StoryEditor

Zlaté mámenie: Takto vyzerala cesta drahého kovu na vrchol

Zlato láka ľudstvo veky a teraz je populárny drahý kov najdrahší od druhej svetovej vojny.

Ťažkú skúšku prežíval Winston Churchill na štarte svojho britského ministerského predsedníctva. Musel dostať svoju obliehanú armádu z francúzskeho prístavu Dunkerque, musel získať politickú priazeň kráľa Juraja VI. aj svojej vlastnej politickej strany.

​A tiež musel odoslať zlato z Británie. Nacisti postupovali Európou a privlastňovali si poklad za pokladom. Ukradli československé zlato, ukradli poľské zlato, holandské aj belgické.

Bájny kov živil ich ťaženie, pretavoval sa do tankov, lietadiel i munície, do zbraní všetkých druhov. Churchill si to uvedomoval, zatiaľ čo kráľ svoju evakuáciu z  Britských ostrovov odmietol, kráľovská klenotnica sa musela pakovať.

Za žiadnu cenu nesmela padnúť do nacistických rúk. Začala sa operácia s  krycím názvom Fish. Operácia Ryba. Operácia, ktorá do dejín vstúpila ako najväčší presun zlata v histórii.

Z anglických a zo škótskych prístavov doplávalo na východné pobrežie Kanady bohatstvo v hodnote takmer 46 miliárd dolárov (prepočítané na dnešný kurz).

Počas celej akcie sa nestratila jediná drahocenná debna, o ich obsahu sa niektoré články prepravného reťazca nikdy nedozvedeli, rovnako ako sa o nich nedozvedeli nemecká, japonská ani talianska rozviedka.

Ceniny boli v bezpečí pre prípad, že by Británia padla a Churchill musel záchranu Európy organizovať zo zámorského exilu. Vďaka zlatu mal nádej, že nie je všetko stratené, že má prostriedky na zvrat nacistického besnenia.

Aj tento príbeh znázorňuje úlohu výnimočného kovu v ľudskej histórii a to, že sa k nemu v čase hroziacej krízy upíname viac ako inokedy.

Najlepšie platidlo

Prečo vlastne zlato? Prečo práve tento kov všetkým vládne, prečo adoruje? Pretože to dáva najväčší zmysel. Je najvhodnejším kandidátom na tvorbu šperkov, razenie mincí, preto je aj nositeľom nemennej hodnoty.

Skúsme si sadnúť nad starú známu periodickú tabuľku a nájsť prvok, z ktorého by sme chceli stvoriť platidlo fungujúce po celom svete. Stačia aj úplne laické zn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-08-27 14:25:03 - Feat.: 0 - Title: Poľskí "Schindlerovci": Využili fóbiu nacistov a "infikovaním" smrteľnej choroby zachránili tisíce ľudí
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:09