Čínska spoločnosť Huawei je v súčasnosti tretím najväčším predajcom smartphonov na svete, s touto pozíciou sa však nehodlá zmieriť.REUTERS
StoryEditor

Huawei má veľký plán. Do piatich rokov chce prekonať Apple aj Samsung

15.06.2016, 10:00

Čínska spoločnosť Huawei je v súčasnosti tretím najväčším predajcom smartfónov na svete, s touto pozíciou sa však nemieni zmieriť. Najneskôr do piatich rokov chce totiž pokoriť aj spoločnosti Apple a Samsung, ktoré sú aktuálne pred ňou.

V rozhovore pre denník The Wall Street Journal to povedal šéf divízie pre spotrebnú elektroniku Richard Yu. Svoje odhodlanie opiera nielen o predaje v Číne, ktoré spoločnosti narastajú aj napriek spomaľujúcemu sa rastu miestneho trhu so smartfónmi, ale aj o veľmi rýchlo rastúce predajné čísla v Európe.

Spoločnosti sa vraj darí aj na rozvíjajúcich sa trhoch, píše portál iDnes.cz. Naopak na trhoch v Japonsku a USA jej predaje zaostávajú za očakávaniami. Yu priznal, že tu je firma trochu pozadu, ale chce to doháňať. Konkrétne na americkom trhu jej veľmi pomáha spojenie s Googlom, pre ktorý vyrába Nexus 6P. Vďaka tomu sa čínska značka dostala do povedomia miestnych užívateľov. „Dúfam, že o päť rokov budeme mať viac ako 20 percentný, možno viac ako 25 percentný podiel na svetovom trhu,“ uviedol v rozhovore Yu. Je si pritom vedomý, že dosiahnutie takéhoto cieľa nebude ľahké. Huawei má podľa neho však veľkú výhodu v tom, že môže poskytovať lepšie inovácie. Či už na poli fotografických snímačov v mobiloch, alebo v spojení s virtuálnou realitou.

Podľa údajov výskumnej skupiny Gartner zvýšila spoločnosť Huawei v tohtoročnom prvom štvrťroku celosvetový predaj inteligentných telefónov medziročne o 60 percent na 28,9 miliónov prístrojov. Na trhu jej tak patrila tretia priečka za Samsungom a Applom.

Jednotkou na svetovom trhu so smartfónmi v prvom štvrťroku zostala juhokórejská spoločnosť Samsung, ktorej predaj však stúpol len o necelé percento na 81,2 milióna prístrojov. Odbyt amerického Applu sa dokonca prepadol o 14 percent na 51,6 miliónov prístrojov. Podobné čísla zverejnila tiež analytická spoločnosť Strategy Analytics.

Celkový predaj inteligentných telefónov sa v prvom štvrťroku medziročne zvýšil o štyri percentá na 349 miliónov prístrojov. Gartner predpokladá, že v celom tomto roku predaj stúpne o sedem percent na 1,5 miliárd prístrojov. Tempo jeho rastu by sa tak malo spomaliť o viac než polovicu z vlaňajších 14,4 percenta.

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:05