Archiv Nikolaja Serezetinova
StoryEditor

Ľadvinka sa vracia do hry. V Amerike ju nosia celý deň, hovorí dizajnér

10.12.2017, 06:00
Autor:
apeape
Univerzálne mestské batohy sú teraz v kurze, pridávajú sa k nim ale ľadvinky. Tento podceňovaný kúsok ovláda ulice miest.

"Priatelia z Austrálie sa tomu doteraz smejú. Myslím si, že veľmi skoro sa aj k nim tento trend dostane. Niet divu, majú tam všetko prevrátené na hlavu. Čo sa Európy a USA týka, ľadvinka sa tam veľmi osvedčila v každodennom živote a zatiaľ sa preč nechystá. Je to veľmi pohodlné," hovorí ukrajinský dizajnér Nikolaj Serezetinov pre Lidovky.

  • Značiek, ktoré sa sústredia na ručnú prácu, je čím ďalej tým viac. Ako si to vysvetľujete?

Je to čím ďalej dostupnejšie. Nové technológie a rýchlosť ženie ľudí, aby vytvárali veci vlastnoručne.

  • Sám tiež navrhujete a dávate šiť batohy ručne. Ako dlho taká batožina vydrží? Z akých materiálov batohy a ostatnú batožinu vyrábate?

Máme vlastnú výrobu. Všetko vzniklo najskôr ako malý ateliér, veľa vecí sme sa museli naučiť, pretože výroba tašiek je technicky a technologicky veľmi náročná. Vlastnej výroby sa nevzdávame, pretože nám dáva hlavne možnosť prísne kontrolovať kvalitu, zlepšovať sa a robiť technologické procesy zložitejšími.

Neustále zvládame nové techniky. Napríklad v novej kolekcii sme prvýkrát použili termotlač reflexných prvkov na látku. Každá nová taška teda obsahuje vytlačené logo v reflexnom prevedení.

Niekomu sa to môže zdať ako maličkosť, pre nás však je to veľký krok dopredu. Základný materiál je tradične nylon. Tiež však novo používame unikátny membránový materiál Tyvek od spoločnosti Du Pont. Ide o veľmi pevný polyetylén, ktorý pripomína pokrčený papier, čo na hotovom výrobku vyzerá až neuveriteľne.

  • Váš najnovší prírastok je batoh, ktorý sa dá nosiť aj ako taška. Taký hybrid. Ako ten nápad vznikol?

Nebudeme klamať, určite nejde o nový nápad. Čo sa týka nášho experimentu, chceli sme vytvoriť niečo dizajnovo a  geometricky dokonalé. Niečo, čo okrem vzhľadovej dokonalosti aj univerzálne. Dúfajme, že sa nám to podarilo.

  • Šijete tiež ľadvinky. Predtým vysmievaná kapsička pripnutá okolo pása sa teraz vracia do módy. Aké na ňu máte ohlasy?

Naši priatelia z Austrálie sa tomu doteraz smejú. Myslím si, že veľmi skoro sa k nim tento trend dostane. Niet divu, majú tam všetko prevrátené na hlavu. Čo sa Európy a USA týka, ľadvinka sa tam veľmi osvedčila v každodennom živote a zatiaľ sa preč nechystá. Je to veľmi pohodlné.

  • Čo musí podľa vás batoh do mesta spĺňať, mal by mať nejaké špecifiká?

Sú veci, ktoré k mestskému životu skrátka patria: notebook, power banka, slúchadlá, rôzne kábliky, fľaša s vodou a tak ďalej. Takže týmto potrebám sa musí prispôsobiť aj taška alebo ruksak. Stávka na použiteľnosť je teda to hlavné, práve týmto smerom sa uberá naše myslenie.

  • Pre koho navrhujete tašky?

Tašky vyrábame hlavne pre mestské použitie. Oceňujú ich ľudia, ktorí  sa veľa pohybujú a potrebujú mať neustále veci pri sebe. Teda študenti, športovci a všetci aktívni obyvatelia miest. Niektoré naše modely sú aj outdoorové. Ide teda o univerzálny batoh, ktorý sa cez týždeň hodí v meste, ale na víkend sa s ním dá vyraziť do hôr.

  • Čo robíte vo voľnom čase, keď sa práve nevenujete šitiu batohov a ľadviniek?

Robím hudbu. Trávim čas s rodinou. Mám malú dcéru, s ktorou som nesmierne rád. Veľmi rýchlo rastie, nechcem ten čas minúť. Tiež som sa začal zaoberať Art fashion projektom Pi = 3, ide o návrh oblečenia.

  • Čo vás dokáže najviac rozčúliť?

Práca s negatívnymi ľuďmi. Napríklad keď má klient  neprimerane vysoké požiadavky a svoju zlú náladu vylieva na Facebooku. Práca s týmito zákazníkmi veľmi vyčerpáva.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:33