StoryEditor

Krásne hory, more a najzelenšie mesto. Toto sú tri najkrajšie oblasti Slovinska

08.09.2016, 00:00

Slovinsko je skvelá krajina. Aj keď v nej žijú približne len dva milióny obyvateľov a rozlohou by sme ju mohli pripodobniť k Morave, ponúka od všetkého trochu a je ideálny pre dovolenkovanie v každom ročnom období. V zime si tu môžete užiť kvalitné lyžiarske strediská a v lete naopak divokú vodu, vysokohorskú turistiku i kúpanie pri mori.

K tomu všetkému si pridajte výborné jedlo z miestnych čerstvých surovín, znamenité miestne vína, ceny podobné našim a milých a nekonfliktných Slovincov a máte destináciu pre budúcu dovolenku. Prečítajte si tipy na tri výlety, ktoré vykonať, aby ste si zo slovinských krás užili "od každého trochu", píše Tereza Kramplová pre Lidovky.cz.

Výstup na Triglav
Triglav je so svojou výškou 2864 metrov nad morom najvyššou horou Slovinska aj celých Julských Álp. Ak máte radi ferraty, lezenie po zaistených cestách, prídete si v tejto oblasti na svoje. Triglav je ale prístupný aj tým, ktorí lezeniu moc neholdujú. Na samotných vrchol môžete vystúpiť z niekoľkých strán rôzne náročnými cestami. Ak ste športovo zdatní, je možné zvládnuť výstup počas jediného dňa, ale je nutné vyraziť skoro ráno, počítať s návratom večer a zvoliť jednu z kratších trás. Väčšina turistov si preto plánuje výstup na dva dni s prenocovaním v niektorej z horských chát.Ak sa zaraďujete skôr medzi priemerne zdatných turistov a lezca-nelezca, jeden z možných dvojdňových výletov odporúčam nasledovne - výstup z Doliny Vráta od chaty Aljažev dom, cez sedlo Luknja a hore na Kocum na Dolic, kde prespíte.

Druhý deň výstup na vrchol z tejto strany (ak netrpíte závratmi, je možné ho absolvovať aj bez ferratových úväzkov) a podľa toho, ako sa budete cítiť, zostup buď rovnakou cestou alebo druhou stranou cez vrchol Malého Triglavu, Triglavski dom na Kredarici a dole späť na Aljažev dom (na spiatočnej ceste sa už vyskytujú ferratové pasáže).

Malebná a pokojná Ľubľana
Ak vás po návšteve Triglavského národného parku budú bolieť nohy, odporúčam preskúmať pokojné hlavné mesto Ľubľana. K videniu je tu toho mnoho - Ľubľanský hrad, malebné centrum so slávnym Tromostovje (Trojmostie), veľa stavieb od miestneho architekta Josipa Plečnika alebo príjemné parky. Flickr.com Z kopca nad Lublanským hradom je krásny výhľad na celú Ľubľaua. Hore sa dostanete lanovkou. Vstup do časti hradu aj na hradby je voľný, na nádvorí sa koná viacero kultúrnych podujatí a môžete tu navštíviť aj vynikajúcu reštauráciu. Vstupenky sú nutné len na niektoré expozície a na vežu.

Potom si môžete prezrieť Ľubľanu z lodnej paluby - po rieke Ljubljanica organizujú vyhliadkové plavby pre turistov. Tiež si môžete zapožičať mestskej bicykel a prejsť si ulice na bicykli. Mesto je k cyklistom prívetivé - na bicykli tu jazdí viac ako polovica obyvateľov, vjazd do centra je neobmedzený a tiež je tu množstvo cyklotrás. Nie nadarmo získalo mesto titul European Green Capital 2016 - vďaka dôrazu na ekológiu a udržateľný rozvoj, veľa zelene a obmedzenia automobilovej dopravy.

Prímorská romantika
Aj keď má Slovinsko iba 47 km pobrežia, jeho návšteva stojí za to. Odporúčam zamieriť do prímorského mestečka Piran. Z Ľubľany po diaľnici ste tu za slabú hodinku a pol. Má typickú stredomorskú atmosféru, tradičné krčmičky s rybími špecialitami a výhľadom na more a úzke uličky, kde si ešte miestne tetky rozprávajú z okna do okna.

Ak by ste sa tu chceli kúpať, budete sa musieť uspokojiť s niekoľkými desiatkami metrov kamienkovej pláže alebo sa po vzore miestnych vyvaliť na niektorý z veľkých kameňov brániaci pobrežnú promenádu pred vlnami. Na krátke okúpanie to ale stačí a potom radšej ochutnajte čerstvé krevety, ryby a obrie kopčeky výborné zmrzliny. Flickr.com Vedľa Pirane leží ďalšie prímorské stredisko - Portorož. Súkromne som si ho premenovala na "slovinské Monte Carlo". Je plné luxusné hotelov, reštaurácií, diskoték a kasín. Piranskú romantiku tu nehľadajte, ale zoženiete tu lepšie ubytovanie (aj v "normálnych" cenových reláciách) a ak by ste predsa len chceli kúpaním stráviť viac ako pár hodín, miestne pláže s ležadlami a slnečníkmi k prenájmu budú mať aj v hlavnej sezóne pre vás vždy miesto.

Večer navštívte niektorú z miestnych diskoték, barov alebo napríklad koncert pod holým nebom, vychutnajte si pohárik dobrého slovinského vína, spoznajte zase trochu iný kúsok slovinskej kultúry a môžete spomínať na to, ako vás boleli nohy pri zostupe z Triglavu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:03