StoryEditor

Raj na zemi alebo marketingová bublina? Zistite, čím je krajina adrenalínu naozaj

21.10.2016, 00:00

Karel Topič má dve srdcové destinácie: Austráliu a Nový Zéland. Obe krajiny sa pre neho stali skoro druhým domovom a nespočetne ráz ich dôkladne prešiel, píše Katka Smolová z najčítanejšieho českého cestovateľského portálu Hedvábná Stezka pre lidovky.cz.

Topič sa preto dlhodobo venuje sprevádzaniu turistov a zájazdom na mieru práve do týchto dvoch vzdialených kútov sveta. V nasledujúcom rozhovore prezrádza svoje tajné tipy na to, ako si Nový Zéland užiť čo najintenzívnejšie.

Zéland je medzi cestovateľmi stále obľúbenejšou destináciou. Čím to podľa vás je?
Nový Zéland má bezpochyby krásnu prírodu, svoju úlohu však zohráva aj fakt, že obývanosť tejto krajiny je v porovnaní so Slovenskom a Českom výrazne nižšia, čo v návštevníkovi umocňuje pocit, že je tu stále obklopený prírodou. Ľudia sú tu určite fajn, myslím si však, že za popularitou Zélandu stojí v značnej miere dobre zvládnutý marketing. Samotní Novozélanďania vedia, čo doma majú a vedia to dobre predať. Inými slovami, turizmus je tu veľmi dôležitý biznis. Okrem toho krajina ponúka klímu, ktorá je príjemná aj pre Stredoeurópana.

Koľko času by si mal človek vyhradiť na základnú poznávaciu cestu po Novom Zélande?
Zéland ponúka neskutočnú pestrosť, takže čím viac času máte, tým lepšie. Väčšina z nás je však limitovaná množstvom dovolenky, a preto by som odporučil tri týždne, čo stačí na základné poznanie oboch ostrovov Nového Zélandu. Ak má človek maximálne dva týždne, tak by som odporučil zvoliť si na spoznávanie len jeden ostrov.

Na Zéland sa jazdí hlavne za prírodou. Aký spôsob dopravy zvoliť, aby toho človek stihol čo najviac a čo najpohodlnejšie?
Osobne by som určite odporučil cestu osobným autom, človek má slobodu, môže si zastaviť, kde chce a dovolenku si užiť po svojom. Nezabudnite však na to, že na Zélande sa riadi na ľavej strane. Avšak človek si na túto zmenu zvykne za pár dní. Obľúbené je tiež cestovať karavanom, Zéland je na to vhodná krajina. Osobne som sa na dovolenku v karavane na Zélande veľmi tešil, ale musím povedať, že to má aj svoje úskalia a po tejto skúsenosti sa prikláňam radšej k prenajatému automobilu.

Zéland je taký malý raj kempárov. Kde všade je povolené táboriť?
To je práve to, Zéland má veľa pravidiel a veľké množstvo turistov, takže si všetko strážia a všetko regulujú. Kempovať nesmiete v blízkosti miest a nesmiete si kempovať len tak v národných parkoch. Inými slovami, veľa atraktívnych miest má zákaz kempovania. Kempovať oficiálne môžete len vo vyhradených kempoch (na Zélande je veľké množstvo kempov všetkých druhov) alebo na miestach, kde to nie je zakázané. Ak ste však na Zélande na dovolenke, atraktívne miesta, kde budete sami a nebudete porušovať vyhlášku o kempovaní, sa hľadajú dosť ťažko. Aj preto sa prikláňam skôr ku kombinácii motel - auto.

A čo sa teda týka ubytovacích služieb mimo kempovania, na akej kvalitatívnej a cenovej úrovni sú?
Na Zélande veľmi spoľahlivo funguje sieť motelov trojhviezdičkovej úrovne, kde je kvalita slušná, podobná štandardu, na aký sme zvyknutí v Európe. Oproti cenám u nás ale počítajte s vyššími cenami za dvojposteľové izby.

Ktoré miesta na oboch ostrovoch nemožno nenavštíviť?
Osobne mám radšej južný ostrov, ale za návštevu rozhodne stoja oba ostrovy, a to pre svoju rozdielnosť. Na severnom ostrove musíte navštíviť najväčšie mesto Auckland, najväčšie turistické centrum ostrova Rotorua, kde nájdete pozostatky sopečnej aktivity, národný park Turangi s krásnymi sopkami, jazero Taupo, jaskyne Waitomo alebo polostrov Coromandel s množstvom pôsobivých pláží. Na južnom ostrove nájdete prírodných krás ešte viac. Pre prvú návštevu musíte navštíviť národný park Abel Tasman s krásnym pobrežím, západné pobrežie s ľadovcami. Perlou južného ostrova je Queenstown, najkrajšie mesto Zélandu, obklopené fascinujúce prírodou, a tiež magické národné parky. Miest na Zélande je veľa, otázkou je len to, koľko máte času.

Karel Topič

Máte nejaké osobné tipy na miesta, ktoré nie sú úplne typickými turistickými lákadlami, ale svojim klientom ich odporúčate?
Odporučil by som určite park Arturs Pass, miesto s kúzelnou prírodou, malým množstvo turistov a miestami na krásne prechádzky. Na južnom ostrove si dajte určite aspoň jeden z vyhlásených trekov (napr. Keppler trek), na severnom ostrove je krásny trek Tongariro Crossing. Pekným zážitkom je tiež kúpanie sa v prírodných termálnych prameňoch na severnom ostrove.

Celkovo je Zéland lákadlom pre milovníkov adrenalínu. Čo ešte sa dá na Zélande vyskúšať?
Zéland je miestom, kde vznikol bungee jumping, a pravdepodobne preto tu nájdete veľa adrenalínových aktivít. Ale je to spojené aj s turizmom a marketingom tejto krajiny. Napokon, nabádajú k ním aj prírodné krásy a rozmanitosť krajiny. Môžete si tu užiť naozaj adrenalínový rafting na severnom ostrove, už spomínaný bungee jumping v hlbokom kaňone, prírodné tobogány v jaskyniach, šplhanie po ľadovcoch, jazdu v rýchlych člnoch na divokej rieke alebo napríklad strihanie oviec.

Máte tip, ako prežiť cestovanie po Novom Zélande čo najintenzívnejšie?
Áno, vyrazte bez očakávaní, s prázdnou hlavou a ľahkým batohom či kufrom. Neočakávajte niečo, čo neexistuje alebo čo ste ešte nevideli, skrátka si len užívajte prírodu a nechajte sa prekvapovať. Zéland vám už ukáže sám, prečo naň budete spomínať.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:53