StoryEditor

Prečo nie: Editorial

28.10.2010, 00:00

Vedeli ste, že na čele slávnej odevnej firmy Hugo Boss stál Slovák? A že práve on dostal túto dnešnú ikonu z "červených čísel“? Ak nie, sme tak trochu radi, pretože práve o tom by naše prečo nie?! malo byť. Malo by vás pozitívne šokovať a priniesť témy, ktoré nie sú iba chabým nástrojom PR, ale zaujmú práve takými príbehmi, ako je (aj) ten Littmannov. A keď už spomínam Huga Bossa, pôvodne sme to síce neplánovali, ale ako nám na kôpke postupne pribúdali hotové strany tohto októbrového čísla, stávalo sa z neho také fashion - vydanie. Ale jeseň, to je obdobie parížskych, londýnskych, milánskych (a dokonca už aj bratislavských!) fashion week-ov, takže vlastne... prečo nie?!
O našom hlavnom rozhovore som už niečo prezradil na úvod. Peter Littmann si dnes žije pokojným životom na brehu hamburského jazera Alster, ale - ako ste už asi pri našich respondentoch zvyknutí - jeho život vždy takú pokojnú hladinu nemal. Boli totiž časy, keď ako slovenský emigrant mal v peňaženke 20 mariek a pochybnosť, či bude mať kde prespať. Z nosiča káblov to dotiahol až na úplnú špicu nemeckého biznisu a dnes s úsmevom spomína na "žúry“ s Tomášom Baťom alebo na to, ako prišiel na schôdzu dozornej rady Mercedesu na svojom Porsche Carrera 4S. Lebo aj v Mercedese tento "manažér do dažďa“ pôsobil.

"V Nemecku poznám takmer všetkých topmanažérov. Niektorí sú fantastickí a rád si s nimi zájdem na pohár vína, ale väčšina z nich ma osobne nezaujíma,“ tvrdí dnes osobný priateľ a fanúšik Michaela Schumachera. A ktorá osobnosť pomenovala svojho syna pravdepodobne vďaka nemu Hugo? Čítajte v hlavnom rozhovore.

Hugo Boss, naša prvá módna zastávka. Ak budete s nami pokračovať na ďalšiu stanicu, vystúpite priamo na Piazza del Duomo, lebo čo iné ako Miláno sa môže v našom fashion-vydaní objaviť. Aby to neboli len prázdne frázy, boli sme si 24 (nielen) nákupných hodín vyskúšať priamo v meste, ktoré by si zaslúžilo vzletné pomenovanie typu "nákupný raj“ alebo "perla luxusu“. Ale keďže sme prečo nie?!, všetky klišé necháme bokom. Takže sa jednoducho pozrite, ako sa po noci v sedemhviezdičkovom hoteli nakupuje v dvornom butiku Prady a aká je najluxusnejšia skratka od štvrtého najväčšieho kostola na svete k opere La Scala.

Takí Armani alebo Ferré, tí už majú svoje teplé miestečká aj v slovenských butikoch. Lenže otázka znie: kto vyberá konkrétne modely a nepriamo teda aj váš šatník? Zisťovali sme priamo na tých najlepších adresách, kto, odkiaľ a akým spôsobom rozhoduje o slovenskom trhu s luxusom. Asistoval nám pritom aj chlpatý Gucci a zistili sme, čo sa v slovenských obchodoch objaví nadchádzajúcu sezónu. Dočítate sa v našej hlavnej téme.

Okrem toho sme našli aj Slováka, ktorý ako jeden z troch na svete zakladal distribučnú spoločnosť SPI International, spustil jeden z najväčších mediálnych projektov u nás a svojho času sa do topmanažmentu televízie Markíza dostal vďaka tomu, že pozná dobré skratky v Londýne.
"Poviem vám, vedenie televízie je veľmi blízko vedeniu vojny,“ hovorí Ivan Hronec, ktorý po dvadsiatich rokoch robí "hrubú čiaru“ a ide budovať svoj vlastný brand. Prečo nie?!

Náš spolupracovník Dick Kvetňanský dostal novučký Jaguar XJ do botanickej záhrady (prečo nie?!) - ale nebojte sa, iba kvôli foteniu. Inak ho poriadne popreháňal aj na cestách. A máme aj levanduľu nabitú atómovou energiou, konkrétne v rubrike Menu, vlastný módny editoriál a rozhovor so šéfom odevnej značky Blažek. Volá sa Ladislav Blažek, mimochodom.

Takže teraz je už asi čas otvoriť toto októbrové prečo nie?! a popritom možno aj svoj šatník, a keď vás aspoň trochu inšpirujeme, tak aj toto číslo nášho magazínu splnilo svoj účel.
Dovidenia v novembri,

 

Peter Vavro
šéfredaktor HN a šéfeditor magazínu prečo nie?!

menuLevel = 2, menuRoute = style/editorial, menuAlias = editorial, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:18