Sú to známi gurmáni a potrpia si na výborné jedlo a ešte lepšie víno. Reč je samozrejme o Francúzoch. To, že ich očarilo slovenské víno Dunaj až tak, že sa objaví na menu karte prestížnej reštaurácie l´Epuisette s michelinskou hviezdou v Marseille, je obrovský úspech.
Karine Blanc, ktorú francúzska gastronómia pozná ako skvelú špecialistku a spolupracuje na príprave menu so šéfkuchármi najvychytenejších michelinovských reštaurácií v celom Provensálsku, si vybrala do ponuky práve slovenské víno Dunaj.
To nie je všetko, Karine vytvorila originálne predjedlo práve pre toto víno -Tekvicový krém s hubami. „Vytvorila som tento recept pre konkrétne víno, ktoré som nedávno objavila. Je to víno Slovenské Vinice Dunaj neskorý zber 2016. Jeho lahodné tóny sa budú úžasne snúbiť s týmto predjedlom,“ povedala pre portál SARABAR Karine Blanc.
Predjedlo spolu s vínom budú od decembra ponúkať v známej marseillskej reštaurácii l´Epuisette.
Gurmáni vedia, že francúzske reštaurácie najradšej ponúkajú vlastné, kvalitné francúzske vína a nie je ich málo. Pri výbere vín z iných krajín sú veľmi nároční. Prednosť dávajú zaujímavým ročníkom a odrodám z malých rodinných vinárstiev pred veľkými producentmi.
Pravdepodobne to bolo dôvod, prečo si Francúzi vybrali víno z vinárstva Slovenské Vinice. Vína starostlivo vyberá degustačná komisia zložená z expertov. Vedie ju Jean Daniel Angibaud, svetovo uznávaný enológ a someliér z Bordeaux, držiteľ mnohých prestížnych svetových ocenení.
Kolekciu vín ochutnajú aj v Štrasburgu
„Keď mám možnosť, rád dám ochutnať vína zo Slovenských Viníc odborníkom, napríklad, keď sa stretneme na medzinárodnej súťaži. Zaujíma ma, ako ich hodnotia,“ hovorí J.D. Angibaud. A práve vďaka jednej takejto ochutnávke sa dostal chýr o zaujímavých slovenských vínach do reštaurácie v Marseille Po odrode Dunaj, ktorej už pripravujú miesto v zimnom nápojovom lístku, chcú ochutnať aj iné vína z tohtoročnej kolekcie - Slovenské Vinice Pinot Noir bobuľový výber 2015, Zweigeltrebe výber z hrozna 2015, Devín neskorý zber 2016 a ďalšie.
Vína zo Slovenských Viníc chcú ochutnať aj v ďalších dvoch top reštauráciách v Štrasburgu. Vo vyhlásenej reštaurácii Buereiheisel s dvoma „michelinkami“, ktorú často navštevujú aj politici z Europarlamentu, a vo vychytenej reštaurácii Oenosphere.
Aké víno zaujalo Francúzov
Víno pochádza z Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, z obce Svodín zo strekovského regiónu a patrí do jesennej kolekcie značky Slovenské Vinice. Dunaj je suché červené víno sýto rubínovej farby s fialkastým okrajom. Prekvapí prenikavou vôňou tmavého bobuľového ovocia, predovšetkým čučoriedok a slivkového perníku.
Má plnú korenistú, ovocno-šťavnatú chuť s jemným zamatovým záverom. Aby si zachovalo svoju mimoriadnu kvalitu a buket, servíruje sa vychladené na 16 – 18 stupňov C. Je to vynikajúca voľba k menu s korenistým predjedlom a ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.
„Sme hrdí na naše vína zo Slovenských Viníc, ktoré oceňujú aj v zahraničí, osobitne v takých vychýrených reštauráciách, ktoré získali michelinské hviezdy,“ neskrýva radosť z úspechu Peter Havrilák, manažér značky Slovenské Vinice .