StoryEditor

Fidel je po smrti. Je posledná možnosť zažiť autentickú Kubu, tvrdí cestovateľ

10.12.2016, 23:00
Ešte to nejakú dobu potrvá, než sa Kubánci po smrti Fidela Castra rozhýbu.

Raúl Castro, aj keď nie je taký silný ako jeho brat, stále drží opraty kubánskeho socializmu v rukách. A to sú dôležité správy aj pre našich turistov, píše Petr Pravda pre české iDnes.

"Turistika, politika, ani vzťahy so svetom či USA sa rozhodne nezmenia zo dňa na deň," hovorí skúsený sprievodca cestovnej kancelárie SEN Ivan Strapek, ktorý sa už tri mesiace zdržiava na Kube. "Všetko je naplánované, moc rozdelená, funkcie podchytené, pravidlá nastavené, perestrojka v plnom prúde. Putujú sem zahraničné investície," dodáva.

Čo sa však stane, až raz nebude vládnuť ani Fidelov brat Raúl Castro, je otázkou a len ťažko to možno domyslieť.

Turistika je pre Kubáncov prioritou, o tento zdroj príjmu by neradi prišli. "Práve teraz je správny čas vyraziť a spoznať Kubu od východu na západ takú, aká stále je. Toto sa už nikdy nezopakuje, je dobré byť pri tom a sledovať jej prerod - možno k demokracii," hovorí sprievodcov šéf Pavel Fellner.

Na "Ostrove slobody" už dávno nie je socializmus, ako si ho pamätáme z obdobia, keď Fidel Castro pevne vládol Kube. Stále je tu síce vláda jednej, komunistickej strany, ale Kuba sa už mení postupne od roku 2006, kedy sa dočasným a od roku 2008 aj oficiálnym prezidentom stal Fidelov mladší brat Raúl.

Turisti sa tu stále môžu zúčastniť prvomájového sprievodu, kde sa nalieva rum zadarmo. A ešte mesiace a roky po smrti Fidela sa budú ľudia báť, či naozaj zomrel a neobjaví sa zrazu vo dverách s otázkou: "Čo si to hovoril?"

Pamätník na objednávku
Návštevníkov z celého sveta pribúda, rastú ceny služieb a kapacita hotelov sa stáva nepostačujúca. Kuba je za posledných šesť rokov jednou z najpredávanejších destinácií aj v tunajších turistických kanceláriách, ktoré sa špecializujú na exotiku a najmä Karibik. "Na rok 2017 už sme predali 758 miest a teraz očakávame, že záujem turistov porastie," dopĺňa Fellner.

Čo sa dialo na Kube v posledných týždňoch? "Do 4. decembra bol štátny smútok: hudba nehrala nahlas, neoslavovalo sa, na niektorých miestach sa nepredával alkohol. To sa však netýkalo turistických hotelov," hovorí sprievodca Ivan Strapek, ktorý sa na Ostrov slobody pravidelne vracia už piaty rok.

Oficiálny denník Granma v deň Castrovej smrti nevyšiel, objavil sa až večer a veľmi stručne. Ich web mal technické problémy a nefungoval. "Akoby sa všetci báli napísať, že Fidel Castro zomrel, aby sa nakoniec neukázalo, že to tak nie je," hovorí Strapek.

Kuba bude podľa znalcov i naďalej výnimočná. "Je a bude úžasné sledovať národ s ohromnou energiou, ich život v meste aj na dedine. Tam človek zažije najlepšie zážitky. Kuba totiž stále ukazuje svoju pravú tvár tým, ktorí opustia zlaté klietky rezortov a vydajú sa po stopách jej histórie, prírodných krás a hlavne autentickej kubánske mentality. Kto to urobí, bude nadšený."

Raúl Castro už roky pripravuje svoj ľud na Kubu bez Fidela. Pomaly ale isto otváral a otvára ekonomiku, uvoľňuje podnikanie, púšťa internet. To, čo bolo ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné, sa stáva realitou. Skôr vyvstáva otázka, čo bude z Kuby bez Raúla.

"Už Fidel v polovici 90-tych rokov pootvoril dvierka turizmu. A Raúl si zase uvedomil, že Fidel je dobrý marketingový ťah a dostal z neho maximum," hovorí ďalší skúsená sprievodkyňa Katarína Lišková. "Dnes Raúl pochováva brata a všetko sa deje veľmi rýchlo. Žiadne zabalzamované telo na verejnom mieste na pompéznu rozlúčku s národom. Bratovým prianím vraj bolo telo spopolniť," dodáva.

Čo vidieť a zažiť (tajné tipy)
1. Maguana - prírodná pláž v oblasti Baracoa si stále drží prvenstvo medzi prírodnými pokladmi Kuby. Miestami komplikovaná cesta vedie do málo navštevovaných oblastí s jemným pieskom a tyrkysovou vodou. Ochutnajte chobotnicu v miestnej rodinnej reštaurácii.

2. Potápanie v Zátoke svíň - táto oblasť Karibského mora je známa hlavne medzi potápačmi. Leží v ochrannom pásme národného parku Cienaga de Zapata. Krištáľovo čistá voda a koralové útesy každého presvedčí minimálne na šnorchlovanie.

3. Továreň kubánskeho umenia - Kedysi fabrika na spracovanie oleja sa premenila na dokonalú fúziu umenia a koncertnej sály. Obľúbené miesto mladých Havaňanov je dokonalým tipom pre tých, čo chcú príjemne stráviť noc s ľuďmi, s umením a hudbou.

4. Salsa v Santiago de Cuba - profesionálne a autentické. Hodina salsy vedená profesionálnymi tanečníkmi zavedie do reálií tohto kubánskeho mesta a jeho obyvateľov. Salsa od tých najlepších.

5. Údolie Vinales - nádherná scenéria údolia na západe krajiny pri meste Pinar del Río, kde sa pestuje ten najlepší tabak. Príroda, roľníci a tabakové políčka v objatí majestátnych kopcov Mogotes. Návšteva údolia nesmie chýbať v itinerári žiadneho turistu.

6. Gran Teatro Havana - po dlhých rokoch rekonštrukcie budovu v januári otvoril Raúl. Filharmónia, balet, najkrajšia budova na Kube. Cubahora.cu

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:19