Pixabay
StoryEditor

Mäso so zemiakmi či s ryžou? Štúdia dokazuje, čo riskujete nesprávnou kombináciou jedál

01.03.2021, 11:00
Má ísť o dôležitú štúdiu, ktorá môže mnohým potenciálnym pacientom pomôcť v prevencii proti demencii.

Nesprávny výber kombinácie jedál môže viesť k demencii. Dôkaz o prepojení priniesla nová štúdia, ktorá bola uverejnená vo štvrtok v Neurology - lekárskom časopise Americkej neurologickej akadémie.

Štúdia sa pýtala viac ako 600 starších ľudí vo Francúzsku, čo jedli, a potom ich počas pravidelných lekárskych prehliadok sledovala päť rokov. Na konci tohto obdobia sa u 209 zo skupiny vyvinula demencia, uvádza portál CNN.

Výherná kombinácia v boji s demenciou

Keď sa vedci pozreli na jedlo, ktoré jedli, vo výbere jedál veľký rozdiel nebol, avšak v tom, aké kombinácie si zvolili, áno.

Ľudia, u ktorých sa vyvinula demencia častejšie, kombinovali vysoko spracované mäso (klobásy, údené mäso) s potravinami obsahujúcimi vyšší podiel škrobu, informovala Cécilia Samieriová, autorka štúdie a epidemiologička z University of Bordeaux vo Francúzsku.

„V tejto štúdii bola tzv. potravinová sieť, ktorá sa spájala s demenciou, charakterizovaná kombináciou hlavných jedál s potravinami s vysokým obsahom škrobu, ako sú zemiaky, ale aj iné druhy mäsa či alkohol,“ potvrdil aj neurológ Richard Isaacson, riaditeľ Kliniky prevencie Alzheimerovej choroby vo Weill Cornell Medicine.

Takpovediac výhernou kombináciou jedál bolo zapojenie zdravých potravín, ako morské plody, ovocie či zelenina. A práve tu prichádza pre mnohých dobrá správa, nakoľko práve teraz je na zeleninu vhodný čas.

Citrusy vieme nahradiť

Málokto totiž vie, že aj v menšom množstve jarnej zeleniny je viac zdraviu prospešných látok ako v citrusoch. Ovocie navyše obsahuje viac cukru, čo je dôležitá informácia pre tých, ktorí si strážia hmotnosť.

"Každá zelenina je významná svojím unikátnym zložením, každá ponúka nejakú živinu, ktorá je pre výživu človeka dôležitá. Obsahuje najmä vitamíny alebo minerálne látky," hovorí Jana Spáčilová, nutričná terapeutka z Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne .

Čo sa týka ovocia, aj to exotické si vieme nahradiť tými tunajšími.

„Oveľa viac vitamínu C má napríklad naše tradičné bobuľové ovocie, ako je čierne ríbezle, významné množstvo je tiež v jahodách. Zo zeleniny má najväčší obsah céčka červená paprika, potom kapustová zelenina: ako sú brokolica, kel alebo karfiol. Ale v už spomínanej jarnej zelenine je ho tiež dosť, cenné sú aj ďalšie pre človeka významné látky - vláknina, farbivá, minerálne látky, napríklad draslík," hovorí Jana Spáčilová.

Rozmanitosť je korenie života

Okrem správneho výberu kombinácii jedál treba podotknúť, že tí, ktorí mali v štúdii lepšie výsledky, si jedlo aj delili na menšie a v zložení pestrejšie porcie.

„Pokiaľ ide o stravu a zdravie mozgu, rozmanitosť je korením života,“ dopĺňa Isaacson, ktorý sa však štúdie nezúčastnil.

Potrebu správneho výberu stravy pripomína aj Monika Tělupilová, nutričná terapeutka a odborníčka na zdravé stravovanie, ktorá takisto odporúča „rozdeliť si jedlo na viaceré menšie porcie v priebehu dňa. Z každého prijatého jedla naše telo použije približne 10 percent energie na tvorbu tepla, preto je výhodnejšie jesť častejšie a menej.“

"Z celkového hľadiska ide o dôležitú štúdiu," uzatvára Isaacson. "Zdôrazňuje zložitosť vzťahu medzi výberom stravy a kognitívnym zdravím, ale ukazuje, že výživa je modifikovateľným rizikovým faktorom, ktorý je možné zmeniť, aby sa výsledky zlepšili."

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:24