StoryEditor

Raj na konci sveta za málo peňazí. Návod, ako si naplno užiť Nový Zéland a ušetriť

Nový Zéland je vnímaný ako jedna z najdrahších krajín, kam sa môžete vydať na dovolenku. To ale neznamená, že si tu nedokážete poradiť aj s obmedzeným rozpočtom, píšu Lukáš Nápravník a Bára Pokorná z najčítanejšieho českého portálu o cestovaní HedvábnáStezka.cz pre lidovky.cz.

Aj Na Novom Zélande je totiž možné požičať si auto s plnou nádržou za dolár na deň, ubytovať sa a jesť zadarmo a ešte k tomu aj získať skúsenosti zo života miestnej farmárskej rodiny. Alebo si užiť atrakcie, vrátane bungee jumpingu, so zľavou až 75 percent. Čítajte, ako na to.

Auto za dolár
Požičovne áut mnohokrát potrebujú premiestniť autá do miest, kde je po nich väčší dopyt. Aby minimalizovali náklady, ponúkajú požičanie auta od 1 dolára za deň a plnú nádrž, keď im auto preveziete z miesta A do bodu B. Podľa vzdialenosti jednotlivých miest firmy určujú maximálny počet dní, počas ktorých je možné auto takto využívať. V prípade presunov medzi ostrovmi často ponúkajú aj lístok na trajekt.

Najlepšiu osobnú skúsenosť máme s webom TransferCar, ktorý kumuluje ponuku od viacerých požičovní. Ponuka je veľmi aktuálna a požiadavky na autá sú pomerne rýchlo potvrdzované. Ďalším webom, ktorý zhromažďuje ponuku viacerých požičovní, je Imoova. Potvrdenie rezervácie u nich v našom prípade trvalo dlhšie a niekedy inzerovali auta, ktoré už nebola k dispozícii. Mali ale snahu ponúknuť alternatívu.

Keď už máte požičané auto skoro zadarmo, ponúka sa otázka, ako ušetriť ešte aj pri nákupe benzínu. Ten je väčšinou lacnejší vo väčších mestách. Čím viac v zapadákove sa nachádza dedina s čerpacou stanicou, tým drahší je benzín.

Výhody kempovania
Skvelou možnosťou, ako ušetriť na ubytovaní, je stať sa dobrovoľníkom pre vládnu agentúru DOC, ktorá na Novom Zélande spravuje treky, chaty, kempy a stará sa o ochranu novozélandskej prírody. Prihlásiť sa môžete na webe DOC. Len je potrebné hlásiť sa dlho dopredu. Plánovali sme sa stať "strážcami" majáku a pozorovateľmi tučniakov žltých v oblasti Catlins na juhu Južného ostrova, ale rýchlejší záujemcovia nás predbehli.

Ak vás nič z vyššie uvedeného nezaujalo, určite vyskúšajte aspoň ubytovanie v niektorom z DOC kempov. Mnohé z nich sú umiestnené v oblastiach, ktoré by im mohli luxusné hotely a penzióny závidieť. Ani vám preto nebude vadiť, že vodu si musíte priniesť z potoka, odskočiť si na suchý záchod a umyť sa v jazere či rieke, niekedy ľadovcovej. Ubytovanie začína na sume 6 novozélandských dolárov na osobu a noc. Vybavenejšie kempy so sprchou a splachovacími záchodmi stoja obvykle viac. ​ CzechKiwis.cz

​​​Nákupy s rozumom
Potraviny kúpite najlacnejšie v reťazcoch Pak'n´Save a Countdown alebo pri cestách priamo od farmárov, ktorí sa tu takto zbavujú svojich prebytkov. Reťazce potravín Countdown a New World majú tiež vernostné kartičky, použitím ktorých získate zľavu na vybraný tovar. V supermarketoch väčšinou nájdete zľavy na potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby.

Ak vám chýba nejaké oblečenie, za lacnými nákupmi sa vyberte do novozélandskej formy second handov, takzvaných Op shopov. Alebo zájdite do K-Martu a Warehousu, kde zoženiete aj lacné outdoorové vybavenie či nábytok.

Príroda je zadarmo
Fakt, že sa Nový Zéland nachádza na rozhraní tektonických dosiek, prináša nepríjemnosti, ako napríklad zemetrasenia. Geotermálna energia však znamená aj teplo a teplé prírodné kúpele nazývané hot pools. Ak pocítite túžbu prehriať sa v horúcom kúpeli, na webe NZHotPools nájdete prehľad snáď všetkých hot poolov naprieč Novým Zélandom. Nájdete tam teplé pramene každého druhu, vrátane tých zadarmo.

Keď odložíte klasických sprievodcov Novým Zélandom, ktoré často pripomínajú telefónny zoznam prevádzkovateľov najrôznejších atrakcií a aktivít, zistíte, že najkrajšie miesta krajiny môžete mnohokrát objaviť skoro zadarmo - na trekoch. Menej navštevované chaty nie je potrebné rezervovať vopred. Za 92 dolárov si môžete v DOC kancelárii zaobstarať polročný backcountry hut pass (a za 122 dolárov ročný), ktorý vám umožní ubytovať sa v týchto chatách či priľahlých kempoch zadarmo.

To, že sú niektoré chaty a dráhy menej populárne, je väčšinou dané tým, že o nich našťastie nepísali vydavatelia masových sprievodcov. Výhľady a zážitky z treku sú ale veľakrát lepšie ako tie z najpopulárnejších Great Walks. Napríklad preto, že si ich nemusíte rezervovať vopred, a skrátka len vyrazíte, keď je pekné počasie. V neposlednom rade preto, že tam narazíte na ľudí, ktorí majú tiež radi poznávanie prírody.

CzechKiwis.cz

Spásonosné kupóny
Človek je tvor spoločenský, a preto občas rád vyrazí na pivo či dobrú večeru alebo si dopraje zážitok, na ktorý bude spomínať po zvyšok života, či už je to plávanie s delfínmi alebo skákanie bungee. Ak sa chystáte na pivo, okolo štvrtej až piatej hodiny popoludní začína v mnohých baroch happy hour, kedy ceny výrazne klesajú.

Mnoho atrakcií môžete nakúpiť s výraznou zľavou na serveri bookme.co.nz. Zľavy dosahujú až 75%. Obdobou nášho Zľavomatu a ZľavyDňa sú servery GrabOne alebo Groupon. Obľúbeným spoločníkom s dobrou ponukou zliav na zábavu, jedlo a kávu sú Entertainment books. Ide o knihy alebo mobilné aplikácie pre jednotlivé regióny Nového Zélandu. Predávajú sa za ceny okolo 49 - 59 dolárov a sú plné kupónov na zľavy. Veľakrát sa vám kniha zaplatí už pri návšteve jednej atrakcie. Desať dolárov z ceny knihy pritom ide na dobročinné účely.

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Tento KVÍZ zvládne len skutočný milovník prírody. Spoznáte ikonické slovenské vrchy podľa fotky? 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:05