StoryEditor

Verí, že ľudia na svete sú dobrí. Mladík cestuje po Amerike bez peňazí a telefónu

02.09.2016, 02:30

Rob Greenfield verí, že svet je v podstate dobré miesto, na ktorom sa nájde veľa dobrých ľudí a svoje presvedčenie sa rozhodol dokázať neobvyklým spôsobom. Cestu medzi Panamou a americkým San Diegom absolvoval bez peňazí, bez telefónu a s vierou, že mu ľudia pomôžu. Za 37 dní bol späť doma. Bez peňazí a šťastný, píše idnes.cz.

Tridsaťročný Rob Greenfield je usmievavý Američan. Vyrastal vo Wisconsine spoločne s matkou a tromi súrodencami a v 18 rokoch získal Orlieho skauta, najvyššie skautské ocenenie v Spojených štátoch. Cestovať začal už počas svojich štúdií na univerzite a navštívil hneď niekoľko kontinentov. Sám seba považuje za dobrodruha, aktivistu, humanistu a obyčajného chlapíka, ktorý jednoducho robí veci inak. 

Jeho najnovším kúskom bola nedávno skončená cesta z Panamy do San Diega. Podľa neho mainstreamové médiá vykresľujú svet ako nebezpečné miesto, ktorého by sme sa mali obávať. Základnou myšlienkou cesty teda bolo dokázať, že ľudia sú vo svojej podstate dobrí a ochotní pomáhať druhým. Zamieril preto do Panamy, bez peňazí, bez telefónu a s vierou, že sa mu podarí dostať sa späť domov.

Na platenie nie sú len peniaze
Peniaze na cestu z Panamy získaval príležitostnou prácou, zbieraním plechoviek a predaja tovarov, ktoré našiel v odpadkoch. Za jedlo a spanie pomáhal na farmách a na obed jedol aj zvyšky, ktoré ľudia nechali v reštauráciách na tanieri.

Na internete potom využíval cestovateľské služby ako Couchsurfing a WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), aby našiel správne kontakty v miestach, kde sa práve pohyboval. Na dopravu používal autobusy, chodil pešo, veľa stopoval. "Pevne verím tomu, že peniaze sú len jednou formou platidla a dokonca ani nie sú tým najdôležitejším. Snažím sa, aby mojím najdôležitejším platidlom bola dobrota a láskavosť," hovorí Rob. Na cestu si vzal len najnutnejšie oblečenie, nemal k dispozícii ani zubnú kefku. Používal vodu z hasičských hydrantov a v kontajneroch zbieral jedlo vyhodené z obchodov.

Instagram/robjgreenfield

Prežiť cestu naplno
Na ceste z Panamy do San Diega údajne prešiel sedem krajín a prešiel takmer štyri tisíc míľ. V Strednej Amerike bol vôbec prvýkrát v živote a na svojej ceste si cení hlavne toho, že tak mal možnosť opustiť svoju "komfortnú zónu" a tento zaujímavý región preskúmať naplno. "Nízky rozpočet vás dostane do miest a predstaví vám ľudí, ktorých by ste inak nikdy nevideli ani nestretli. Nepoznám viac autentický spôsob, ako si prežiť inú kultúru," hovorí Greenfield.

Rob zo svojej cesty zverejnil video na YouTube, ale na svojich cestách nemal ani mobilný telefón. Zábery mu poslalo celkom 28 ľudí, ktorých na ceste stretol a požiadal ich, aby mu ich neskôr poslali. Do San Diega sa nakoniec dostal za 37 dní. "Električka, ktorá ma posledných 20 míľ doviezla do San Diega, ma stála dva a pol dolára a vo vrecku mi zostalo len desať centov. Keď som potom posledné štyri míle šiel domov pešo, jediné, na čo som myslel, bolo to, že ľudia sú dobrí," hovorí Greenfield.

Kto je Rob Greenfield
V roku 2013 prešiel 7 600 kilometrov naprieč Spojenými štátmi na bambusovom bicykli. Počas 104 dní použil 610 litrov vody a vytvoril len necelý kilogram odpadu. Rovnaký rok potom počas veľkej vlny horúčav cestoval z New Yorku do Bostonu a prežíval len na vode, ktorú získal z kvapkajúcich kohútikov. Sedemdesiat percent jedla údajne nazbieral v kontajneroch rôznych predajní. V roku 2014 znovu prešiel na bambusovom bicykli Spojené štáty. Na cestu sa vydal s dvoma tisíckami dolárov, na konci potom daroval posledných 241 dolárov neziskovej organizácii. Na svojich stránkach prezentuje celkom 10 podobných projektov. V 25 rokoch si nechal urobiť vazektómiu, aby vo svojom živote nemusel podporovať farmaceutický priemysel s antikoncepciou.

01 - Modified: 2024-05-10 09:01:56 - Feat.: - Title: Ako vyzerá moderná cesta okolo sveta? Je plná úchvatných zážitkov, ale aj dokonalého relaxu 02 - Modified: 2024-05-09 12:17:43 - Feat.: - Title: Ako na životnú poistku pre dieťa. Čo sa oplatí a čo je zbytočné? 03 - Modified: 2024-05-09 11:55:27 - Feat.: - Title: Cestovatelia si na stránke Tripadvisor zvolili 10 najlepších hotelov na svete. Vyhral okázalý luxus v exotike 04 - Modified: 2024-05-08 06:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Dokážu vyrobiť naozaj všetko. Číňania si zamilovali rakúsku dedinku natoľko, že si postavili jej vlastnú repliku 05 - Modified: 2024-05-06 13:36:03 - Feat.: - Title: Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 20:35