StoryEditor

Drahota v Chorvátsku odrádza aj Nemcov. Už nemajú dôvod byť lacní, hovorí expertka

03.07.2023, 13:26
  • Chorvátsko začalo v posledných dňoch plniť stránky novín správami o zdražovaní a spoplatňovaní služieb, ktoré ešte donedávna boli zadarmo, ale aj prvými signálmi o tom, že minimálne časť turistov tento fakt odradil.
  • "Všeobecne sa hovorí o tom, že zdražovanie je vplyvom zavedenia eura. Ale to nie je pravda," hovorí zástupkyňa cestovnej kancelárie Travel Family v Chorvátsku Lenka Laus.
  • O koľko v Chorvátsku zdraželi tovary a služby v porovnaní s minuloročnou sezónou a prečo je tomu tak, sa dozviete v rozhovore, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Spoplatnené sprchy na plážach, zmrzlina za tri eurá, najlacnejší obed na osobu za osem eur. Chorvátsko sa tento rok predraží. „Hlavne dôsledkom inflácie, ktorá je v Chorvátsku na nejakých deviatich percentách, a to je minimálna suma, o ktorú sa ceny služieb a potravín zvyšovali,“ hovorí v rozhovore pre MF DNES zástupkyňa cestovnej kancelárie Travel Family v Chorvátsku Lenka Laus.

Dokonca aj bohatých, ale šetrných Nemcov to od dovolenky na Jadrane odrádza. Odliv klientov zasiahol aj obľúbenú Makarskú riviéru. „Napríklad aj riaditeľ veľkej cestovnej kancelárie I. D. Riva v článku uviedol, že nemeckým klientom odporúča vyhľadať inú destináciu,“ popisuje Lenka Laus.

O koľko v Chorvátsku zdraželi ceny tovaru a služieb v porovnaní s minuloročnou sezónou?

Všeobecne sa hovorí o tom, že zdražovanie je vplyvom zavedenia eura. Ale to nie je pravda. Je to hlavne dôsledkom inflácie, ktorá je prítomná vo všetkých krajinách. Inflácia v Chorvátsku je na nejakých deviatich percentách, ale uvádza sa aj deväť a pol percenta, čo je minimálne číslo, o ktoré sa služby a potraviny zvyšovali. Všetky vstupné náklady, ako ceny ubytovania a ďalších turistických služieb, ktoré ako cestovná kancelária kupujeme, medziročne zdraželi o desať až dvanásť percent.

Je týchto desať percent rovnakých všade alebo sú služby drahšie v prímorských turistických oblastiach v porovnaní s chorvátskym vnútrozemím?

V turistických lokalitách sa zvýšenie cien môže týkať najmä reštaurácií na frekventovaných miestach. Reštaurácií a služieb, ktoré sa nenachádzajú priamo na hlavnej promenáde, pri hlavných pamätihodnostiach, katedrál, sa to netýka. Zvýšenie nad úroveň inflácie sa netýka ani supermarketov alebo obchodov, kam chodia nakupovať aj miestni.

Chorvátsko dlhé roky pôsobilo ako synonymum relatívne lacnej dovolenky pri mori. Platí to stále aj po terajšej vlne zdražovania?

Veľa Čechov Chorvátsko dlhodobo vníma ako lacnú destináciu. Teraz sa však cenovo vyrovnáva ostatným stredomorským krajinám. Myslím si, že v porovnaní s Talianskom alebo so Španielskom stále ešte vychádza o niečo lacnejšie. Už to však rozhodne nie je vyložene lacná prázdninová destinácia.

Nie je škoda prísť o takúto výhodu proti okolitým prázdninovým „rajom“?

Už nemajú dôvod byť lacní.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-29 14:20:38 - Feat.: 1 - Title: Pizza za 18 eur. Zdražovanie môže vážne ohroziť turistickú sezónu v Chorvátsku 02 - Modified: 2023-06-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Cesta do Chorvátska 2023: tento rok bez hraníc, rýchlejšie a s lacnejším benzínom
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Odvrátená tvár Mykonosu. Hviezdi v rebríčkoch, dovolenkujú tu celebrity a influenceri. Známe letovisko je však pračkou na peniaze 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-22 10:39:30 - Feat.: - Title: Dovolenka so štvornohým priateľom? Spoločnosť ponúka letenky pre psov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 11:23