Alfonso Rotondo
StoryEditor

Talian Alfonso o Bratislave: Je ťažké nájsť čašníka, ktorý vie, ako sa zaobchádza s hosťom

02.06.2017, 19:30
Alfonso Rotondo pochádza z Neapola, ale už rok žije v Bratislave. Aj keď mal prácu vo svojom rodnom meste, rozhodol sa kvôli pracovnej ponuke presťahovať na Slovensko, keďže má rád výzvy a nové skúsenosti.

Na Slovensku sa mu páči pokoj, ktorý tu vládne. Bratislava sa podľa neho v mnohom líši od Neapola- či už v lepšom alebo horšom zmysle. „Život je tu pokojnejší, všetko funguje dobre, napríklad aj presun dopravnými prostriedkami, ktorý v Neapole nefunguje vôbec. Neapol je chaotické mesto, doprava je tam tisíckrát horšia,“ porovnáva život v mestách.  

Viac bezpečia ale menej zábavy

Zároveň sa u nás cíti bezpečne. „Nemám strach nechať niekoho, na kom mi záleží, aby chodil po uliciach sám aj o 3 hodine ráno.“ Zároveň mu však prekáža, že je tu menej možnosti, ako sa zabaviť. „V sobotu večer sa tu toho nedá veľa robiť, okrem toho ak nechcete ísť tancovať, najesť sa alebo ísť do kina,“ opisuje nočný život v Bratislave.  

Ceny v Bratislave nepovažuje za dobré v porovnaní s platmi. „Ja mám osobne veľmi dobrú mzdu, ale mám priateľov, ktorí musia vyžiť každý mesiac zo sumy 800 až 900 eur a polovicu z toho zaplatia len za nájom,“ vraví Talian, ktorý je zamestnancom v spoločnosti Amazon.

Obedy v reštauráciách sú však podľa neho naozaj lacné. Má veľmi rád slovenské jedlo a miluje bryndzové halušky.  

Rasizmus od starých ľudí

A čo hovorí o Slovákoch? „Všetci ľudia mladší ako 30 rokov tu viac či menej hovoria po anglicky a sú otvorení, ale cítim, že starší ľudia sú voči cudzincom rasistickejší. V Bratislave je ťažké stretnúť milého čašníka, ktorý vie, ako sa má so zákazníkom zaobchádzať,“ prezrádza Alfonso.

„Ľudia v Napole sú oveľa spoločenskejší a zábavnejší. Tiež sa obávam, že keď si tu napríklad zlomím nohu, nikto mi nepríde pomôcť...“ Napriek tomu si obľúbil väčšinu mladých Slovákov a Sloveniek, s ktorými sa zatiaľ stretol.

Za ten krátky čas, čo je tu, stihol už navštíviť mnoho slovenských miest, od Bratislavy až po Košice. „Mestá sú iné ako v Taliansku, viac ako dediny alebo malé mestá. Neapol a Rím sú ako celé Slovensko, čo sa týka počtu ľudí, ktorí tam žijú.“

 

01 - Modified: 2017-05-15 10:22:10 - Feat.: 0 - Title: Talian Donato o živote na Slovensku, ženy sú krásne, ale toto mi naozaj prekáža 02 - Modified: 2017-04-21 12:12:37 - Feat.: 0 - Title: Milujem to tu. Bratislava je zasľúbená krajina, odkazuje Mexičan Daniel 03 - Modified: 2017-05-27 19:31:18 - Feat.: 0 - Title: Chorvátka Mária prišla na Slovensko úplne sama. To, čo dokázala, spojilo desaťtisíce ľudí
01 - Modified: 2018-10-13 08:29:46 - Feat.: - Title: Matíc u nás našiel nezávislosť. Dojem zo Slovenska mu nepokazil ani stret s neonacistami 02 - Modified: 2017-05-27 19:31:18 - Feat.: - Title: Chorvátka Mária prišla na Slovensko úplne sama. To, čo dokázala, spojilo desaťtisíce ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 02:26