StoryEditor

Drobec, ale dokonalý. Toto je najlepší telefón s malou obrazovkou

28.04.2016, 00:00
Jednoznačne najlepší telefón s malou obrazovkou na trhu. Napriek tomu, že Apple recykluje.

Apple by mal týmto modelom vypáliť rybník konkurencii, nie? Veď predsa každý chcel malý telefón do jednej ruky, a nie obrovské „pádlo“, na ktoré musíte takmer vymeniť šatník, aby vám zmestilo do vrecka. Dokonca sa im začali vymýšľať prezývky ako tehly, pingpongové rakety, dokonca som počul prirovnanie k podnosu či doske na krájanie.

Za posledné roky sa však zmenil jeden dôležitý fakt. To, čo nosíme vo vrecku, už dávno nie je obyčajný mobil, ktorý je len na telefonovanie. Je to niečo, kvôli čomu – ak si to zabudnete – sa vrátite zo zastávky MHD alebo od auta späť domov. Je to prístroj, ktorý vám aktuálne zachytáva životné spomienky či uľahčuje alebo spríjemňuje prácu. Možno by ste dlhšie prežili bez vášho počítača ako bez telefónu.

iPhone SE je odpoveďou pre ľudí, ktorí chcú smartfón do jednej ruky, nepíšu často maily či nie sú nonstop na internete. Pri prvom kontakte som sa ihneď rozpamätal na svoj prechádzajúci telefón, a tak som predpokladal, že nebude problém ho používať. Teraz aktuálne nosím vo vrecku iPhone 6 a Samsung Galaxy S7. A to je problém.

HN/Pavol Funtál

Ružový iPhone v posilňovni

Prvé dni s týmto telefónom boli skôr úsmevné. Napríklad, dostal som ružovú verziu, ktorú okolie patrične ocenilo. Okrem toho je to okamžitý znak pre nový iPhone SE, ktorý ako jediný malý iPhone má novú ružovú farbu. No a tak si predstavte, že s ním prídete do posilňovne. Stále žijeme na Slovensku, a tak reakcie naň boli aspoň zábavné. Pri používaní sa mi zdalo doslova divné, že nepotrebujem druhú ruku, a to ani pri písaní.

Užíval som si to, no po čase som nevedel, čo mám vlastne s tou druhou rukou robiť, až mi to prišlo divné. Ako napríklad keď fajčiar skončí s cigaretami. A písať ľavým a zároveň pravým palcom na úzkej obrazovke nie je najpohodlnejšie, aj keď nie nemožné. Postupne sa však prišlo na to, že som zvyknutý prezerať fotografie, sociálne siete či internet na oveľa väčšom displeji.

Čo ma však pomaly, ale iste vytáčalo až do momentu, keď som jednoducho musel vybrať svoju SIM kartu z iPhonu SE, bolo písanie. Na malej klávesnici som sa neuveriteľne mýlil a aj po týždni písal oveľa pomalšie ako na väčšom iPhone 6. Napriek tomu, že som si užíval maximálne pohodlný chod systému, batériu, ktorá na moje prekvapenie prekonala náročný celý deň bez dobíjania, som musel začať iPhone SE používať ako druhý či tretí mobil.

Aj keď som telefón s rovnakou konštrukciou používal len pred rokom a pol, teraz som nebol schopný si opäť zvyknúť na to, čo som vtedy považoval za úplne normálne. Teda aspoň takto vás skúsim upozorniť, že prechod na menší displej z väčšieho iPhonu môže skutočne bolieť. Ale, samozrejme, telefón má pre svoj úspech v rukáve iné tromfy. A tými je najmä technika.

HN/Pavol Funtál

4K v malom balení

Apple iPhone SE (skratka znamená special edition) používa najnovší procesor, ktorý sa rovnako dáva aj do aktuálnych vlajkových lodí. Chod systému je tak úplne bezproblémový, bez sekania a akéhokoľvek čakania. Samotný iPhone SE sa aktuálne navyše zaraďuje k najvýkonnejším telefón na trhu vôbec. Dostal aj špičkovú kameru. Zadný fotoaparát je v zásade rovnaký ako v iPhone 6s a má obrovskú výhodu – nevytŕča z tela.

