StoryEditor

Topánky dokážu povýšiť pánsky outfit na vyšší level, alebo ho úplne pochovať

02.03.2018, 09:16
O obuvi kolujú rôzne mýty a polopravdy.

Medzi najrozšírenejšie patrí mýtus o tom, že kvalitné topánky sú znakom márnivosti a je to zbytočne nezdravý luxus, ktorý ide poriadne do peňazí. Odborníci na módu to však vidia inak: Kvalitné topánky sú investíciou do zdravia a do vlastného štýlu.

Určite ste už videli vkusne oblečeného pána, ktorý má na sebe oblek na mieru, dokonca s perfektnými doplnkami, no keď vám zrak spočinul na jeho topánkach, dobrý dojem bol preč. Boli špinavé, zodraté, úplne nemoderné. Celkový dojem aj z toho najúžasnejšieho obleku šitého na mieru dokážete zničiť, ak si k nemu obujete nevhodné, lacné či zničené topánky.

„Kvalitná obuv je minimálne taká dôležitá ako zvyšok oblečenia. Dokáže pozdvihnúť aj ten najjednoduchší oblek na oveľa vyššiu úroveň. Okrem toho nesie celú váhu tela, má teda zásadný vplyv na pocit komfortu,“ hovorí Andreas Kreutz, odborník na pánsku módu zo spoločnosti TAILOR MADE.

Je preto namieste venovať kúpe topánok mimoriadnu pozornosť a nebáť sa investovať do kvalitných topánok. Odvďačia sa vám dlhšou životnosťou a dajú osobnosti ten správny punc.“

Materiál je základ
O tom, ako budú topánky vyzerať, ako sa budú nosiť a ako dlho vydržia, rozhoduje nielen spôsob spracovania, ale v prvom rade materiál, z ktorého sú vyrobené. A hoci je materiálov takmer nekonečné množstvo, pri elegantnej obuvi ešte nič neprekonalo kožu. Patrí medzi najdrahšie, ale zároveň najtrvácnejšie, najelegantnejšie a najzdravšie materiály.

Tailor made

„Ak chce pán nielen svojím oblečením, ale aj obutím dosiahnuť určitú úroveň, mal by počítať s tým, že ho topánky vyjdú približne na polovicu toho, čo zaplatí za oblek,“ vysvetľuje Kreutz.

Špeciálna starostlivosť
Podľa neho by muži nemali nosiť jeden pár dva dni po sebe, topánky potrebujú po náročnom dni na nohách svojho pána deň oddychu. „Po vyzutí dajte vždy do topánok kvalitný napinák, najlepšie z cédrového dreva. Vyšponuje na nich vrásky a vysaje z nich vlhkosť,“ radí.

„Kožu nenechajte zvetrať, ošetrujte ju kvalitnými krémami a voskami vo farbe topánok. Vďaka tomu bude mäkšia, odolnejšia voči nepriaznivému počasiu a zmiznú aj drobné škrabance. Starostlivosť na to určeným mliekom potrebuje aj kožená podrážka. Ak sa náhodou stane, že v kožených topánkach zmoknete, doma ich vyplňte novinovým papierom a nechajte usušiť pri izbovej teplote, nie pri radiátore.“

Oxfordky, derby, loafer, monksy... ?

„Ak si budeme všímať spôsob šnurovania, nájdeme oxfordky s uzatvoreným a derby s menej formálnym, otvoreným zaväzovaním. Ak topánky nemajú šnúrky, ale uťahujú sa sponou, hovorí sa im monky či monks, ak majú dve pracky, tak double monks. Pri obuvi, ktorá sa len nazúva a nemá ani šnúrky, ani spony, pôjde o mokasíny alebo po anglicky loafers. Topánky sa dajú rozlišovať aj podľa zdobenia na hladké a brožované - po anglicky brogue.“ vysvetľuje Kreutz. 

Majstri majstrov vo výrobe elegantných pánskych topánok pochádzajú zvyčajne klasických módnych krajín: „Nedá sa povedať, že v iných krajinách by sa kvalitné topánky nevyrábali, ale pravda je, že asi najviac skutočne dobrých výrobcov kožených topánok pochádza z Talianska a Anglicka.

Ďalších určite nájdete v Španielsku a Portugalsku, kde je tradícia spracovania kože a kožených výrobkov taktiež veľmi dlhá. Taliansko a Anglicko sú špecifické tým, že sú zároveň kolískami mužskej elegantnej módy a práve spojenie remeselnej zručnosti s tradične úžasným citom pre dizajn prináša tie najlepšie kusy.“

Tajomstvo krásy tkvie v  synergii storočia trvajúcej remeselnej zručnosti a citu pre krásu a estetiku. „To je niečo, čo sa nedá naučiť, to musí mať človek v sebe. Poznám nadšencov, ktorí pre nákup krásnych kvalitných topánok neváhajú precestovať aj pol sveta,“ hovorí odborník na pánsku módu. 

01 - Modified: 2021-09-27 10:05:40 - Feat.: 0 - Title: Aké topánky sa hodia k obleku a čo si neobliekať do práce? Páni, otestujte si svoj štýl 02 - Modified: 2018-03-27 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Pánsky oblek je takmer mŕtvy. Momentálne je na poslednej ceste svojho života
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-18 14:30:42 - Feat.: - Title: MÓDA z Krištáľového krídla: Drobná po rozchode, schudnutá Ďurianová, Višňovskí a výrazní Lelkesovci
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:40