StoryEditor

„Bratislava je ako zakliate mesto, ktoré stále spí,“ hovorí mladá manažérka. Na Slovensko sa presťahovala z Moskvy

10.11.2016, 23:00

Tatiana Mochovaja pochádza z Ruska. Na Slovensku pracuje dva a pol roka na pozícií manažérky v nadnárodnej firme.

Tatianiným prvým a v podstate aj jediným kultúrnym šokom po presťahovaní sa do Bratislavy bolo životné tempo v najrušnejšom slovenskom meste. Všetko sa jej tu zdalo pomalé, uvoľnené, pokojné až prispaté. Po hektickom životnom štýle charakteristickom pre obrovskú Moskvu, z ktorej k nám mladá Ruska priamo priletela, si v Bratislave pripadala ako v absolútnej oáze pokoja.  

​Pocit z pokojného a tichého Slovenska ešte umocnil Tatianin vôbec prvý turistický výlet v živote spojený s poznávacou návštevou veľhôr – cesta do Vysokých Tatier. Zdolávanie tatranských chodníkov v dych vyrážajúcom horskom prostredí považovala ruská manažérka doslova za balzam na dušu. Niečo také vraj nemala v Rusku príležitosť nikdy ani zažiť, ani vidieť.  

Koľko rečí vieš...
Tatiana Mochovaja bez okolkov priznáva, že sa na Slovensku udomácnila rýchlo a v pohode a že presťahovanie sa z ruskej metropoly smerom na západ nebolo pre ňu po nijakej stránke bolestivým zážitkom. Jej stanovisko voči Slovensku nezmenili ani nasledujúce viac ako dva roky každodenného fungovania v našej krajine. Tatiana tvrdí že jej tu vlastne vyhovuje všetko. „Tu u vás, v srdci Európy,  žijú príjemní ľudia, sú tu ideálne klimatické podmienky, praktická poloha na cestovanie a rôznorodá a vždy krásna príroda,“ hovorí s nadšením.

Čo sa týka jazykovej vybavenosti Slovákov, ani na tú sa Tatiana nemôže sťažovať. Zrejme je to spôsobené tým, že mladá Ruska dokonale ovláda jazyk všetkých generácii. S rodičmi a starými rodičmi svojich kolegov a kamarátov, ktorí sa ešte povinne učili ruštinu, sa dorozumie vo svojej rodnej reči. A s vrstovníkmi hovorí hlavným dorozumievacím prostriedkom súčasnosti – po anglicky. No cudzia jej už nie je ani samotná slovenčina. Tatiana však tvrdí, že bez ohľadu na to, kto je u nás ako jazykovo vybavený, zo strany Slovákov vždy cíti komunikatívnosť a ochotu poradiť a pomôcť. 

Archív Tatiany Mochovej

Cestuje a spoznáva
Pozitívne naladená Ruska si ako jedna z mála nesťažuje ani na slovenské ceny. Hovorí, že keď sú nižšie ako v Moskve, nemá dôvod na niečo sa ponosovať. Platové podmienky medzi Ruskom a Slovenskom, respektíve medzi Moskvou a Bratislavou, nemôže porovnávať. Pracuje totiž pre nadnárodnú firmu riadiacu sa vlastnými pravidlami. 

Hoci Tatiana žije v Bratislave, rada cestuje a spoznáva aj iné časti Slovenska. Okrem spomínaných Vysokých Tatier už navštívila mesto ako vystrihnuté z rozprávky - Banskú Štiavnicu, ale aj Nitru, Bojnice, Nové Zámky či kúpele v Podhájskej.

Mladá manažérka vraví, že na Slovensku nerozumie len jednej veci. Keď od našich obyvateľov počuje, že nikdy v živote nenavštívili Viedeň. A pritom ide o také veľké a krásne zahraničné hlavné mesto v takej rekordne krátkej vzdialenosti k tomu nášmu.

01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:10