StoryEditor

Trendy šperky 2021: Nosia sa výrazné farby a čím viac, tým lepšie

29.06.2021, 12:32
Na svoje si prídu tí, ktorí prefereujú decentný minimalizmus, ale aj naopak, milovníci masívnych, neprehliadnuteľných šperkov.

Trendy na rok 2021 sú rozmanité. Velia zlepšiť si náladu, nebáť sa kombinovať, uprednostniť farebnosť, rôznorodosť.

"Klenotnícki dizajnéri v roku 2021 sú inšpirovaní pestrými farbami, ktoré predstavujú energetické a optimistické spojenie. Drahokamy sú farebné a neuveriteľne krásne.

Dokážu vás opantať svojou výnimočnosťou a extravagantnou jedinečnosťou. Dizajnéri veľakrát vyberajú farbu zlata ku konkrétnemu drahokamu, aby krása prírodného kameňa maximálne vynikla vo finálnom šperku.

Či to je žlté, biele alebo ružové zlato, všetky tri farby sú zastúpené v každej novej kolekcii šperkárskych skvostov,“ hovorí Anna Világiová z Goldie Klenoty.

Moderné sú šperky v jemných tónoch ruženínu, perlete, akvamarínu či topásu a všetky sa vrstvia a nosia s výraznými príveskami.

​Diamantový prsteň Moraglione 1922 z 18-karátového zlata s ruženínom a perleťou, cena: 2298 eur, predáva: Goldie diamonds

„Nie je tabu kombinovať viacero farieb zlata. Toto sa týka náhrdelníkov, náramkov, prsteňov aj náušníc. Dámy si veľmi obľúbili minimalistické šperky, ktoré sa dajú módnym spôsobom navrstviť a dosiahnuť tak dokonalý celok výrazného šperku. Má to aj svoju výhodu, pretože žena si vie vyskladať z takýchto šperkov vždy iný šperkový skvost.“

Potvrdzuje to aj kreatívna riaditeľka a majiteľka Diagram concept store Monika Filipová.

„Tento rok platí, že čím viac šperkov na sebe máte, tým viac ste trendy. Nosí sa veľa prsteňov, veľa retiazok, veľa náramkov alebo potom jeden nápadný a výrazný. Veľkým trendom je napríklad nosenie jedného pečatného prsteňa na malíčku. Náramky a náhrdelníky sa tento rok nenosia na holej pokožke, ale na oblečení.“

Zlato, diamanty aj perly

Náušnice sú rafinovane tvarované a nosia sa na rôzne spôsoby spolu s príveskami. „Dnes sú veľmi trendy aj „open“ prstene, ktoré sú pri nosení mimoriadne komfortné.

Nosia sa jednotlivo alebo s ďalšími prsteňmi na jednom prste. Dámy rady nosia aj dlhé, takzvané chanel náhrdelníky, ktoré môžu byť vyrobené takisto v kombinácii s prekrásnymi prírodnými kameňmi," doplnila Világiová.

Medzi materiálmi stále vedie zlato. „Umeleckým skvostom sa stáva v rukách majstrov zlatníkov v kombinácii s drahými kameňmi rôznych farieb. Obľúbené sú farebné prírodné drahokamy vybrúsené do caboshonu, pri ktorom je vrchná časť prírodného kameňa vybrúsená do vypuklého tvaru.“

Perly sú tento rok osobitným trendom. Svetové značky priniesli unikátne perlové kreácie a modely z čistých perličiek alebo aj v kombinácii s kovom.

Náušnice Autore Náušnice Autore Halada

Austrálska značka Autore je špecialista na perly južných morí. 

„Aj pri autorských šperkoch je trendom návrat k prírode a odkaz na jej liečivú moc. Aj preto pri materiáloch prevládajú perly či polodrahokamy,“ potvrdila majiteľka Diagramu.

Jej zákazníci, aj ona sama sa zaujímajú o pôvod jednotlivých šperkov, žiadajú etickú výrobu, udržateľnosť a cení sa aj lokálnosť.

„Pre mňa samu sú všetky tieto atribúty veľmi dôležité, a preto do Diagramu vyberám šperky, ktoré sa vyrábajú ručne a z kvalitných materiálov. Samotní zákazníci sa o pôvod šperkov zaujímajú, no my u nás im vždy k samotnej značke či šperku rozpovieme celý príbeh.“

Aurora pendlum Aurora pendlum

​Náhrdelník Aurora, Tiger Frame, predáva: Diagram concept store 

Pre štýlových mužov

Mnohí muži sa výrazných doplnkov boja a okrem obrúčky a hodiniek už nemajú na sebe nič. Podľa expertky Goldie klenoty stále však pribúdajú extravagantní, odvážni páni, ktorí radi vrstvia a kombinujú materiály.

„Viac náramkov z rôznych materiálov na mužskej ruke je dnes trendy a vyzerá to skutočne športovo elegantne. U pánov v športovom oblečení je obľúbený model zlatého náhrdelníka v kombinácii s kožou alebo kaučukom. Dnes už nie je tabu ani vrstvenie náhrdelníkov na mužskom krku, viac retiazok rôznych dĺžok a materiálov.“

menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:40