StoryEditor

Víťazi súťaže Maľba 2021 sú známi. Toto sú oni

01.10.2021, 10:03
Autor:
ipip
Nadácia zorganizovala v spolupráci s bratislavskou Galériou Nedbalka a odbornou spolupracovníčkou Ninou Gažovičovou aj výstavu diel finalistov 16. ročníka Maľby.

Súťaž Maľba predstavila mená, ktoré sa môžu právom zaradiť medzi najvýraznejšie talenty súčasnej mladej generácie výtvarníkov. Najvyššie uznanie medzinárodnej poroty tentokrát získali Rita Koszorús, Ivana Mojšová a Év van Hettmer.

Mladé slovenské talenty

Nadácia VÚB, ktorá iniciatívu organizuje 16 rokov s cieľom priblížiť kvalitné mladé umenie širokej verejnosti. Diela všetkých 20 finalistov sú sprístupnené „naživo“ prostredníctvom bezplatnej výstavy v bratislavskej Galérii Nedbalka až do 7. novembra.

Všetky diela prihlásených maliarov a maliarok prešli nezávislým hodnotením štvorčlennej poroty renomovaných expertov na výtvarné umenie, v rámci ktorej tento rok zasadli: uznávaný maďarský maliar Pál Gerber, historik umenia a kurátor Andreas Hoffer z Rakúska, kurátor, spisovateľ a publicista v rámci českej umeleckej scény Ondřej Horák a renomovaný maliar a vysokoškolský pedagóg Ľudovít Hološka.

Porota vybrala v prvom kroku finálovú dvadsiatku a následne na základe detailného posúdenia originálov malieb troch víťazov súťaže Maľba 2021.

1. miesto

Víťaznou maliarkou 16. ročníka súťaže Maľba je na základe rozhodnutia expertov Rita Koszorús. Tá získala za svoje dielo schMERZbild FALL nielen prestížny titul a hodnotnú referenciu od renomovaných osobností, ale tiež najvyššiu odmenu od Nadácie VÚB vo výške 10 000 eur.

Rita Koszorús

„Víťazka zaujala svojím konzistentným a jasne definovaným programom, ktorý je zaraditeľný do európskeho kontextu. Dielo je vo výraze jemné – nenápadné, akoby trochu nostalgické – ale prekvapivo silné a nesmierne pôsobivé. Presvedčí dokonale maliarsky zvládnutým poňatím aj technikou. Zobrazené abstraktné tvary evokujú konkrétny svet, predmety, ktoré poznáme. Jej práca nám umožňuje nahliadať na ňu z viacerých uhlov, ponúka dialóg. Víťazný obraz je osobitý, bez póz a kopírovania svetových či domácich trendov,“ uviedol po vyhlásení výsledkov za hodnotiacu komisiu jej predseda Andreas Hoffer.

2. miesto

Druhú pozíciu obsadila a finančné prostriedky pre svoj ďalší profesionálny rast vo výške 6 500 eur si odniesla Ivana Mojšová. Dielo This is a painting of triumphal photography by David Chancellor je podľa poroty mimoriadnym vizuálnym zážitkom – nielen v kombinácii farieb, ale aj kompozíciou vystavanou na takmer abstraktných častiach v kontraste so silným figurálnym motívom.

Ivana Mojšová

Maľba zaujme aj ironickým gestom – umelkyňa sa svojím autoportrétom zobrazila ako lovkyňa kurátora. Slovo kurátor je zreteľne napísané v oku antilopy.

3. miesto

Na treťom mieste, ktorému prislúcha finančná odmena vo výške 3 500 eur sa umiestnila Év van Hettmer s dielom Lemonade. Ide o autorku, ktorá sa dostala medzi trojicu ocenených finalistov už tretíkrát po sebe.

Porota jej maľbu považuje za veľmi svojskú, silnú a odvážnu, nelimitujú ju spoločenské konvencie a očakávania. Autorka pri nej pritom predvádza vycibrený umelecký názor i techniku, hoci sa javí ľahká vo výraze.

Ev van Hettmer

Podľa slov zástupcov poroty maliarka nikoho nekopíruje a napriek všetkým svojim chybám, ktoré sa navyše nebojí ukázať, si jej tvorba zasluhuje plnú podporu a uznanie.

Diela vystavené aj pre verejnosť

„Sme radi, že po minuloročnej prestávke sme mohli odovzdať ocenenie víťazom Maľby opäť osobne do vlastných rúk, obklopení dielami všetkých finalistov v ich plnej veľkosti a štýle. Odhaľovať talenty novej maliarskej generácie a ukazovať ich umenie svetu – to je náš nemeniaci sa zámer, ktorý naberá v kontexte dnešnej doby na význame stále viac,“ povedal počas slávnostného stretnutia s finalistami a porotcami predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

Nadácia zorganizovala v spolupráci s bratislavskou Galériou Nedbalka a odbornou spolupracovníčkou Ninou Gažovičovou aj výstavu diel finalistov 16. ročníka Maľby.

Verejnosť si tak môže v súlade s aktuálnymi bezpečnostnými opatreniami prezrieť diela všetkých dvadsať finalistov a finalistiek (v abecednom poradí): Ján Bátorek, Anna Mária Beňová, Dominika Brečková, Denisa Dováľová, Lucia Dunajová, Roman Ďurček, Juraj Ďuriš, Oskar Felber, Marek Jarotta, Beáta Kočner Bencová, Rita Koszorús, Ivana Mojšová, Michaela Murínová, Mikaela Mia Papp, Miroslav Sandanus, Denisa Slavkovská, Simona Štulerová, Michal Turkovič, Év van Hettmer a Kristína Záhorová. Výstava je otvorená od 1. októbra do 7. novembra 2021.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2012-01-16 10:10:10 - Feat.: 0 - Title: Krištáľové krídlo si odniesla aj herečka Zuzana Kronerová 02 - Modified: 2017-12-20 18:21:42 - Feat.: 0 - Title: Osobnosťou slovenskej fotografie je Ivan Matejka, fotografom roka Ján Viazanička 03 - Modified: 2018-11-08 12:51:50 - Feat.: 0 - Title: Laureátmi cien za knižnú tvorbu sa stali Farkašová, Rezník a Moravčík
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:56