Archív HN
StoryEditor

Top secret Varšavskej zmluvy: Podzemné mesto vo Svinoústí – miesto plné tajomstiev!

06.06.2017, 22:34
Autor:
red, runred, run
Komplex postavený počas druhej svetovej vojny slúžil ako výcvikový priestor pre nemeckých strelcov.

Niekoľko rokov po vojne boli tieto priestory upravené a zriadilo sa v nich jedno z najtajnejších miest v Poľsku. Rozkazy, ktoré sa vydali z tohto miesta, mali začať nukleárne vyhladzovanie a následne na to mal nasledovať pochod vojsk Varšavskej zmluvy s cieľom dobyť západnú Európu.

Len pred tromi rokmi armáda zrušila klauzulu utajenia a podzemný komplex sprístupnili pre turistov. Dnes toto neuveriteľné historické svedectvo prekvapuje nielen návštevníkov, ale aj milovníkov histórie, ktorí sa oň starajú, lebo každú chvíľu objavujú nové tajomstvá.

Najdôležitejšou časťou komplexu je päť obrovských krytov spojených kilometrovou podzemnou chodbou. Je to skutočné „podzemné mesto“! História týchto objektov je natoľko zaujímavá, že Nemci ustupujúci na konci druhej svetovej vojny vyhodili do povetria časť objektu, v ktorej sa dnes objavujú neskutočné veci.

Nemecké rádiostanice počas vojny, vybavenie vojakov, škatule na muníciu – to sú len niektoré z objavov, na ktoré sa natrafilo počas rekonštrukčných prác. Medzi najzaujímavejšie prekvapenia môžeme zaradiť dve neporušené fľaše vína, ktoré prežili v jednej z neprístupných častí krytu.
Najväčším náleziskom sú obrovské 40-tonové obrnené kupoly, ktoré sa ukrývali pod zvýšenými stropmi. Dokonca ani tí najstarší vojaci, ktorí slúžili v týchto krytoch, nemali ani potuchy o ich existencii!

Za zmienku stojí informácia, že v roku 1945 v teréne tohto komplexu našli Sovieti časť archívu Bismarcka, a preto, že sa nachádza v blízkosti veľkého evakuačného prístavu, takýchto zaujímavých objavov môže byť ešte veľa!

Pred dvoma rokmi sa v jedných nemeckých novinách objavil článok o histórii objektu spolu s historickými fotografiami. Aké veľké prekvapenie zažili správcovia objektu, keď im zavolala staršia pani a konverzáciu začala vetou: „V týchto novinách je na fotografii môj otec!“ a začala rozprávať príbeh o otcovi, ktorý slúžil v bývalej Nemeckej pobrežnej delostreleckej jednotke Vineta – v dnešnom podzemnom meste. Naozaj fascinujúci príbeh!

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:12