StoryEditor

Novinky z odbornej literatúry

13.10.2006, 00:00

Julian L. Simon: Největší bohatství
Academia
Kniha je prekladom druhého, rozšíreného vydania najznámejšej Simonovej práce The Ultimate Resource. Autor v nej dôrazne polemizuje s konvenčnými predstavami o vyčerpávaní prírodných surovín, nedostatku energetických a potravinových zdrojov, úbytku pôdy a lesov, znečistení prírodného prostredia a zmenšovaní biodiverzity, hrozbe populačného rastu a preľudnenia a mnohých ďalších súvisiacich témach.

Austin Harrington a kol.: Moderní sociální teorie
Portál
Kniha uvádza do problematiky štúdia spoločnosti a prehľadne spracúva základné témy, významné myšlienkové prúdy a aktuálne otázky, ktoré sa týkajú teoretického chápania spoločnosti, z ktorého vychádza predovšetkým sociológia, ktorá do značnej miery ovplyvňuje všetky sociálne vedy. Od klasikov Marxa, Durkheima a Webera po feminizmus a postmodernizmus.

Rüdiger Safranski: Koľko globalizácie unesie človek?
Kalligram, preklad Júlia Lauková
Výber z esejí a antropologický úvah mimoriadne úspešného nemeckého filozofa. Autor akoby naznačoval, že globalizácia je vlastne rozšírením výdobytkov západnej civilizácie v planetárnom rozsahu a zákonite viac-menej na úkor lokálnych kultúr. Safranski však rozpráva názorne, ako prišlo k tomu, že globálnosť -- evokujúca maximálny priestor -- sa stala väzením, miestom hystérie.

Hans Küng: Věčný život?
Vyšehrad
V tejto knihe sa koncilový teológ a filozof náboženstva Küng vyrovnáva s poslednými otázkami zmyslu časovo obmedzeného ľudského pobytu na svete. Čo prichádza po smrti? V modernej spoločnosti sa táto otázka často zdala vybavená. Avšak práve v oblasti súčasnej medicíny sa otázky súvisiace s umieraním a ďalších foriem života diskutujú nanovo.

Martin Lux, Petr Sunega: Jak dobře investovat do bytu
Slon
Kniha podáva ucelenú analýzu fungovania trhu s nehnuteľnosťami určenými na bývanie a odkrýva niektoré zákonitosti, riziká a pasce, ktoré vyplývajú z vlastníctva nehnuteľnosti.

Josef Peterka: Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie
Libri
Praktická príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o túto oblasť, alebo si chcú zostaviť vlastný rodokmeň. Úvodné state čitateľa zoznamujú s teoretickým a praktickým postupom pri hľadaní potrebných dokumentov a listín, nasleduje slovníková časť, kde sú vyložené všetky termíny súvisiace s témou, a knihu uzatvára zoznam prístupných archívov.

Eva Krekovičová, V. Penčev (ed.): Bulhari na Slovensku. Etnokultúrne charakteristiky a súvislosti
Veda
Zborník je výsledkom medzinárodného výskumného projektu, interdisciplinárne zameraného na problematiku Bulharov žijúcich v diaspóre. Jeho hlavným prínosom je zmapovanie najpodstatnejších činiteľov (historických, hospodárskych, sociálnych, kultúrnych a politických), ktoré sa podieľali na zrode, formovaní a viac ako jedno storočie trvajúcom vývine bulharskej komunity na Slovensku.


Martin Komárek: Unie, jaká je, aneb proč se Francouzi bojí polských instalatéřů
Prostor
Známy novinár a komentátor si v krátkych a vtipných textoch berie na mušku veľké množstvo našich predsudkov, domnienok, znalostí i neznalostí o Európskej únii. Jeho úvahy, určené najširšiemu publiku, sú písané jednoduchou rečou a plné jednoduchých príkladov. Komárek krok za krokom vysvetľuje doterajší vývoj a ďalšie smerovanie únie a skúma mýty o tejto téme.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:27