StoryEditor

Čech sa stopom vydal na Zéland. V Turecku ho skoro znásilnil vodič

22.12.2016, 10:15
Autor:
iDnesiDnes
Po strednej škole pracoval ako technik v jadrovej elektrárni Temelín.

Mal slušný plat, vlastnil drahé auto a obýval luxusný byt v Českých Budějoviciach. Nakoniec Lukáša Furika pohodlný život omrzel a rozhodol sa sám sebe dokázať, že je chlap. Všetko predal a odišiel stopom na Nový Zéland.

"V Temelíne som zarábal veľmi slušné peniaze, ale stále vo mne tak trochu hlodala myšlienka, že niekde možno bude život jednoduchší a tráva zelenšia," začína svoje rozprávanie pre český iDnes 28-ročný Lukáš Furik.

Keď o svojich plánoch povedal rodičom, mali pocit, že sa zbláznil. "A keď som im povedal, že pôjdem stopom, tak to si mysleli, že mi už naozaj hrabe," hovorí.

Už prvú noc zúfalo písal rodičom
Odradiť sa ale nenechal. "Vyrazil som prvého apríla z Budejovíc do Viedne," rozpráva Lukáš Furik. Prvá noc, ktorú prespal v parku vo Viedni, bola podľa jeho slov zároveň tou najnáročnejšiou. Dokonca písal rodičom zúfalé správy a priznával, že asi urobil hlúposť.

Rodičia ho utešovali a odporučili mu, aby noc prečkal a na druhý deň si kúpil letenku z Viedne rovno na Nový Zéland. "Nakoniec som sa vzchopil a povedal si, že to nevzdám. Pretože doteraz som v živote veľa vecí vzdal a prekážky tak trochu podliezal. Toto bola výzva a chcel som si dokázať, že to dám," hovorí Furik.

Sexuálne návrhy od vodiča kamiónu
Jeho cesta potom pokračovala cez Rakúsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, do Turecka a Ruska. Hoci už sa cítil lepšie ako po prvej noci, niekoľkokrát sa ešte dostal do problémov.

V Rumunsku na neho zaútočili divokí psi, v Turecku bol zase skoro znásilnený vodičom kamióna. "Turecko je skrátka zvláštna krajina. Ľudia tam sú priateľskí, ale niekedy až moc. Jeden kamioňák mi robil cestou sexuálne návrhy. Tváril som sa, že mu nerozumiem, ale jeho posunky boli celkom jasné, takže nešlo mu nerozumieť," hovorí mladý cestovateľ.

​Nakoniec sa v bezpečí dostal až do spomínaného Ruska. "Rusko je však taká obrovská krajina a tak zle sa tam stopovalo, že som to potom už vzdal. A z Moskvy cez Dubaj odletel do Thajska," hovorí Furik a dodáva, že v Ázii tiež ešte stopoval. Pozrel sa aj do Malajzie a Indonézie. Tam mu však začali dochádzať financie. Preto sa rozhodol kúpiť za posledné peniaze letenku do novozélandského mesta Christchurch.

Plošný zákaz fajčenia
Hoci očakával, že život u protinožcov bude jednoduchší a pohodlnejší než v Českej republike, bol vcelku sklamaný. V prvých mesiacoch sa mu nedarilo zohnať prácu, neskôr pracoval na stavbe za úplne minimálnu mzdu.

​V krajine je navyše pomerne draho. "Šesť malých pív stojí dvadsať dolárov. A napríklad päťdesiat gramov tabaku stojí päťdesiat dolárov. A od roku 2020 bude Zéland smoke-free, takže sa tu už tabak a cigarety predávať nebudú vôbec," uzatvára svoje rozprávanie mladý český cestovateľ.

Svoje zážitky opisuje v českej relácii Novozélandský sen.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:37