Mohammed Mamdouh
StoryEditor

Prekáža mi populistický prístup Slovenska k menšinám. Aj to, ako ich médiá využívajú, hovorí Egypťan Mohammed

14.07.2017, 16:00
Autor:
ipip
Mohammed Mamdouh má 30 rokov a pochádza z Káhiry v Egypte. Dve tretiny života žije za hranicami svojej krajiny. Pracuje pre spoločnosť MindSet International a okrem toho je majiteľom firiem CampSurfing a MindSet-IT.

Na Slovensko prišiel v lete roku 2011 a ako sám hovorí, zamiloval si ho na prvý pohľad. Rozhodol sa, že tu zostane. Mohammed rád cestuje, vyhľadáva dobrodružstvá a prírodu. „Som Moslim a moslimská komunita v Bratislave je niečo, čo ma napĺňa hrdosťou, medzi Slovákmi a zahraničnými mám mnoho priateľov. Považujem túto krajinu za svoj druhý domov“.

Egypťan je na Slovensku spokojný a šťastný. Páči sa mu poloha našej krajiny, ľudia aj služby: „Slovensko je malé, ale pritom organizované a pokojné. Je to krásna a šťastná krajina".

Čo máte na Slovensku najviac a čo najmenej rád?

Dokážem si užívať pracovný aj môj voľný čas. Nie je problém sa rýchlo a včas dostať na nádherné miesta, ktoré na Slovensku máte, ale aj na miesta, ktoré súvisia s mojou prácou. Samotná doprava v tomto smere podporuje šikovných ľudí a všeobecne pracovnú kultúru.

Všimol som si, že Slováci si vo všeobecnosti prirodzene zakladajú a chránia princípy slušnosti, rodiny, sú objektívni, chránia si prírodu a podporujú turizmus a cestovanie. Milujú šport a takisto aj dobrí poslucháči.

Často s domácimi diskutujem a viem, že rešpektujú iných, nie je to len ako sa povie „vojna slov“. Bratislava má výbornú geografickú polohu, rýchlo sa dostanete do Viedne, Prahy aj Budapešti. Je to výhodné pre môj biznis.

Prekáža vám niečo konkrétne na Slovensku?

To, čo tu nemám rád, je populistický a politický prístup namierený proti etnickým menšinám. Takisto niektoré médiá využívajú tieto etniká, aby zakryli to, čo krajina reálne potrebuje k rozvoju, používajú pri nich často prívlastky ako ovce či kozy...

Pritom Slováci nie sú veľmi šťastní, čo sa týka ich krajiny. Rád by som zažil deň, keď si ňou budú istí a takisto aj šťastní, že je Slovensko také, aké je. Nepáči sa mi závislosť na EÚ, ako na darcovi. Jednotný európsky trh vyvoláva voči cudzincom nepriateľské pocity.

Ale ako som spomenul, teším sa na deň, keď sa Európania presvedčia o tom, že ich mestá rôznorodosť kultúr len obohatí. Slovenské mestá a dediny sú stále pre ľudí niečím, čo si chránia a spolu s kultúrou sa o to aj starajú. To je podľa mňa úžasné!

Čo podľa vás robí Slovensko iným miestom, ako je krajina, odkiaľ ste prišli?

To sa vôbec nedá porovnať. Egypt je veľký a situácia u nás doma je veľmi zložitá. No podnebie mi viac vyhovuje na Slovensku, teda okrem zimy. Egyptská infraštruktúra je veľmi zastaralá, preto ľudia ako ja radšej volia život v zahraničí.

Je to kvôli korupcii a zlým podmienkam. Odkedy žijem tu, v hlavnom meste Slovenska, vzrástol ako môj osobný, tak aj profesionálny status.

Aký je váš názor na mentalitu, kultúru či zvyky Slovákov?

Ľudia sú kultivovaní, vedú zaujímavé diskusie, veľa sa od nich učím. Slovensko je krajina s nádherným srdcom a mysľou v mnohých smeroch, to sa ma bytostne dotklo. Jediné, čo nemám rád na miestnych sú ich nízke ambície a malé sebavedomie. Slováci potrebujú nádej, ktorú môžu šíriť ďalej medzi ostatných. Tradície a zvyky sú spojené s kultúrou východu Európy.

Navštívili ste niekedy aj iné slovenské mestá a miesta? Ak áno, ako hodnotíte váš pohľad na ne?

Cestoval som naprieč celým Slovenskom. Páčia sa mi Košice, centrum mesta má neuveriteľnú atmosféru. Krásne sú aj mestá Žilina, Trnava, Dunajská Streda, Poprad a Banská Bystrica.

Čo si myslíte o službách a cenách v našich obchodoch či reštauráciách?

Služby sú tu lacné a kvalitné, čo je skvelé. Takisto reštaurácie podľa globálneho a európskeho meradla disponujú primeranými cenami. Len mám niekedy pocit, že neponúkajú dostatočne veľa. Potraviny v obchodoch sú trochu drahšie, ako v mnohých iných krajinách Európy, čo zas nie je také zlé, ale neponúkajú zákazníkom dostatočne široký výber.

Čo hovoríte na naše tradičné jedlá? Chutia vám?

Kvalita slovenského jedla vo veľkej miere závisí od toho, ako kvalitne je aj pripravené. Ak je poctivé, tak ho milujem. Slovenské reštaurácie sú veľmi dobré, ale k celkového pozitívnemu dojmu by prospelo, keby čašníci a čašníčky vyzerali aspoň o trochu šťastnejšie.

Keď to zhrniem, kvalitu kritizovať naozaj nemôžem, takisto ani čistotu prostredia a mimoriadne mám rád vaše klasické nealko, akým je napríklad Kofola a Vinea. Tradičnú kuchyňu v reštauráciách mám rád, spomenul by som jedlá priamo zo salaša – o tomto by mali cudzinci vedieť, je to úžasné!

Takisto pečená hus, to je to najlepšie, čo tu poznám a to je aj jedlo, ktoré ponúknem svojím návštevníkom zo zahraničia. Večera v Slovenskom Grobe, s domácimi surovinami je najlepšia voľba v úžasnej atmosfére.

01 - Modified: 2020-01-23 09:31:05 - Feat.: - Title: Ukrajincov práca u nás láka. Ich počet sa takmer zdvojnásobil 02 - Modified: 2019-03-08 11:01:00 - Feat.: - Title: Zliberalizovanie zamestnávania cudzincov 03 - Modified: 2017-07-30 17:31:49 - Feat.: - Title: Angličan Tony: Slováci sú menej otvorení, ale aj menej agresívni ako moji krajania 04 - Modified: 2017-04-21 12:12:37 - Feat.: - Title: Milujem to tu. Bratislava je zasľúbená krajina, odkazuje Mexičan Daniel 05 - Modified: 2016-10-21 12:30:23 - Feat.: - Title: Ukrajinka na Slovensku chváli našu krajinu: Buďte radi, že máte zdravotné odvody
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:16