StoryEditor

Maléry pánov filmárov

30.06.2006, 00:00

S cenzúrou mali problémy aj niektorí filmoví tvorcovia. Napríklad v americkej verzii Kubrickovho filmu Eyes Wide Shut je scenzurovaná a zostrihaná scéna sexuálnych orgií na tajomnom karnevale. "Filmu hrozilo, že dostane hodnotenie RC 17, čo by znamenalo smrť pre filmy a červenú mládeži. A keďže práve ona je hybnou pákou príjmov, sexuálne orgie boli z filmu vystrihnuté," hovorí Pavol Němec z filmového magazínu Premiére. "Aj preto si americkí kritici chodili nezostrihanú verziu pozrieť do Európy."
Ďalším príkladom zasahovania do obsahu filmu je aj snímka s Monikou Bellucci Irreversible (Zvrátený). Kontroverznou sa stala najmä téma sexuálneho násilia -- niekoľkominútová scéna znásilňovania bez strihov (podobne ako ubitie hasiacim prístrojom neskôr). Problémy nastali v Hongkongu a Južnej Kórei, kde tieto scény nakoniec neboli úplne vystrihnuté, "len" zahmlené.
Zvláštnymi prípadmi sú filmy s dvoma odlišnými závermi, a to podľa chuti európskeho a amerického diváka. Zaklínač koní s Robertom Redfordom sa končil v USA happy endom, kým Európa si utrela slzu kvôli rozchodu hlavných postáv. Pride and Prejudice, ktorý beží momentálne aj u nás, mal zasa pri uvádzaní v USA o jednu scénu navyše. Ako vysvetľuje Pavol Němec, vo všetkých knihách Jane Austinovej sa milenci nikdy nepobozkajú. "Americké publikum však potrebovalo polopatistickú romancu, preto majú v pridávanej scéne záverečný bozk." Európska verzia ostáva nenaplnená, ale v takej podobe, v akej si ju prial režisér.

Protestná pieseň
Cenzúra má aj nechcené účinky. Problémy s ňou mal aj britský Monthy Python alias Eric Idle. Známy anglický komik, ktorý je momentálne už americkým rezidentom, dostal v roku 2004 vysokú pokutu za to, že v rádiu Clean Channel Radio Station povedal "sprosté" slovo, na základe čoho onedlho napísal Protest Song s antirepublikánskym a antibuschovským nádychom. "Táto pieseň je venovaná Rade na kontrolu vysielania, a keď ju budú vysielať, bude to stáť štvrť milióna dolárov," vyhlásil presnú cifru. Prečo? Filmový Monty Python v nej "sprosté" slovo použil až 14-krát!
Síce existujú aj takí, čo spory s regulačným orgánom vyhrali, ako napríklad Stephen Dunifer, ktorý založil pirátske rádio, stále sa dajú spočítať len na prstoch jednej ruky...

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. máj 2024 03:48