StoryEditor

Súčasná rodina: Koniec stereotypov

18.11.2004, 23:00
V týchto dňoch smerujú do kín státisíce divákov, aby si s úľavou pozreli zážitky mladej -- samostatne žijúcej ženy, ktorá si svoju dennú dávku paniky vyčerpáva predstavou osamelej smrti a následného ohlodania psami. Bridget Jonesová je zadosťučinením pre mizogýnov, pre ktorých sú ženy stvorenia bez zmysluplných záľub posadnuté sebou a vlastným telom. Rovnako aj pre mnohé ženy, ktoré majú pocit, že nie sú dostatočne štíhle, vyrovnané, zručné a vôbec sa nevmestia do škatuľky, ktorú pre ne vyčlenila spoločnosť. Pôsobí však tiež varovne: ak jej životný štýl odráža situáciu tridsiatnikov, čo to znamená pre budúcnosť rodiny?

V týchto dňoch smerujú do kín státisíce divákov, aby si s úľavou pozreli zážitky mladej, samostatne žijúcej ženy, ktorá si svoju dennú dávku paniky vyčerpáva predstavou osamelej smrti a následného ohlodania psami. Bridget Jonesová je zadosťučinením pre mizogýnov, pre ktorých sú ženy stvorenia bez zmysluplných záľub posadnuté sebou a vlastným telom. Rovnako aj pre mnohé ženy, ktoré majú pocit, že nie sú dostatočne štíhle, vyrovnané, zručné a vôbec sa nevmestia do škatuľky, ktorú pre ne vyčlenila spoločnosť. Pôsobí však tiež varovne: ak jej životný štýl odráža situáciu tridsiatnikov, čo to znamená pre budúcnosť rodiny?

Počet samostatne žijúcich ľudí, ktorí si zatiaľ nezakladajú rodiny, na Západe, ale aj na Slovensku rastie. Otázkou však je, či ide skutočne o osamelých ľudí, alebo o ľudí, ktorí síce žijú v nejakej forme spolužitia, no nie v tradičnej manželskej rodine.

Samostatní muži
"Ak sa žena vo veku od 25 do 34 rokov chystá na rande, minie podľa prieskumu, ktorý si nechala vypracovať britská internetová stránka Nájdi si partnera!, v priemere 193,68 libry. Táto skutočnosť je zdrojom nemalej radosti kreditných spoločností. Fanúšikovia Bridget Jonesovej vedia, aké ťažké je nájsť toho pravého, a to aj bez toho, aby človek musel brať ohľad na stav svojej peňaženky," poznamenal Tom Allder, šéf oddelenia kreditných kariet v American Express.
Aká je však situácia slobodných mužov? Centrum pre výskum rodiny a vzťahov pri Edinburskej univerzite zistilo, že medzi nimi nájdeme oveľa viac slobodných ako medzi ženami. Až 16 percent mužov vo veku od 25 do 44 rokov žije osamote, kým u žien je to 8 percent. Štúdia navyše ukázala, že väčšina nezadaných mužov nikdy vážny dlhotrvajúci vzťah nemala. Naopak, väčšina mladých žien začala žiť osamote práve po jeho skončení. "Som idealista. Myslím si, že hľadám dokonalú ženu, aká neexistuje. Väčšina mojich priateľov je prekvapená, že som sa zatiaľ neusadil. Nazdávam sa, že je to otázka sebadôvery. Som dosť hanblivý," zdôveril sa týždenníku Observer 36-ročný Peter z Brightonu.

Bývanie s rovesníkmi
V Británii dnes tretina domácnosti pozostáva z jednej osoby. Ich počet v posledných desaťročiach prudko narástol. Podľa sociológov tu svoju rolu nepochybne zohráva strach viazať sa, no rovnako treba brať do úvahy aj situáciu na trhu práce, ktorá od ľudí vyžaduje väčšiu mobilitu a je zdrojom nemalého stresu. Pozornosti návštevníka Londýna určite neujdú úzke dvojpodlažné domy lemujúce ulice jednotlivých štvrtí mesta. Mnohé z nich obývajú skupiny ľudí, ktorí majú študentské obdobie dávno za sebou, no rodinu sa zatiaľ -- napriek pokročilej tridsiatke ---zakladať nechystajú. Bývanie s rovesníkmi je pre mnohých finančne znesiteľnejšia a možno aj príjemnejšia alternatíva. Mnohí mladí muži však ostávajú žiť aj s rodičmi. Ich dôvody predovšetkým ekonomické -- samostatné bývanie si jednoducho nemôžu dovoliť.

