StoryEditor

Kozmické vízie Kennedyho a Busha

12.01.2006, 23:00

"Verím, že tento národ si môže vytýčiť za cieľ pristátie človeka na Mesiaci a jeho bezpečný návrat na Zem do konca tohto desaťročia."
John F. Kennedy, 24. mája 1961
Americký prezident chcel zvýšiť sebavedomie Spojených štátov v súťaži s hlavným ideologickým konkurentom -- Sovietskym zväzom. Kosák a kladivo totiž lietali vo vesmíre vďaka sputnikom a kozmickej lodi Vostok s prvým človekom, ktorý prekonal zemskú príťažlivosť -- Jurijom Gagarinom. Tieto prvenstvá mohlo prekonať len pristátie na Mesiaci. Kozmické zápolenie oboch veľmocí sa stalo jedným z dramatických bojísk studenej vojny. Aj Sovieti pripravovali vlastný lunárny projekt, stroskotal však na zlom riadení, byrokratických intrigách Brežnevovskej éry a slabom priemyselnom potenciáli Sovietskeho zväzu.
Neil Armostrong ako prvý Američan pristál na Mesiaci 21. júla 1969. Po slávnom Apolle 11 nasledovalo päť ďalších misií a posledné Apollo 17 sa z Mesiaca vrátilo 19. decembra 1972. Tucet amerických astronautov strávil na jeho povrchu spolu 81 hodín a priviezol 375 kilogramov hornín.
J. F. Kennedy (vľavo) s vtedajším šéfom NASA Jamesom E. Webbom.
Snímka SITA/AP

"Vízia, ktorú som predstavil, je cesta, nie preteky, a tak vyzývam ďalšie národy, aby sa k nám pridali na tejto ceste v duchu spolupráce a priateľstva."
George W. Bush, 14. januára 2004
Bush navrhol vyslať amerických astronautov na Mesiac najneskôr do roku 2020 a zriadiť tam stálu obývanú základňu, ktorá by v budúcnosti fungovala ako odrazový mostík pre štart na Mars. Ten by mali americkí astronauti dosiahnuť do roku 2030. Hoci americký prezident ponúka Európanom spoluprácu, existujú pochybnosti, či pôjde o skutočné technologické partnerstvo. Skôr sa ukazuje, že vesmírne dobrodružstvo sa zmení na súboj technológií 21. storočia. "Ak to neurobíme my, urobí to niekto iný," vyhlásil kongresman Bart Gordon. "Aj Európania, Číňania a Japonci majú cieľ letieť na Mesiac. Samozrejme, nechceme sa raz zobudiť a zistiť, že tam majú základne skôr ako my." Podľa komentátorov
G. W. Bush ohlasuje program letu na Mesiac a na Mars.
Snímka TASR/AP

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:22