TASR - Radovan Stoklasa
StoryEditor

Modrotlač, džínsovina monarchie: Modré dedičstvo môže pomôcť slovenskému podnikaniu

06.08.2020, 13:46
Autor:
TASRTASR
Moldava nad Bodvou získa tisíce eur eur. Podarilo sa im uspieť v cezhraničnom projekte.

Moldava nad Bodvou získa na realizáciu podrobného etnografického a archívneho výskumu o modrotlači v meste 41-tisíc eur. Pre TASR to uviedla hovorkyňa radnice Jana Kovácsová s tým, že sa im podarilo uspieť v cezhraničnom projekte. Pomôcť by to mohlo aj podnikaniu, vzniknúť by mali napríklad suveníry s motívmi moldavskej modrotlače.

Modré dedičstvo

Modrotlačiarenské dielne boli v minulosti rozšírené aj na území Slovenska, no s nástupom priemyselnej výroby plátna postupne zanikali. Touto technikou sa v Moldave nad Bodvou podľa nej kedysi zaoberala rodina Finkeiovcov.

„Zopár schátralých náhrobných kameňov na cintoríne, takmer stovky krásnych pečiatok v Kováčskej vyhni a miestny názov Tintafuzo dokazovali, že toto remeslo tu kedysi muselo mať svojich majstrov,“ povedala. Strohé informácie o tom podľa nej zistili v storočných záznamoch v matrike.

Prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce SK-HU z Fondu malých projektov, ktorý na Slovensku zastrešuje Európske združenie územnej spolupráce EZUS Via Carpatia, sa má okrem výskumu v Moldave nad Bodvou realizovať aj výskum o histórii tkania súkna v partnerskom meste Encs.

Z výskumov vzniknú dve putovné výstavy, konferencia s ukážkami remesiel, ale aj exkurzia po modrotlačiarenských dielňach na Slovensku a v Maďarsku. „Práve putovanie je reminiscencia na tzv. vandrovku, ktorú museli absolvovať tovariši, ak sa chceli stať majstrami vo svojom remesle a zapísať sa do cechu modrotlačiarov.

Modrotlač - džínsovina monarchie

Napríklad aj do toho v Spišských Vlachoch, z ktorého pravdepodobne pochádza aj praotec posledných Finkeovcov v Moldave nad Bodvou Emerikus Fink,“ uviedla Kovácsová.

V rámci projektu Modrotlač - džínsovina monarchie tiež plánujú zorganizovať medzinárodnú súťaž, z ktorej by mali vzísť návrhy na suveníry s motívmi moldavskej modrotlače, ale aj registrácia značiek, ktoré poskytnú základ ku kreatívnemu spracovaniu tejto témy.

„História sa spojí so súčasnosťou a značkou patriacou pod UNESCO už možno posilňovať nielen identitu obyvateľov Moldavy, ale aj rozvíjať podnikateľské zámery,“ dodala.

Zámer projektu schválilo mestské zastupiteľstvo vlani v decembri, tento mesiac by poslanci na svojom rokovaní mali odobriť podpis zmluvy a spolufinancovanie vo výške 4 375 eur.

01 - Modified: 2020-07-27 10:42:26 - Feat.: 0 - Title: Práca kreatívnych kvetinárok: Pozrite si slovenské ikebany
01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:25