Tento „minismartfón“ vám dá možnosti špičkového fotomobilu a pri zachytávaní videa sa môžete spoľahnúť aj na záznam v 4K. To žiadny podobný telefón nezvládne. Smartfón síce vyzerá ako iPhone 5s, no v skutočnosti má od neho na míle ďaleko. V zásade si každý z používateľov všimne, že novinka je polopatisticky rýchlejšia a fotí lepšie. Ďalším faktom, ktorý som ocenil, je množstvo pamäte RAM.

Ak vám to nič nehovorí, tak na iPhone sa to prejavuje tak, že ak sa vraciate do aplikácie, ktorú ste pred chvíľou používali, načíta sa znova. Napríklad webová stránka, Instagram, Facebook či čokoľvek iné. iPhone SE má túto pamäť dvojnásobnú, čiže nemá problém vrátiť sa do niektorej z aplikácií na pozadí a ukáže vám ju presne v rovnakom stave, v akom ste ju opustili. Ďalšou inováciou od Applu bolo pre tento iPhone zlepšenie jeho výbavy pre rýchlejšie prenosy dát cez WiFi, novší a šetrnejší Bluetooth či lepší dosah na LTE siete.

HN/Pavol Funtál

Oveľa lepší ako iPhone 5s

Dokonca aj batéria je tu lepšia ako v prípade iPhonu 5s. Skrátka tento telefón dokonale klame dizajnom. Hoci má starší, a podľa mňa veľmi vydarený dizajn, pri pohľade dovnútra je to smartfón, ktorý je veľmi podobný aktuálnej vlajkovej lodi Applu – iPhonu 6s. No na druhej strane, nachádzajú sa tu aj „zrecyklované“ časti, ktoré sú tiež v staršom iPhone.

Napríklad obrazovka je úplne totožná s iPhonom 5s a oproti novým má teda teplejšie farby. Rovnako sa nezmenila predná kamera či niektoré menšie súčiastky. iPhone SE však trpel aj problémami. Krátko po jeho začiatku predaja sa začalo objavovať, že jeho Bluetooth nefunguje na sto percent. Čo môžem potvrdiť. Aj vzorka, ktorá putovala k nám, mala napríklad ťažkosti pri prehrávaní hudby v aute či pri telefonátoch.

Raz sa mi dokonca stalo, že iPhone na nič nereagoval. Musel som ho reštartovať, no nie obyčajne. Ani na dlhé podržanie vypínacieho tlačidla telefón nič nerobil. Rovnako ako pri počítačoch poznáte „trojhmat“ (Crtl + Alt + Delete), aj tu funguje podobná kombinácia na reštart telefónu. Stačí podržať hlavné a vypínacie tlačidlo. iPhone SE sa reštartoval a následne už celý čas fungoval normálne. Našťastie.

Pozor na malú obrazovku

V zhrnutí musím povedať, že toto je vôbec najlacnejší iPhone, ktorý kedy Apple predával. V Európe je oproti USA cena nastavená síce vyššie, no máte k tomu rok záruky navyše. iPhone SE je podľa môjho názoru najlepší telefón, ktorý si môžete v tejto kategórií kúpiť a konkurentov jednoducho nemá.

Hoci nájdete Androidy, ktoré majú podobný rozmer ako tento iPhone a ponúkajú väčšiu obrazovku, no hardvér a systém sú na tom horšie. Apple urobil geniálny ťah, kde môže vyťažiť z malého telefónu maximum, a tu okrem toho nepríde „skrátka“ ani zákazník. Nie je to vôbec zlý telefón, len ten prechod z väčšej na menšiu obrazovku si ešte raz premyslite.

Zariadenie nám na test zapožičal operátor Telekom

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:58