StoryEditor

Aktuálny cestovný semafor: Kde všade môžete toto leto dovolenkovať?

04.07.2022, 00:00

Vedeli ste, že práve cestovanie prinútilo Slovákov k vyššej účasti na podaní očkovacej látky? Podľa prieskumov je to až 47 % ľudí, ktorých motivovalo k očkovaniu cestovanie a sloboda pohybu. Situácia okolo pandémie sa však v posledných týždňoch upokojila a obmedzenia na Slovensku takmer neexistujú. Ako je to momentálne v zahraničí a čo vám môže dovolenku ešte stále skomplikovať?

Prezradíme vám všetky dôležité odpovede a poradíme, kam môžete ísť na dovolenku bez obmedzení a ktoré krajiny sú stále pre dovolenkárov uzavreté.

Najobľúbenejšie dovolenkové destinácie bez obmedzení

Medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov určite patrí Chorvátsko, Bulharsko či Grécko. Ak máte naplánovanú letnú dovolenku práve v týchto krajinách, nečakajú vás zatiaľ žiadne obmedzenia. Čo sa týka Chorvátska, pre vstup do krajiny sa vyžadovalo preukázanie sa dokladom o očkovaní alebo vyplnenie formuláru Enter Croatia. Táto povinnosť sa zrušila od 9. apríla 2022.

Ak ste chceli ísť do Bulharska, potrebovali ste pre vstup digitálny COVID certifikát EÚ o očkovaní alebo digitálny COVID certifikát EÚ o prekonaní COVID-19, alebo negatívny výsledok testu. Táto povinnosť sa však zrušila od 1. mája 2022, takže v lete sa dostanete do Bulharska bez obmedzení a povinností súvisiacich s COVID 19.

Úplne rovnako je na tom aj Grécko, ktoré zrušilo povinnosť predkladať potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní k 1. máju 2022.

Bez obmedzení sa dostanete aj do Talianska a na Cyprus.

V týchto krajinách boli zrušené aj povinnosti týkajúce sa nosenia rúšok a respirátorov či kapacitných obmedzení. Ako už ale vieme, situácia s pandémiou sa môže relatívne rýchlo zmeniť, preto odporúčame sledovať aktuálne opatrenia v daných krajinách a okrem cestovného poistenia uzavrieť aj poistenie storna zájazdu.

image
Shutterstock

Žiada sa vám trochu exotiky?

Túžite po dovolenke v exotickejšej destinácii? V tom prípade vás opatrenia súvisiace s covidom neobídu. Vstup do Maroka je podmienený platným očkovacím preukazom alebo negatívnym PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Mimochodom, vedeli ste, že práve v Maroku sa nachádza najvyššia veterná turbína Afriky a najobľúbenejším nápojom, ktorý sa podáva takmer ku každému jedlu, je zelený čaj s mätou? Pri vstupe do tejto krajiny a spoznávaní jej ďalších tradícií a krás je nutné predložiť aj zdravotný formulár. Tieto povinnosti sa však týkajú iba osôb nad 12 rokov.

Bez problémov sa ale dostanete napríklad na Maldivy, pred odletom je však potrebné vyplniť online zdravotný formulár. Krajina, ktorá turizmu zatiaľ nepraje, je Japonsko, pretože dočasne zrušili bezvízový režim. Individuálna turistika je možná, musíte ale požiadať o udelenia víz a pri vstupe do krajiny sa preukázať negatívnym PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín. V každom prípade je potrebné sledovať cestovateľský semafor a opatrenia, ktoré sa v jednotlivých krajinách môžu veľmi rýchlo meniť.

Neriskujte dovolenku bez cestovného poistenia

Cestovné poistenie by malo byť samozrejmosťou pri každej ceste do zahraničia. Aj mimo pandémie vás môžu stretnúť neočakávané problémy, ktoré sa bez poistenia riešia predsa len ťažšie. COVID cestovné poistenie kryje aj udalosti spojené s týmto ochorením.

Keď budete cestovať do krajiny, ktorá je podľa mapy Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb označená za menej rizikovú, sú udalosti spôsobené ochorením COVID-19 kryté v rámci poistenia liečebných nákladov vo všetkých variantoch cestovného poistenia AXA, teda Reference, Komfort aj Excelent. V rizikových krajinách vás bude kryť len balík poistenia Excelent.

Ak by ste sa počas pobytu v zahraničí ocitli v karanténe alebo ochoreli na COVID, cestovné poistenie AXA zahŕňa aj náklady na ubytovanie a stravu počas karantény a náklady na návrat domov, ak nemôžete cestovať v pôvodnom termíne a pôvodným spôsobom dopravy. V prípade zdravotných problémov súvisiacich s covidom, pokryje poistenie AXA aj hospitalizáciu alebo repatriáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 13:52