StoryEditor

Detox, pôst a očistné kúry: Môžete si nimi ublížiť, hovorí odborníčka

16.06.2021, 18:00
Autor:
ipip
Detoxikáciou zasahujeme do prirodzených telesných pochodov.

Detoxikácia je v mediách a diskusiách ospevovaná ako záruka očisty organizmu, ktorú potrebujeme z času na čas všetci. S tým je spojená aj odporúčaná periodicita, v akej sa jej máme držať. Aký je na to pohľad odborníka na výživu?

"Ak sa ľudia stravujú dlhodobo správnym spôsobom a dodržiavajú zásady racionálneho stravovania bez veľkých excesov, tak nevidím dôvod na zaradenie očistných rituálov," hovorí Monika Tělupilová, nutričná terapeutka a nutričný garant projektu CEFF (Certified E-Friendly Food, Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie).

Tvrdí, že dlhodobé dodržiavanie vhodnej životosprávy má oveľa pozitívnejší prínos pre telo a je aj omnoho šetrnejší. "Navyše naše telo má veľmi dobre vyvinuté procesy, akými sa vyrovnáva s prísunom nežiaducich látok, takže nie je nutné do týchto prirodzených telesných pochodov zasahovať."

Ak sme si však dopriali viac nevhodného jedla a ukázala to aj ručička na váhe, odporúča sa v stravovaní čo najskôr vrátiť do bežných koľají. Odľahčiť sa v strave môžeme napríklad častejším zaradením väčšieho množstva zeleniny.

Napriek tomu by sme nemali zanedbávať aj ďalšie dôležité zložky stravy ako sú zdroje sacharidov, bielkovín a vhodných rastlinných tukov.

Zdravý človek sa nepotrebuje detoxikovať

"Ak je človek zdravý a má vhodné stravovacie návyky a odbočí od týchto návykov iba zriedka a v malom rozsahu, tak sa telo s touto anomáliou vyrovná bez väčších ťažkostí a nie je potrebné zaraďovať žiadne kúry," hovorí Tělupilová.

Napriek upozorneniam od odborníkov však už mnohí z nás poznajú dokonca niekoľké formy takzvaného detoxu. Sú však medzi nimi také, ktoré nám škodia najviac? "Neviem, či by to bolo možné zovšeobecniť. Záleží na zdravotnom stave daného človeka a spôsobe detoxikácie. Niekedy môže dôjsť k nešťastnej kombinácii týchto dvoch faktorov, ktoré môžu človeka poškodiť."

Menej závažným problémom pri pôstoch môže byť podľa nej úbytok svalovej hmoty. V tomto prípade ľudia častejšie očakávajú úbytok tukového tkaniva, ale pravdou je, že väčšinou ubudne glykogén, voda a svalová hmota.

Pixabay

​Tukový úbytok je výrazne menšia časť efektu. Podobne sú na tom aj kúry založené iba na konzumácii zeleniny a ovocia, ale úbytky nebývajú až tak veľké. Podľa odborníčky tiež záleží na tom, koľko prijímame zeleniny a koľko ovocia.

"Problém by bol pri detoxikácii, ktorá by pozostávala výlučne zo štiav alebo pri pôste, a to konkrétne u diabetikov. Pri tých by dochádzalo ku kolísaniu hladiny krvného cukru a k hypoglykémii. Značný negatívny dopad na zdravie by mohli mať detoxikačné kúry u onkologických a inak vážne chorých pacientov," upozorňuje.

Detoxikácia každý mesiac? Zásadný prínos nečakajte

Tělupilová hovorí, že ak do svojho harmonogramu pravidelne zaraďujeme dni, kedy nejeme napríklad raz v týždni, tak si významnejšie znižujeme potrebný energetický príjem a príjem živín. Preto by bol možný prípadný deficit niektorých látok.

Telo si tiež na nižší energetický príjem zvyká, takže môže dochádzať k úspornejšiemu metabolizmu. "Ak by išlo o zaradenie jedného dňa v mesiaci, tak by negatívny dopad na telo byť nemusel, ale ani by som od tohto opatrenia neočakávala zásadný prínos."

Vhodnejšími alternatívami detoxu sú podľa odborníčky na výživu najmä tie šetrné, ktoré spočívajú v drobných úpravách bežného režimu. "Môžeme si oživiť jedálniček čerstvými potravinami, klíčkami, zaradiť viac zelenej listovej zeleniny, piť bylinkové čaje, viac chodiť na čerstvý vzduch, zhlboka dýchať a primerane cvičiť."

Ovocné a zeleninové šťavy môžeme zaradiť do jedálnička tiež, ale zriedené. Vďaka nim si doplníme vitamíny a minerálne látky. Pokiaľ ovocie a zeleninu spracujeme do smoothie alebo pyré, tak telu doprajeme aj viac vlákniny, ktorá pomáha k odstráneniu odpadových látok z čreva.

Pixabay

​Dobrým zdrojom sú tiež strukoviny, na ktoré často v jedálničku zabúdame. "Režim by som doplnila užívaním čerstvo mletého ľanového semienka a avokáda. Oboje sú vhodným zdrojom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré v tele pôsobia protizápalovo a majú pozitívny účinok na cievny a nervovú sústavu," dodáva Tělupilová.

Očistiť organizmus si vieme aj potravinami a vodou

Medzi potraviny, ktorými si vieme očistiť organizmus, patrí celozrnné pečivo, obilniny a strukoviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny. "Tá pomáha zväčšiť objem stolice a tým zrýchli priechod tráveniny a podporuje vylúčenie škodlivých látok z hrubého čreva. A voda. Pri dostatočnom pitnom režime pomáha odplavovať odpadové látky z tela," dodáva na záver Tělupilová.

*Článok bol pripravený v spolupráci s odborníčkou na zdravé stravovanie s Monikou Tělupilovou, DiS, nutričný garant projektu CEFF (Certified E-Friendly Food, Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie) Česká republika.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-03-29 08:53:07 - Feat.: - Title: Hrudka, korbáč, väzeň. Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma takmer 300 odsúdených 05 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 07:33