StoryEditor

Pochádza za Slovenska a prerazila v zahraničí. Jej šperky si kupujú aj svetové celebrity

29.11.2021, 08:20
Rozhovor so šperkárkou Zuzanou Spustovou si môžete prečítať v prílohe Hospodárskych novín prečo nie?!, ktorá vychádza dnes 29. novembra 2021.

Zuzana Spustová bola pôvodne marketérka. Kvôli práci sa presťahovala s manželom do Nórska. S príchodom detí sa u nej rozvinul syndróm vyhorenia.

Opustila svoj "dream job" v nadnárodnej spoločnosti a ako terapiu začala robiť šperky. Jej značka Neva Oslo si získala množstvo fanúšikov na Slovensku aj v Škandinávii a za spoluprácu so značkou Arket získala šperkárka Národnú cenu za dizajn.

V rozhovore pre prečo nie?! hovorí o materstve, psychických chorobách aj o rebrandingu úspešnej značky. 

Čo vás viac potešilo, keď si vaše šperky nakúpila Hailey Bieber alebo keď ste dostali Národnú cenu za dizajn?

Obidve skúsenosti boli veľmi príjemné.

Viete, ako sa americká modelka a manželka speváka Justina Biebera, ktorú sleduje na Instagrame 40 miliónov ľudí, dostane k vám?

Viem to presne. Od minulého roku sa začal intenzívne rozbiehať predaj mojich šperkov na nórskom trhu. Objavili a nosia ma aj známe nórske osobnosti aj influenceri.

Táto krajina je omnoho viac zasadená do medzinárodného kontextu, ako je napríklad Slovensko. Ak je človek známy u nás, tak ho veľmi pravdepodobne vo väčšine prípadov nepozná za hranicami veľa ľudí, tu je to inak.

Zuzana Spustová

​Nórska influencerka Rikke Krefting si odo mňa kúpila šperky a odfotila sa s nimi na Instagrame. Občas mi povedala, že kto sa na ne pýtal a raz ma takto informovala, že jej napísala práve Hailey.

Potešilo ma to a keď som sa pozrela na e-shop, tak som videla, že už mám od nej aj objednávku. Vôbec nečakala na zľavu, alebo na niečo zadarmo, jednoducho si nakúpila.

Čiže nechcela s vami žiadnu spoluprácu a produkty zadarmo?

Nie, nie. Aj teraz mám od nej objednávku na ďalšie štyri šperky a trvala na tom, že si všetko sama kúpi. Zároveň mi napísala, že by ju veľmi potešilo, keby som vyrobila niečo iba pre ňu.

K objednávke som jej pribalila jeden prsteň ako vďaku. Myslím si, že žiadna veľká spolupráca sa nakoniec nebude konať, pretože z jej sociálnych sietí vidím, že má kontrakt s klenotníckou značkou Tiffany.

Pre mňa je veľmi milé, že napriek tomu, že má prístup k takýmto veľkým a vzácnym šperkom, tak každý deň nosí moje, asi sa jej naozaj páčia.

Pritom, vy vôbec nie ste vyštudovaná, vyučená šperkárka. Aký ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-25 18:25:04 - Feat.: 0 - Title: Šperkárka prezidentky: Niektoré kúsky bavili konšpirátorov. Majú vraj schopnosti ovládať Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:48