StoryEditor

Huawei útočí na konkurenciu. Neobvyklým fotoaparátom

16.04.2016, 14:55
Nový Huawei P9 dostal neobvyklý fotoaparát vyvinutý v spolupráci s firmou Leica. Vďaka tomu má ambície zaútočiť na pozíciu najlepšieho fotomobilu. Predsériové vzorky ukazujú, že potenciál na to má, ale je potrebné trochu zapracovať na softvéri. Snímky sú však už teraz veľmi dobré.

Počas londýnskej prezentácie modelu P9 zaznelo, že Huawei s ním chce pretvoriť svet fotografovania mobilom alebo že zmení pohľad na fotenie smartfónmi. Ambície má P9 vďaka duálnemu foťáku doslova nasýtenému špičkovou technikou, naozaj veľké. Skúška, ako novinka fotí, bola už krátko po prezentácii, hoci firmware zatiaľ nie je finálny.

Útok na popredné pozície medzi fotomobilmi je úplne zrejmý, ale zatiaľ je tiež vidieť, že k získaniu titulu „kráľa fotomobilov“ mu stále krôčik chýba. Nie je to však nijak zásadné, to všetko môže Huawei dohnať doladením softvéru. V podstate je potrebné sústrediť sa hlavne na jednu oblasť: šum.

Konkurencia pre Samsung

Šumu sa v snímkach v horších svetelných podmienkach objavuje dosť, a to predovšetkým v porovnaní so špičkovým Samsungom Galaxy S7, ktorý dnes bez pochýb patrí na poli fotomobilov k tomu absolútne najlepšiemu. Huawei sa pritom chváli, že jeho duálny foťák vie vďaka tomu, že má jeden senzor farebný (RGB) a jeden monochromatický, zachytiť viac svetla ako konkurenti.

A to aj napriek tomu, že svetelnosť objektívu je výrazne horšia ako u Samsungu - S7 má svetelnosť 1.7, P9 sa chváli hodnotou 2.2. V praxi to však vyzerá, že fyziku zatiaľ Huawei oklamať softvérom nedokáže a šum tu je v zlom svetle veľmi výrazný. Teda aspoň v porovnaní s S7, ostatní súperi naopak asi budú oproti P9 strácať.

Farby sú tu sýtejšie ako u S7 a zdajú sa byť bližšie realite, hoci mierne utekajú k tej krajšej strane spektra. Každopádne sa vedľa fotiek z P9 zdajú tie zo S7 bledé, niekedy až zbytočne.

Sýtejšie naladenie prináša tendenciu do snímok viac presadzovať červenú farbu. Huawei síce do svojho modelu zabudoval hneď tri systémy ostrenia (laserové, kontrastné a výpočet hĺbky pomocou paralaxy vďaka dvom šošovkám), ale nič to nemení na tom, že S7 ostrí rýchlejšie a je pri ostrení presnejší.

Novinka od Huawei

Duálna konfigurácia foťáku s jedným farebným a jedným čiernobielym čipom však pomáha k veľmi dobrému dynamickému rozsahu pri snímkach prepaly sú obmedzené na minimum a pritom aj tmavšie oblasti snímky sú dobre vykreslené.

To všetko počas prvých testov bez toho, aby bola zapnutá funkcia HDR, ktorá bola v prípade S7 pustená na automatiku. Výsledok je to výborný, na druhej strane dobrou prácou s foťákom možno podobných výsledkov dosiahnuť aj pri konkurencii.

Stačí trochu pracovať s bodom zaostrenia, kompenzáciou expozície alebo metódou merania expozície. Prípadne všetko vziať do rúk pri manuálnom režime.

P9 ponúka síce plne manuálny režim a veľa rôznych prednastavených režimov, lenže fotoaplikácia nie je práve dvakrát pohodlná a intuitívna. Prepínače v ľavej časti obrazovky sú malinké a nemusia reagovať na prvý dotyk.

Režimy fotenia sa vyvolajú ťahom zo spodnej časti obrazovky a nastavenie foťáku, ako také, ťahom z hornej časti. Manuálny režim sa potom púšťa vytiahnutím drobnej čiary vedľa spúšte a aj tu budú ovládacie prvky pre niekoho príliš malé.

Taktiež tu chýbajú niektoré softvérové funkcie alebo ich ľahšia dosiahnuteľnosť. Napríklad automatické HDR v reálnom čase by nemalo byť v konfigurácii s dvojicou čipov vôbec problém, ba naopak, ale P9 ho nemá.

Funkcia pre vytváranie snímok s požadovanou hĺbkou ostrosti a rozmazaním pozadia. To síce vedia aj niektoré smartphony bez duálneho fotoaparátu, ale tým s duálnym, to vždy pôjde trochu prirodzenejšie a lepšie.

V prípade P9 je vidieť pokrok napríklad oproti HTC One M8, ktoré pred rokmi prišlo s duálnym foťákom v tejto podobe ako prvé (dokonca malo práve aj jeden farebný a jeden čiernobiely čip), ale ono umelecké rozmazanie stále dokáže mnohokrát vyzerať neprirodzene.

Opäť platí, že to chce dobre vyberať zo záberu aj odfotografovaného objektu, ale softvér sa o veľa zlepšil, a aj keď občas rozmaže aj niektoré miesta, ktoré by mohli byť na snímke ostré, výsledky nie sú zlé.

Zmenšené snímky na sociálnych sieťach určite urobia veľa parády. V snímkach zhotovených v režime hĺbky ostrosti (ten sa musí zapnúť) potom možno kedykoľvek v galérii zaostrenia meniť.

„Vydarený foťák“

Má aj čiernobiely mód fotenia, ktorého výhodou je, že v tomto prípade nejde o žiadny filter. Obraz proste pochádza z čipu s monochromatickou mriežkou. Samozrejme, čiernobiele snímky vedia aj ďalšie fotomobily a vyrobiť ich je možné s pomocou filtrov v množstve aplikácií od Instagramu až po Snapseed, ale tu je to rýchlejšie a priamočiarejšie.

Navyše čistá obrazová informácia spracovaná algoritmami Leike by mala dávať atraktívnejšie výsledky než jednoduché filtre. Je to vidieť aj priamo v telefóne. Akonáhle sme otvorili čiernobielu snímku k editácii v internej aplikácii, kontrasty v obrázku sa mierne pozmenili, bez toho aby sme siahli k akýmkoľvek úpravám.

Huawei tu ponechal aj ďalšie fotografické režimy známe z ostatných modelov značky. Je tu napríklad špeciálny nočný režim, funkcia pre maľovanie svetlom alebo časozberný režim. P9 vie video nakrúcať iba vo Full HD rozlíšení s maximom 60 snímok za sekundu.

Celkovo je „foťák“ vydarený, ale chcelo by to zapracovať na odstránení šumu zo snímok v horšom svetle a vylepšiť užívateľské prostredie. Ale už teraz je v nefinálnych vzorkách jasne vidieť, že má P9 obrovský potenciál a k najlepším fotomobilom určite patriť bude. Ale či dosiahne na absolútny vrchol, to už záleží na schopnostiach inžinierov z Huawei a Leike.

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 05 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:25