StoryEditor

Slovanská Atlantída ožíva pri Baltskom mori

25.05.2017, 05:00
Autor:
(tur)(tur)
V dňoch 4. až 6. augusta sa uskutoční na ostrove Wolin medzi Štetínskym zálivom a Baltským morom festival Slovanov a Vikingov,

Viac ako šesťsto Slovanov a Vikingov sa na začiatku augusta stretne vo víre boja na malom ostrove neďaleko Štetína. Rinčanie mečov bude dopĺňať dávna hudba, údery kladiva a iné zvuky dávnej doby. V priebehu troch dní budú Vikingovia, Slovania, Balti, Maďari, Rusíni a potomkovia iných kmeňov stavať repliky dávnych stanov, pomocou drevených náradí pripravovať stravu, lepiť hrnce, tkať látky, kuť železo, šiť topánky a z drôtených koliesok pliesť šatstvo.

Atmosféru spred tisíc rokov budú dopĺňať inscenácie dobývania osady, pohanských zvykov či obradov inšpirovaných vikingskými ságami. Rieku Dziwna v tom čase budú splavovať repliky slovanských a vikingských lodí s dračími hlavami na čelách plavidiel.

To všetko, a nielen to, je súčasťou Festivalu Slovanov a Vikingov (4. – 6. 8. 2017), ktorý patrí k najväčším historickým festivalom v Európe. Už viac ako dvadsať rokov toto podujatie na ostrov Wolin medzi Štetínskym zálivom a Baltským morom každoročne priťahuje desaťtisíce turistov.

Dlhý názov Centrum Slovanov a Vikingov Wolin-Jomsborg-Vineta evokuje legendy o slovanských a vikingských osadách, ktoré na ostrove Wolin vznikali pred viac ako tisíc rokmi. Podľa nich medzi 9. a 11. storočím existovalo na ostrove jedno z najväčších európskych obchodných stredísk Vineta. Toto slovanské mesto bolo za svoju pýchu a chamtivosť za trest pohltené morskými vlnami pri obrovskej búrke.

Ostrov obývali rôzne škandinávske kmene a zhruba pred tisíc rokmi tu podľa legendy bolo sídlo Vikingov Jomsborg. V dedinke Slovanov a Vikingov si život dávnych kmeňov môžete užívať nielen počas festivalu. Malí aj veľkí návštevníci sa automaticky zapájajú do dielne experimentálnej archeológie.

Každý tu oddychuje aktívne: všetkého sa môže dotknúť a samostatne si vyskúšať, ako vyzerali život a práca pred tisíc rokmi. Ľahnúť si do postele, zahrať na bubnoch, zjesť práve upečený osúch, pohladkať koňa, zobrať do rúk náradia alebo zbrane. Pravidelnou súčasťou archeoskanzenu sú aj dielne dávnych remesiel. Návšteva Wolina bude určite zaujímavým spestrením oddychu na plážach Baltského mora.
MS

Na snímkach :
Bitka Slovanov a Vikingov vo Woline
Archeoskanzen vo Woline
foto: Slawomir Pryc, Dreamstime.com a
Centrum Slovanov a Vikingov Wolin-Jomsborg-Vineta

01 - Modified: 2024-05-01 12:08:46 - Feat.: - Title: Poľský minister zahraničia odsúdil podpaľačský útok na varšavskú synagógu 02 - Modified: 2024-05-01 05:20:00 - Feat.: - Title: Úrady v Iráne si predvolali tvorcov filmu, ktorý sa má premietať v Cannes 03 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 04 - Modified: 2024-04-30 17:56:20 - Feat.: - Title: Zlo postavíme pred spravodlivosť. Poľské orgány vyšetrujú zneužívanie moci za bývalej vlády, ohlásil Tusk 05 - Modified: 2024-04-30 12:05:31 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje Orlen kvôli prevodu peňazí na švajčiarsku divíziu, zaoberá sa aj znižovaním cien
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 23:30