StoryEditor

Najpôsobivejšie slovenské kalvárie: Nič krajšie a povznášajúcejšie zo Slovenska už dnes neuvidíte

29.11.2022, 08:02
  • Možno nie ste nábožensky založený človek, a predsa môže byť pre vás tento článok inšpiratívnym čítaním.
  • Kalvárie sú totiž mimoriadne miesta, ktoré dokážu navodiť vzácnu atmosféru stíšenia.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Jesenné obdobie so sebou prináša isté spomalenie, zvoľnenie tempa, zvnútornenie. Je to prirodzený stav vecí, ktorým sa zlaďujeme s kolobehom prírody. Niekto vníma túto časť roka nostalgicky, iný dokáže aj v ubúdajúcej slnečnej aktivite, opadaných listoch a zdanlivom zmare nájsť krásu i pokoj. Dokonca aj silu. A existujú miesta, ktoré sú na to priam stvorené.

image

Moja chalupa, november SNÍMKA: Archív Mafra

SNÍMKA: Archív Mafra

Stúpať osamote na „horu lebiek“ a preciťovať krutosť utrpenia nevinného človeka asi nevyznieva počas jesenného splínu príťažlivo, ale práve v tom spočíva to priam terapeutické čaro. Kalvárie boli stavané na špecifických lokalitách, väčšinou v prírodnom prostredí a postupným stúpaním na ich vrchol môžeme vystúpiť aj k vyššiemu poznaniu samých seba. S modlitbou či bez nej, doprajme si aspoň trochu jesenného rozjímania.

image

Vyhorená a znova zachránená: Pozrite si obnovu 150-ročnej drevenice, ktorá doslova vstala z popola

Kalvária v Kremnici

Výber nebol jednoduchý. Z vyše 250 slovenských krížových ciest je minimálne 10 skutočne unikátnych. Rozhodli sme sa pre tri, ktoré síce nie sú najznámejšie, zato však patria k tým najpôsobivejším. Navyše, navzájom sa výrazne líšia. A hneď tá prvá v poradí nás úplne dostala.

V galérii si pozrite fotografie úchvatných miest, aké len tak niekde nenájdete:

Kremnica zaiste patrí medzi naše najkrajšie mestá. Okrem historických a kultúrnych svetských pamiatok či rôzneho športového vyžitia ponúka aj nádhernú sakrálnu architektúru. Najznámejšou dominantou je dvojloďový Kostol sv. Kataríny, týčiaci sa nad mestom.

Jeden z najkrajších výhľadov na hradný komplex poskytuje úvodné stúpanie na kremnickú kalváriu. Cestička sa však čochvíľa norí do lesa, vyhliadok je čoraz menej, vďaka čomu sa pútnik môže sústrediť viac na bezprostredné okolie a predovšetkým na vlastné prežívanie „bezprostredna“.

Duchovný rozmer tejto cesty je hmatateľný od prvých chvíľ. Štíhle biele kaplnky so šindľovými strieškami žiariace pod ohromnými javormi a jaseňmi ako pochodne vábia k sebe každého okoloidúceho. O to viac prekvapí a poteší pohľad dovnútra....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-09 07:35:55 - Feat.: 0 - Title: Slováci objavujú chalupárčenie v Maďarsku: Tieto miesta sú dôkazom, prečo je to ten najlepší nápad 02 - Modified: 2022-12-16 09:05:41 - Feat.: 0 - Title: Na začiatku bol stiesnený zrub plný haraburdia. Do roka bola z neho minimalisticky magická chata
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:58