strawberry Hills Forever, podľa ktorej je táto časť Central Parku pomenovaná. Len pár stoviek metrov od tohto miesta, pred rezidenčným objektom The Dakota Apartments, zastrelil v decembri 1980 šialený fanúšik Mark David Chapman bývalého speváka Beatles Johna Lennona.

archív seriálu

Alebo si zájdete do dolnej časti Manhattanu, trebárs do Greenwich Village, kde si zvonka odfotíte budovu preslávenú seriálom Priatelia. Práve tu sa odohráva dej sitcomu, v ktorom Rachel Greenová a jej piati priatelia riešia každodenné problémy bežných newyorských tridsiatnikov.
Kúsok odtiaľ sa poprechádzate po slávnej Wall Street. Poprezeráte si majestátne sídlo newyorskej burzy i ďalších finančných ústavov, odkiaľ sa v roku 2008 rozliezla do celého sveta veľká finančná kríza. Prejdete okolo budovy Donalda Trumpa a následne na vás dýchne tragická časť histórie tohto kozmopolitného mesta. Stojíte totiž medzi dvoma veľkými pamätníkmi s vodopádom, presne na mieste, kde sa pred 11. septembrom 2001 týčili dvojičky Svetového obchodného centra. „Žiaľ, dnes sa už na ne nedostanete, hoci to bývala obrovská atrakcia mesta. Rozhodne však choďte hore na vežu Freedom Tower, ktorú postavili po útokoch,“ odporúča John, ktorý v neďalekom stánku predáva občerstvenie. A nemýli sa. Z vyhliadkovej plošiny na vrchu aktuálne najvyššej budovy západnej pologule si urobíte selfie s úchvatným výhľadom na ľudské mravenisko New Yorku.

Mesto, ktoré dobre poznáte
Na záver výletu si môžete vychutnať 3,5-hodinovú plavbu člnom okolo celého Manhattanu za prijateľných 33 dolárov. „Dámy a páni, prejdeme popod dvoma desiatkami mostov. Uvidíte Sochu slobody, Brooklynský most i ďalšie veci, ktoré písali dejiny Manhattanu,“ víta nás na palube ostrieľaný sprievodca Jerry.

A chrlí zo seba pikošky z filmových dejín New Yorku. „Keď sa pozriete naľavo, vidíte prístav, v ktorom kotvil so svojím člnom Tom Hanks vo filme Láska cez internet. Napravo je zase kostol, ktorý preslávil Orson Welles v snímke Občan Kane,“ hovorí Jerry. Aj vďaka nemu máte zrazu pocit, že toto mesto dôverne poznáte, hoci ste v ňom prvýkrát.

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:02