StoryEditor

Nevzhľadná časť bratislavských Vajnor získa novú podobu: Asfalt nahradí zeleň a dažďová záhrada

14.03.2022, 14:00
Autor:
ipip
Studňa v strede križovatky už nebude bariéra.

Revitalizácia ulice Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch je dobrý príklad toho, ako pristupovať k úprave verejného priestoru v rezidenčných štvrtiach v okrajovejších častiach mesta. Architekti spolupracujúci s Metropolitným inštitútom Bratislavy dokončili architektonickú štúdiu, v ktorej ukázali, ako v ulici zvýšia bezpečnosť, vysadia novú zeleň a asfaltové plochy zmenia na zelené ostrovčeky s lavičkami.

V galérii si pozrite aktuálnu aj budúcu podobu:

​Projekt je súčasťou programu Živé miesta, ktorého cieľom je obnova zanedbaných verejných priestorov. Návrh vypracovali architekti z ateliérov Átrium architekti, ARZ, Livinark a DOXA.

Zeleň namiesto asfaltu

„Na ulici dnes chýba zeleň, tieň a dôvod na tomto mieste pobudnúť. V našom návrhu prinášame riešenie, ako tento verejný priestor sceliť a zatraktívniť, aby v ňom radi trávili čas všetky vekové kategórie. Prioritou zadania je bezpečnosť chodca, spomalenie automobilovej dopravy, vytvorenie jednoliateho bezbariérového verejného priestoru s hojdačkou a lavičkami pre miestnych,“ priblížili zámer na revitalizáciu ulice architekt Ondrej Jurčo z ateliéru DOXA.

Ulicu poznajú obyvatelia aj vďaka studni, ktorá sa nachádza v strede križovatky ulíc Za farou a Kataríny Brúderovej. Vodiči v týchto miestach musia spomaliť, keďže studňa vytvára na ceste bariéru. V blízkosti sú tiež voľné asfaltové plochy, ktoré sú počas leta prehriaté a nevhodné pre akékoľvek aktivity.

Budúca revitalizácia počíta s pretvorením časti ulice na pešiu zónu so zachovaním dopravnej obsluhy k domovom obyvateľov. Vďaka výsadbe stromov sa zvýši bezpečnosť pre chodcov aj cyklistov a okolo studne vznikne kvalitný verejný priestor pre stretávanie sa. Dôležitou zmenou bude aj nahradenie asfaltu za zelené ostrovčeky s lavičkami, vďaka čomu sa zlepší pobytová funkcia.

Nová podoba

Významnú úlohu zohrá v celom priestore nová zeleň vrátane alejovej výsadby stromov. Tá nielenže oddelí vodičov od peších, ale zlepší aj mikroklímu celého územia. Architekti sa v návrhu venujú aj využitiu dažďovej vody a adaptácii prostredia na klimatickú zmenu.

Okrem nových stromov, kríkov či trvaliek, tu vznikne aj dažďová záhrada, ktorá prispeje k lepšiemu hospodáreniu s vodou.
"Momentálne sú spadnuté zrážky z veľkej spevnenej plochy spádované buď do priľahlej zelene, alebo kanalizáciou odvádzané preč z územia. To je dôvod, prečo voda nemá čas ovplyvniť lokálnu klímu," upozornil Jurčo.

Výber lokality pre projekt konzultoval MIB s mestskou časťou a hlavným mestom. Do konca tohto roka architekti dopracujú projektovú dokumentáciu a samotná realizácia sa začne najskôr na budúci rok. Predpokladaný rozpočet na revitalizáciu ulice je okolo 320-tisíc eur bez DPH, financie budú pochádzať z rozpočtu hlavného mesta.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:17