Návštevníci slovenských hôr sa môžu tešiť na novú turistickú útulňu, tá poskytne bezplatné a bezpečné útočisko turistom v prírodnej rezervácii Tŕstie. SNÍMKA: Hikemates
StoryEditor

Na Muránskej planine pribudne útulňa s unikátnou architektúrou. Na toto sa turisti môžu tešiť

29.06.2022, 15:00
  • Návštevníci slovenských hôr sa môžu tešiť na novú turistickú útulňu.
  • Tá poskytne bezplatné a bezpečné útočisko turistom v prírodnej rezervácii Tŕstie.
  • "Pri návrhu sme dbali o funkčné riešenie, ktoré bude slúžiť turistom, a zároveň zapadne do rázu okolitej krajiny,” uviedla architektka.

Turistická útulňa Sláviček, bude postavená v lokalite Muránskej planiny, v blízkosti chaty Tŕstie. Útulňa bude dostupná po žltej turistickej trase z Tisovca alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly, leží tiež v blízkosti červenej magistrály - Cesty Márie Széchy.

S výstavbou útulne sa začne už v júli, jej dizajn vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú zorganizovalo občianskej združenie KST Hikemates. Organizátori projektu chcú aj týmto spôsobom podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu, no aj zodpovedný vzťah ľudí k prírode.

Čo v okolí neminúť

"Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie. Útulňa na Muránskej planine poskytne bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr,” vysvetľuje spoluautor projektu Patrik Pajta z Hikemates, najväčšieho turistickeho klubu na Slovensku.

V okolí Muránskej planiny si turisti môžu pozrieť napríklad jednu z najpočetnejších kolónií sysľa pasienkového na Slovensku, kone vo voľnej prírode či známy Telgártsky viadukt. Utulňa s kapacitou šesť lôžok, priestorom na stravovanie a pieckou poskytne všetkým milovníkom hôr bezpečné útočisko pri potulkách po horách.

Hlavnou projektantkou výstavby je Darina Bartková so spoluautormi Vítom Šimekom a Martinou Kubešovou. "Základným prvkom útulne bude drevo z červeného smreka, ktoré sme zvolili pre jeho vysokú trvácnosť a jednoduchú údržbu. Pri návrhu sme dbali o funkčné riešenie, ktoré bude slúžiť turistom, a zároveň zapadne do rázu okolitej krajiny,” uviedla architektka Darina Bartková.

V súlade s prírodou

Útulňa vznike vďaka verejnej zbierke, spolupráci turistického klubu Hikemates a s finančnou podporou SPP. "Teší nás, že môžeme byť partnerom tohto výnimočného projektu, ktorý ukazuje minimálne dve veci – záujem ľudí o prírodu a jej ochranu, ako súčasti nášho spoločného prírodného dedičstva, pre budúce generácie a zároveň nadšenie a záujem mladých ľudí o vlastnú krajinu a jej rozvoj. Tento projekt je v súlade s naším dlhodobým záujmom o ochranu životného prostredia a nadväzuje na naše už realizované aktivity, napríklad záchranu storočných jedlí v tatranských Kežmarských Žľaboch,” uviedol v súvislosti s projektom Henrich Krejčí, člen predstavenstva SPP.

Celková cena výstavby turistickej útulne vrátane prác je 44 400 eur. Výstavba projektu je členená do jednotlivých fáz. V júli sa začne s výkopovými prácami, nasledovať bude príprava základov, ich murovanie a na záver montáž drevenej konštrukcie útulne. Ukončenie výstavby a otvorenie turistickej útulne pre verejnosť je naplánované na prelom septembra a októbra.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2022-05-10 08:29:05 - Feat.: 0 - Title: Prešli sme sa po novej najdlhšej visutej lávke sveta. Je v Česku a takto to dopadlo
01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 00:22