StoryEditor

Odvrátená tvár súťaží o kráľovnú krásy

02.05.2003, 00:00
V ambulanciách pre poruchy príjmu potravy pribúdajú po každej voľbe miss pacientky. A tie, ktoré sa už liečia, je veľmi náročné primať k zmene jedálnych návykov, keď podobné telesné proporcie ako ony majú aj najkrajšie dievčatá.
  • Mýtus ženskej krásy
  • Nikdy nie dosť štíhla
  • Apríl patrí už tradične súťažiam o kráľovnú krásy. Dvanásť krásnych dievčat tancuje, spieva, nešetrí úsmevmi a predovšetkým predvádza svoje úžasné telesné proporcie. Podrobiť hodnoteniu niečo také individuálne ako ľudská krása je veľmi náročné, pokiaľ si však nezvolíme jednoduché kritériá. Niekedy stačí poznať miery okolo pŕs, pása a bokov. Pôvab a príťažlivosť ženského tela však možno zredukovať dokonca len na kilogramy telesnej hmotnosti. Niet nad jasné a zrozumiteľné kritérium. Hovoriť o sebe a predvádzať svoje prednosti patrí k súťaži o najkrajšie mladé dievča, no pre väčšinu divákov sú najdôležitejšie základné telesné parametre. S ohľadom na ne si vytvárajú určitú predstavu o tom, čo je pre ženskú krásu príznačné.
    Posledných niekoľko desiatok rokov je rozhodujúcim kritériom predovšetkým štíhlosť. Reprezentantky ženskej krásy chudnú, respektíve sú nútené byť čoraz chudšie. Tento trend vo svete modelingu bol už opakovane podrobený kritike nielen zo strany lekárov a psychológov, ale i samotných modeliek. O intervenciu sa pokúsila i britská vláda a svojho času ho kritizoval i americký prezident Bill Clinton. Poukazovalo sa predovšetkým na skutočnosť, že verejnosti je čoraz presvedčivejšie predkladaný módny vzor, ktorý je najmenej pre deväťdesiat percent populácie prakticky nedostupný a jeho prípadné dosiahnutie je spojené so závažnými zdravotnými rizikami. Azda ešte nebezpečnejšie než samotný vzor sú iluzórne predstavy o tom, ako ho dosiahnuť.

    Narušené sebavedomie
    Predstava, že stačí len chcieť, venovať sa svojmu telu, zdravo jesť a držať diéty, živí veľmi rozsiahly a výnosný diétny, módny a potravinársky priemysel. Súčasne však narúša sebavedomie státisícom mladých žien a dotiahnutá do extrémov ich vystavuje nebezpečenstvu mentálnej anorexie, bulímie alebo i závislosti od niektorých drog. Napríklad 60 % českých stredoškoláčok nie je spokojných so svojou telesnou hmotnosťou, 50 % si želá schudnúť, každé dvadsiate mladé dievča trpí bulímiou, najmenej štyri percentá štrnásťročných dievčat skúšajú zo strachu z tučnoty vracať a desaťtisíce dospelých žien sa boja prestať fajčiť alebo prestať s nevhodnými diétami len preto, že majú strach, že priberú.
    Byť modelkou alebo dokonca stať sa kráľovnou krásy je snom mnohých mladých dievčat. Do najužšieho výberu sa ich však nakoniec môže dostať len niekoľko. Otázkou je, za akú cenu? Z rozhovorov so "šťastnými" kandidátkami vyplýva, že ich to stálo veľa práce a sebakontroly. Niektoré z nich boli na sebakontrolu a odriekanie zvyknuté z vrcholového športu, iné to dokážu vydržať len krátky čas a pod silným tlakom alebo majú šťastie a sú anatomicky anomálne, pretože majú príliš dlhé kosti. Bohužiaľ však pribúda tých, ktoré svojimi telesnými proporciami spĺňajú kritériá mentálnej anorexie.
    To, čo nekritickej verejnosti pripadá krásne, je už známkou chorobnosti. Základným kritériom mentálnej anorexie je telesná hmotnosť o 15 percent nižšia než je norma zodpovedajúca veku a výške. Túto hranicu, ktorú predstavuje index telesnej hmotnosti (BMI = váha v kg / druhá mocnina výšky v m) nižší než 17,5 tohto roku v českej súťaži prekročilo päť z dvanástich dievčat.

    Päť percent ohrozených
    I keď chorobná vychudnutosť, psychické utrpenie spojené s hladovkou, následný sklon k prejedaniu a zvýšené riziko tučnoty nepatria medzi bežne pripomínané okolnosti voľby miss, patria k nej rovnako ako nové autá alebo vstup do veľkého sveta módy. Riziko síce patrí ku hre, ale v tomto prípade môže byť cena príliš veľká, a to nielen pre zúčastnených. Situácia pripomína automobilové preteky, ktoré sa skončia invalidizáciou tridsiatich alebo štyridsiatich percent pretekárov a vedú k tomu, že veľká časť divákov bude v pretekoch pokračovať v podmienkach každodenného života.

     

    Možno je to zlý príklad, pretože pri podobných súťažiach netečie krv a nelámu sa kosti, hovorí sa o kráse, úspechu a zdraví a keď niečo tečie, tak jedine šampanské. Niekoľko "neúspešných" dievčat, ktoré sa po súťaži začnú prejedať, a niekoľko tisíc diváčok, ktoré prepadnú opojeniu redukčných diét alebo začnú zo zúfalstva vracať, určite nepoznačila len tohtoročná voľba miss. Pridajte však vychudnutú Ally Mc Bealovú, redukčné diéty, ktoré sú prezentované každý večer bez varovania v televízii, niektoré slogany predávajúce light výrobky a vyjde vám obrázok, ktorý určuje život mnohých mladých žien vo väčšine európskych krajín. Asi u piatich percent z nich sa to nakoniec končí závažnou poruchou príjmu potravy. Zanedbateľný nie je ani počet normálnych žien, ktoré si v v porovnaní s podobne vzdialeným ideálom krásy pripadajú nepekné a bezcenné i v prípade, že majú normálnu telesnú hmotnosť. I keď niektoré z nich to môže stimulovať k pozitívnym zmenám životného štýlu, veľa z nich dá prednosť ilúzii ľahkého riešenia a žijú od jednej diéty k druhej.

    Mierna nádej
    V ambulanciách pre poruchy príjmu potravy pribúdajú po každej voľbe miss pacientky. A tie, ktoré sa už liečia, je veľmi náročné primať k zmene jedálnych návykov, keď podobné telesné proporcie ako ony majú aj najkrajšie dievčatá.
    Dúfajme, že si aspoň časť verejnosti začína uvedomovať, ako je dôležité byť v súlade so svojím telom. Naše posledné štúdie ukazujú, že poruchami príjmu potravy sú čoraz viac ohrozené skôr dievčatá s nižším vzdelaním, ktoré trávia veľa času v nákupných strediskách, na večierkoch a diskotékach.

    menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
    07. máj 2024 08:45