StoryEditor

V rakúskej dedine majú najvýkonnejšiu lanovku na svete. Lyžoval tu aj James Bond

25.11.2016, 16:30
Pretekári v alpskom lyžovaní tu tradične otvárajú Svetový pohár, režisér Sam Mendes tunajšími prírodnými scenériami ozdobil svoju minuloročnú bondovku Spectre.

Českí lyžiari do Söldene mieria vďaka dvom ľadovcom Rettenbach a Tiefenbach ešte skôr, než zimná sezóna vypukne naplno. A tento rok na nich čaká aj najvýkonnejšia lanovka sveta, píše české iDnes.cz.

Vysokohorské lyžiarske stredisko Sölden patrí svojimi 148 kilometrami zjazdoviek k najšportovejším lyžiarskym oblastiam v Rakúsku. Na dvoch ľadovcoch sa nachádza celkom 34 kilometrov zjazdoviek. Z ľadovca Rettenbach s razantným svahom Svetového pohára sa k miernejšiemu ľadovcu Tiefenbach dostanete 1,7 km dlhým tunelom.

Od 19. novembra je navyše lyžiarom v Söldene k dispozícii aj najvýkonnejšia lanovka na svete. Vedie na vrchol Giggijoch, má celkom 134 desaťciferných kabínok s kapacitou 4 500 prepravených osôb za hodinu.

Doba jazdy je pritom iba deväť minút. Hypermoderná lanovka bola postavená v rekordnom čase siedmich mesiacov. Komfortné kabíny sú vybavené wi-fi a tiež osvetlené.

Lyžovanie úplne pre všetkých
Ötztalské hory tu budete mať ako na dlani. Rovnako impozantná je aj budova, ktorá stojí priamo na vrchole Gaislachkogel. Futuristická dizajnová reštaurácia Ice Q je považovaná za jednu z najkrajších stavieb v Alpách.

Niet preto divu, že aj ona si v bondovke Spectre "zahrala". Keby sa skiareálom prideľovali hviezdičky rovnako ako hotelom, mal by ten tunajší, disponujúci 150 kilometrami bezchybne upravených tratí, plný počet.
Z lyží ku stolu
V päťhviezdičkovom wellness hoteli Das Central - kde inde ako v Söldene - stoja tri noci v dvojlôžkovej izbe cca 700 eur. Táto cena síce platí mimo sezóny, ale čo si budeme hovoriť - vtedy často býva najlepšie lyžovanie.

V cene máte nielen dva skipasy, ale aj vskutku gurmánsku polpenziu a výhodnú ponuku kúpeľných procedúr. A že je z čoho vyberať, či už ide o bývanie, jedlo alebo wellness.

Izby a apartmány sú v štýle modernej aj tradičnej alpskej architektúry, na výber je tu elegantný, provensálsky, anglický štýl, ale aj moderný dizajn alebo rustikálny tirolský.

Kuchyňa hotela je vyhlásená nielen v Tirolsku. Majú tú špičkovú gastronómiu, o čom svedčí aj fakt, že umenie šéfkuchára Gottfrieda Prantla bolo vyznamenané večnou kuchárskou čiapkou podľa Gault Millaua (Toque d'Honneur). Toto nie práve často udeľované vyznamenanie je zapožičiavané reštauráciám, ktoré mali po dobu dvadsiatich rokov najmenej jednu čiapku.

Dobroty miestnej i svetovej gastronómie môžete doplniť dúškom vína z pivnice, ktorá ukrýva skutočné poklady. No aby nie, keď fliaš s lahodným mokom je tu na 30-tisíc. A pridáme ešte jedno číslo: wellness, ktorý vám vyrazí dych, sa rozprestiera v troch podlažiach na 1500 metroch štvorcových.

Najväčších fajnšmekrov potom iste poteší vírivka na streche. Avšak pozor, tú si užije len ten, kto si prenajme luxusné apartmány vybudované v najvyššom poschodí. Ich súčasťou je súkromný ​​wellness, dve spálne, kuchyňa a pracovňa. To je však už príbeh písaný pre trochu inú príjmovú skupinu.

Aj keď kto vie, vyhrať v lotérii predsa môže každý z nás...

01 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 03 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 04 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 02:31