"Odložené sobáše"
Po roku 1989 začal na Slovensku postupne klesať počet sobášov. Manželstvo prestalo byť vnímané ako nutná podmienka vzniku rodiny. Zmeny sa najviditeľnejšie prejavili v klesajúcej pôrodnosti, ktorá postihla nielen Slovensko, ale aj ďalšie krajiny v strednej a vo východnej Európe. "Manželské spolužitie je v súčasnosti už len jednou z foriem rodinného života. Nahrádzajú ho iné, alternatívne formy. Rastie počet detí, ktoré sa rodia mimo manželstva. Okrem toho u mladých ľudí možno pozorovať silný trend odkladania sobáša a založenia rodiny do neskoršieho veku. Tento odklad súvisí s viacerými skutočnosťami. Mladí ľudia majú často potrebu najprv si ´vyskúšať´ život s partnerom. Navyše, po politicko-spoločenských zmenách sa vytvoril priestor na rôzne životné stratégie. Cestovanie, štúdium v zahraničí, kariéra v zamestnaní," vysvetľuje Daniel Gerbery zo Strediska pre štúdium práce rodiny.
Počet sobášov začal mierne stúpať až v roku 2003. "Jedným z dôvodov budú ´odložené svadby´, ktoré sa na Slovensku nakumulovali v priebehu 90. rokov. Ďalším dôvodom môže byť zmena v reprodukčnom a rodinnom správaní. Po transformačnom prostredí, keď boli uprednostňované iné záujmy, napríklad práca či štúdium, sa dostáva do popredia rodina a deti," hovorí Boris Vaňo z Výskumného demografického centra. Mnohí ľudia jednoducho dospeli do veku, keď manželstvo nebolo možné naďalej odkladať. Podobné skúsenosti majú podľa Vaňu ďalšie európske krajiny, ktoré úbytok sobášov zaznamenali už skôr. "Aj v nich nastal po niekoľkoročnom období poklesu nárast." Priemerný vek ľudí vstupujúcich do manželstva je pritom na Slovensku v porovnaní so západnou Európou stále zhruba o niekoľko rokov nižší. U mužov je 29,5 roka a u žien 26,5.

Manželstvo stále vedie
V západnej Európe sa v súvislosti so spoločenskými zmenami a s posilnením individualizácie hovorí o postmodernej rodine. Je pre ňu charakteristická hodnotová priepasť medzi rodičmi a deťmi; skrytá nestabilita v párovom živote, ktorá sa odráža v raste rozvodovosti a voľného spolužitia; "vyviazanie sa" žien z domácností a povinnosti "chrániť rodinné hniezdo". Projektovať dnes nejaké očakávania, prípadne ciele, ako by mala rodina vyzerať, nie je podľa Daniela Gerberyho najlepšou cestou. "Sloboda výberu a tolerancia spolu s vytvorením podmienok na ekonomickú nezávislosť členov rodiny sú tými najlepšími predpokladmi na ďalší vývoj."
Na Slovensku mladí ľudia stále najviac preferujú manželské spolužitie. "Podľa našich výskumov ide približne o viac než dve tretiny mladých ľudí. Tento rok sme realizovali výskum Rodinná politika a potreby mladých rodín, z ktorého vyplýva, že za najvhodnejší vek vstupu do manželstva považovali respondenti -- študenti stredných a vysokých škôl -- 27 rokov u mužov a 25 rokov u žien. Tento vek je v oboch prípadoch vyšší ako v minulosti."
Pri rozhodnutí na čas odložiť založenie manželstva spôsobujú okrem kultúrnych aj ekonomické faktory. "Svoju úlohu tu určite zohrávajú aj nepriaznivé ekonomické podmienky na zakladanie rodiny, najmä problémy s bývaním a zladením rodičovských povinností a prácou. Ponuka starostlivosti o deti v zariadeniach dennej starostlivosti nie je dostatočná z hľadiska kvality ani dostupnosti. To môže aj v budúcnosti spôsobiť tlak na rodičov (budúce matky), aby si vyberali z možností -- buď deti alebo zamestnanie," upozorňuje Gerbery.

Rodina na križovatke
Podľa údajov Českého štatistického úradu, v roku 2003 uzavrelo v Česku manželstvo necelých 49-tisíc párov, čo je najmenej od prvej svetovej vojny. V rovnakom roku došlo k takmer 33-tisíc rozvodom. Až tretina detí sa narodila slobodným alebo rozvedeným matkám.
Počet rodín s jedným rodičom rastie aj v Maďarsku. Z údajov Ústredného štatistického úradu v Budapešti vyplýva, že každý tretí novorodenec v Maďarsku je nemanželský, pričom ochotu vydať sa pred päťdesiatkou prejavuje 47 percent maďarských žien. Rastie počet žien, ktoré pred manželstvom uprednostňujú život s druhom.
Z jednej strany teda počujeme varovné volanie o kríze rodinných hodnôt, z druhej vysvetlenie, že rodina ostáva, no nadobúda nové podoby. Návrat k patriarchálnej rodine, v ktorej mali jej členovia presne určené úlohy, je však sotva možný. Ženy nebudú ochotné vrátiť sa do domácností a vzdať sa vzdelania, sebarealizácie, citovej a sexuálnej slobody. Sociológovia tiež upozorňujú, že v západných spoločnostiach nemožno ani očakávať zastavenie rozvodovosti. Na druhej strane ani ľudia ako Bridget Jonesová nechcú naveky žiť sami. Trpia pocitmi osamelosti a izolácie a túžia po trvalých vzťahoch.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:07