StoryEditor

Obria čokoláda, zlaté kravaty a Hra o tróny. Spoznajte iný Split

08.06.2016, 00:00

Split pozná väčšina Slovákov len ako čakáreň na trajekt na chorvátske ostrovy. Jedinečné mesto, ktorého srdcom je rímsky palác, však vie prekvapiť. Turisti tu pasú po miestach, kde sa natáčala Hra o tróny, po čokoláde aj po kravatách, píše Roman Švidrnoch z idnes.cz.

Odteraz si budem Split pamätať úplne inak. Nie čoby svetovú pamiatku, ale ako živé mesto, v ktorom si aj o druhej ráno môžete kúpiť nutellové palacinky s banánom a kde skoro do rána majú otvorené zmrzlinárne, bary, pizzerie, hrá tu živý jazz i dunivý house. O šiestej hodine ráno si v obrovskom lesoparku Marjan môžete pokojne zabehnúť desať kilometrov, medzi živicou voňajúcimi borovicami vás tu nebude nikto rušiť. A potom rovno skočte do mora na zastrčenej pláži Kašjuni, o ktorej turisti nevedia. V kaviarni Vidilica na konci parku si dajte šálku makijata a môžete len tak zízať na obrie lode, ktoré zastavujú za dunivého húkania v prístave.

Potom po promenáde Balun dorazíte za desať minút do centra, čo je vlastne ohromný rímsky palác, v ktorom si užíval dôchodok cisár Dioklecián. „Palác? A kde ako je?“ pýtajú sa často návštevníci. No všade. Mesto je organicky prerastené do ruín, ľudia tu v nich žijú aj pracujú. A pamiatkari dohliadajú. Trebárs v banke nesmú mať koberce, zakrývali by pôvodnú dlažbu. A pôvodné hviezdicovité odvodňovacie vpusty musia byť viditeľné návštevníkom, či už sú v obchode alebo v zádverí poisťovne.

Chorvátsky vynález
Apropo, obchody. Trebárs ten s kravatami je unikát. Chorváti tento odevný doplnok "vynašli". Počas tridsaťročnej vojny ich dragúni nosili okolo krku podobne uviazané šatky, Francúzom sa táto móda zapáčila a rozšírili ju do celého sveta. A názov dostala práve podľa Chorvátov. V Splite si na malom námestí pár krokov od zvonice môžete kúpiť tie "najpravejšie" kravaty na svete, napríklad zdobené zlatom. Stoja imanie, ale prezrieť si ich môžete zadarmo.

Ak si chcete niečo kúpiť, môžete sa zastaviť napríklad v obchodíku rodiny Čivljakovcov. Sedemdesiatpäťročný Viktor tú spolu so synom ručne vyrába filigránske šperky. Vzadu v dielničke sa pracuje so strieborným drôtom a výsledkom sú prstienky, gombíky či tradičné náušnice. "Toto je najlepšie miesto pre kúpu niečoho naozaj autentického, neturistického," hovorí náš sprievodca Vjeran Mlačič. A ceny nie sú nijako horibilné: malý prívesok vyjde na 15 eur, náušnice na 45.

Roman Švidrnoch, MF Dnes

Mega čokoláda
Vjeran nás potom vedie ďalej, do malej čokoládovne Nadalina. Tá je preslávená nielen tým, že pred pár rokmi vyrobila najväčšiu tabuľkovú čokoládu na svete (102 m²), ale aj sladkosťami so zvláštnymi príchuťami, napríklad olivovým olejom či levanduľou. Boli sme skeptickí, ale chutilo to skvele. Ďalšie sladkosti čakajú za rohom. Vjeran nám ukazuje najstaršiu a podľa neho aj tú najlepšiu cukráreň v Splite. Prevádzkovaná je rodinou Kiriginovcov už od roku 1937 a fungovala aj v časoch socializmu. Volá sa jednoducho Tradicija a dva kopčeky zmrzliny tu stoja jeden a pol eura. Je výborná!

Od maškrtenia späť k pamiatkam. Za študentmi vo verných uniformách rímskych legionárov stojí malá čierna sfinga. „Čo tu robí nejaká kópia egyptského artefaktu?“ pýtam sa sprievodca a dozviem sa, že je to originál, dovezený sem Rimanmi rovnako ako neďaleký obelisk. V tomto fantastickom meste jednoducho stále objavujete napoly zotreté pozostatky dávnych civilizácií. A keď vyhliadnete z okien hlavnej fasády paláca, môžete si ľahko predstaviť, ako tu v stĺporadí postával cisár a nechával sa ovievať morským vánkom.

Hra o tróny naživo
Lietajú sem kvôli nemu Kórejci, Japonci, Američania. Výpravný fantasy seriál z produkcie HBO Hra o tróny je fenomén. "Turistom stačí pri prehliadke povedať magické Game of Thrones a hneď začnú pozorne počúvať,“ smeje sa sprievodca Splitom Vjeran Mlačič. Historici síce nariekajú, že ľudia nejazdia do mesta kvôli pamiatkam, ale sprievodcom to nevadí. Vjeran si pre svojich klientov dokonca vyrobil fotoknihu sa scénami zo seriálu pre porovnanie, ako vyzerajú filmové miesta v reáli. Väčšinou sú celkom ľahko spoznateľné, len tvorcovia seriálu k nim počítačovou animáciou pridali nereálne objekty, väčšinou stavby či sochy. A dekoratéri občas vyrábali potrebné drevené balkóny kvôli väčšej realistickosti. Ale napríklad v podzemí, kde Daenerys Targeryen drží svoje draky, by ste len ťažko spoznali klenutý priechod so stánkami predajcov suvenírov. Vjeran nám ukazuje aj múr, na ktorý filmoví otroci v meste Meereen napísali „Kill the masters“ („Zabite pánov“). Veľkú úlohu hrá v seriáli aj pevnosť Klis, ktorá stáročia strážila Split pred tureckou inváziou. Leží 13 km od mesta. "Pred pár rokmi sem chcel naozaj málokto, teraz je to hit. Ľudia si požičiavajú autá, aby sa sem dostali,“ hovorí Vjeran.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 04 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 05 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:04