StoryEditor

Castrovu popularitu zvyšujú Američania

30.11.2006, 23:00

Pred vyše piatimi rokmi ste boli na Kube vyjednávať prepustenie dvoch českých občanov. Pri tejto príležitosti ste sa na šesť hodín stretli aj s Fidelom Castrom. Aký je Castro pri osobnom kontakte?
-- Bol sústredený, pozorný, zaujímal sa o detaily moderných československých dejín (napríklad sa pýtal, že keď mali Česi za Rakúsko-Uhorska svoj snem, či taký snem mali aj Slováci). Len po niekoľkých hodinách sme sa dostali k uväzneniu našich dvoch občanov. Je pre mňa jednoducho nepredstaviteľné, že by akákoľvek hlava štátu na americkom kontinente mala také hlboké znalosti o českých a slovenských dejinách. Zaujalo ma, ako intenzívne Castro náš rozhovor prežíval -- nakláňal sa ku mne, pozeral sa mi do očí. Aj vtedy, keď mi nerozumel a tlmočníčka čakala s prekladom, dával telom najavo záujem o to, čo hovorím. Myslím, že nešlo o pózu -- je mu to vlastné.

Prečo je kubánsky vodca na Západe stále taký populárny?
-- K jeho popularite mohutne prispieva americká zahraničná politika, myslím najmä na ekonomickú blokádu, ktorá je vyslovene kontraproduktívna. Fidel Castro bez veľkých ťažkostí prezentuje Kubáncom nepriateľov -- nie je to ani "obraz nepriateľa", je to jednoducho -- nepriateľ. Američania boli napokon pre Kubáncov nepriateľmi už aj v minulosti.

V týchto dňoch si pripomíname 50. výročie Castrovho vylodenia na Kube a začiatku úspešnej revolúcie. Čo prinieslo Kube toto polstoročie?
-- Biedu, teror voči kritikom režimu. O demokracii sa tam nedá vôbec hovoriť. Neviem však, koľkým Kubáncom demokracia chýba: pokiaľ je nepriateľ "pred bránami", demokracia ľudí veľmi nezaujíma. Zároveň však Castro priniesol mnohým ľuďom aj hrdosť na to, že Kubánci si pred Američanmi nikdy nekľakli na kolená a tiež vyspelé zdravotníctvo a školstvo, v Latinskej Amerike jednoducho niečo nebývalé.

Viete si predstaviť situáciu po Castrovej smrti? Aký osud čaká Kubu?
-- To nie je také jasné, ako sa to väčšinou posudzuje. Režim má veľa úctyhodných kritikov, ktorých treba všemožne podporovať, avšak oveľa viac je tých, ktorí za režimom stoja. Pri takých autoritárskych režimoch je vývoj po páde dominantného vodcu spravidla nepredvídateľný. Určite do hry vstúpia tiež kubánski emigranti na Floride. Ale s akým výsledkom, to si netrúfam odhadnúť. Ak pôjdu predovšetkým ostro po svojom majetku, môžu byť tiež odmietnutí. Celkovo je vývoj na Kube súčasťou vývoja v Latinskej Amerike, a tá ide doľava a je značne protiamerická. Iba veľmi múdra americká politika, s odvahou mnohé zmeniť, by to mohla korigovať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:51