Letovisko, kde dovolenku na Santorini strávite, si môžete vybrať podľa preferencií: ak hľadáte pokoj a odpočinok, voľte menšie dediny, ako je Akrotiri alebo Pyrgos. Pre tých, ktorí si chcú užiť zábavu, je najlepšie vyraziť do mesta Fira. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Pokojné letoviská aj bujará zábava. Nevynechajte tieto miesta v známych turistických rajoch

22.06.2023, 07:00
  • Tyrkysové more, nad ním skalnatý útes a na ňom biele domy s modrými strechami v tvare kupolí – fotku s týmto výjavom zazrel niekedy snáď každý a takmer určite išlo o malebnú dedinu Oia na Santorini.
  • Pobrežie Kréty má zhruba tisíc kilometrov. Ak túžite po prírode, ale nechcete sa v nej nudiť, je lepšie sa vydať na severné pobrežie Kréty.
  • Jednou z najkrajších pláží ostrova Zakynthos je Gerakas. Leží v zálive na juhovýchodnom cípe ostrova obklopená skalnými útvarmi.

Kréta je ostrovom mnohých tvárí. Jedni ju opisujú ako rušné miesto plné barov, diskoték a nočného života. Iní ako romantický a pokojný kus pevniny v mori, ideálny na leňošenie a dokonalý relax. Ďalší ako raj milovníkov histórie a pamiatok. Pravdu majú všetci, píše portál Lidovky.cz.

Každá časť Kréty, najväčšieho gréckeho ostrova, je totiž iná. Patrí tak medzi najobľúbenejšie destinácie, kam v lete mieria na vlastnú päsť aj s cestovkami tisíce Čechov i Slovákov.

Pozrite si galériu fotiek z Kréty či Santorini:

Rušný sever Kréty si zamilujete

Pobrežie Kréty má zhruba tisíc kilometrov, takže tu nájdete nespočetné množstvo letovísk i pláží podľa vlastného gusta. Ak túžite po prírode, ale nechcete sa v nej nudiť, je lepšie sa vydať na severné pobrežie Kréty. „Letoviská ako Malia alebo Hersonissos ponúkajú široký výber hotelov, klubov a barov pre tých, ktorí si chcú užiť aj nočný život,“ hovorí hovorkyňa Čedoku Pavlíková.

Naprázdno tu neprídu ani milovníci histórie. V Iraklio, ktorý je srdcom severu ostrova, sa môžete prejsť po historickej pevnosti Koules alebo navštíviť slávny archeologický komplex Knossos, ktorý vám odhalí tajomstvo minojskej civilizácie. Tunajšie trhy a bazáre ponúkajú bohatý výber tradičných suvenírov a dobrôt.

image

Objavujeme Grécko: Kde nájdete najkrajšie pláže, pamiatky, zábavu alebo božský pokoj?

Sever ostrova je ale ideálny aj pre rodinnú dovolenku. Piesočné pláže, pozvoľný vstup do slnkom prehriateho mora, množstvo vodných športov i zázemie hotelových rezortov určite zaujme aj deti. Okrem toho možno vyraziť napríklad do aquaparku blízko Iraklio.

Ďalšia je blízko Hersonissosu. Dobrú zábavu sľubuje aj Dinosauria Park či morské akvárium Cretaquarium. Vstupné do akvária je 12 eur pre dospelého, pre deti od 5 do 17 rokov potom šesť eur.

Pokojnejšou lokalitou severu je napríklad Rethymno, ktoré sa nachádza asi 80 kilometrov smerom na západ od Iraklia. Ľahko sa necháte pohltiť atmosférou tunajších krivolakých uličiek, hlukom tradičných tržníc, patinou historických domov, fotogenickými námestíčkami i zmesou vôní lákajúcej k návšteve niektorej z reštaurácií.

image

Iraklio, Grécko 

FOTO: Pixabay

„Srdce tradičnej Kréty ale bije v malebných horských dedinkách, kde bokom masového cestovného ruchu prežívajú staré zvyky a tradície. Práve na vidieku si tiež vychutnáte zaručene autentickú ostrovnú kuchyňu,“ dáva tip Jiřina Ekrt Jirušková, hovorkyňa cestovnej agentúry Invia.

Osobitou atmosférou a bohatou kultúrou dokáže očariť aj mesto Chania na západe ostrova. Bludisko starých kamenných uličiek s krásnymi benátskymi sídlami, fontánami a tradičnými kostolmi sú totiž jedinečné. Chania je ale tiež rajom pre milovníkov jedla a vína. Navštíviť tu je možné početné vinárstvo.

A keďže regiónu Chania dominujú impozantné Lefka Ori, teda Biele hory, na svoje si tu prídu aj priaznivci turistiky. Asi najväčšou prírodnou atrakciou je výlet do tiesňavy Samaria, ktorá je národným parkom a leží na juhozápade Kréty, ďaleko od letovísk. Výlet je ale náročný fyzicky aj časovo, trvá šesť až osem hodín, takže je vhodnejšie skôr pre zdatných turistov.

Hornatý juh, raj pre turistov

Na juhu ostrova nájdete ešte ďalšiu tiesňavu s názvom Agiofarago, v preklade Tiesňava svätých. Leží za kláštorným komplexom Odigitria, dvadsať kilometrov južne od dediny Matala. „V tomto prípade sa ale jedná o pohodovú prechádzku medzi skalami s možnosťou kúpania pri krásnej pláži,“ dopĺňa hovorkyňa agentúry Invia Jirušková.

A vlastne celý juh je pretkaný malebnými plážami a množstvom strmých útesov obmývaných morom. „Táto časť ostrova tak láka predovšetkým milovníkov prírody a pokoja,“ dodáva Kateřina Pavlíková z Čedoku. Snáď s výnimkou Mataly, ktorá svoju slávu získala predovšetkým monumentálnym skalným masívom, kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parádne pláže a podmanivá krajina. Kde hľadať najlepšiu dovolenku v Turecku 02 - Modified: 2023-04-24 10:16:04 - Feat.: 0 - Title: Tip na leto: Cyprus vás očarí neopozeranými plážami, milými ľuďmi, čarovnou prírodou aj kultúrou 03 - Modified: 2023-04-05 06:07:40 - Feat.: 0 - Title: Češka si postavila vilu v Chorvátsku. Skvelé rozhodnutie jej zmenilo život 04 - Modified: 2023-03-09 12:22:01 - Feat.: 0 - Title: Pizza a špagety nemajú pôvod v Taliansku, ani hamburger v USA. Viete, ako vlastne vznikli? 05 - Modified: 2023-02-17 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najkrajšie na Zemi. Týchto päť miest musíte navštíviť aspoň raz za život, nič sa im totiž nevyrovná 06 - Modified: 2022-09-29 09:19:48 - Feat.: 0 - Title: Vyrazte k moru aj počas babieho leta. Tieto destinácie sú stávkou na istotu
01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Odvrátená tvár Mykonosu. Hviezdi v rebríčkoch, dovolenkujú tu celebrity a influenceri. Známe letovisko je však pračkou na peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:38