StoryEditor

10 tipov na zdravú a chutnú desiatu pre vaše dieťa

30.10.2011, 00:01
Ako vyradiť nezdravé pochúťky z jedálneho lístka našich detí? Vreckové na stravovanie v školskom bufete vymeňte za starostlivo pripravenú a zdraviu prospešnú desiatu. Poradíme vám.

Ak majú deti vhodnú stravu, ľahšie sa dostanú do potrebnej fyzickej i psychickej pohody. Pripravili sme pre vás desať najvhodnejších alternatív.  

1. Kuracia šunka s rastlinným maslom na celozrnnom pečive, doplnená paradajkou alebo listom z ľadového šalátu
Pred svetlým pečivom uprednostnite radšej celozrnné obilninové výrobky, ktoré sú zaručeným zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Prečo pečivo? Nedostatok sacharidov môže u detí spôsobiť únavu, prípadne byť príčinou ich nepozornosti.

2. Cereálna tyčinka 
Stavebné a ochranné látky, ktoré nám ponúka, sú pre zdravie určite prijateľnejšie ako „prázdne kalórie“ v čokoládach, cukríkoch či sladených nápojoch. Tie majú podľa lekárky Jany Bizíkovej z Detskej ambulancie pre poruchy výživy v detskom veku, nulovú výživovú hodnotu. 

3. Zeleninový šalát
„Ak je dieťa naučené konzumovať takéto šaláty, zvolila by som kombináciu reďkovky, brokolice, papriky, šalátu a kapusty,“ hovorí lekárka Bizíková. Treba však pamätať na to, že vitamíny obsiahnuté v zelenine sú rozpustné len v tukoch, a preto neváhajte šalát spestriť trochou kvalitného olivového oleja. 

4. Probiotický a polotučný jogurt s cereáliami 
Pre rast a vývoj detí je nevyhnutné veľké množstvo energie a tukov, takže nízkotučné mliečne výrobky môžete z ich jedálneho lístka pokojne vyradiť. Iný osud však nečaká ani ich plnotučnú verziu. „Príjem tukov v nadmernom množstve podporuje nadváhu a rozvoj srdcovo-cievnych ochorení, ale určité množstvo je pre organizmus nenahraditeľné.“ Odborníčka teda odporúča zlatú strednú cestu v podobe polotučného jogurtu, ktorý si môžete dochutiť cereáliami. 

5. Bryndzová nátierka s bylinkami s tvrdým syrom a čínskou kapustou na celozrnnom pečive
Pri výbere syra treba dbať na to, aby nebol tučný, ale skôr bohatý na vápnik. „Tvarohové syry sú síce menej slané, ale obsahujú tiež menej vápnika,“ dodáva lekárka. Nič nepokazíte, ak si k tejto pochúťke pridáte dusenú šunku a iný druh zeleniny podľa vlastného výberu, či už papriku alebo reďkovku.  

6. Sušené ovocie 
Maškrtenie sladkostí a cukroviniek už dávno nie je v móde. Namiesto toho vznikla zdraviu prospešnejšia alternatíva. Sušené ovocie prináša do ľudského tela, okrem iného, aj vlákninu pre správne fungovanie čriev. Pokiaľ nechcete vaše dieťa zásobovať zbytočnými kalóriami, zvoľte vysušené jablko, nesladený ananás a jahody. 

7. Ovocný šalát
Hodnotnejšie ako cukor a ľahšie stráviteľné ako zelenina. Jeho denná konzumácia neplatí len pre dospelých, ale aj pre deti, ktorým zabezpečí lepší vývoj kostí, zubov a chrupaviek. Mix kiwi, jahôd, jablka, hrušky, broskyne a nektarinky, a teda menej sladkých druhov ovocia, považuje lekárka za najvhodnejšiu kombináciu. 

8. Orechy s medom 
Napriek značnému množstvu tukov sú orechy prospešné pre ľudské zdravie vďaka nenasýteným mastným kyselinám s priaznivým vplyvom na srdce a cievy. Rovnako podporujú aj mozgovú aktivitu, ktorá môže byť pre školopovinných viac ako užitočná. 

9. Cottage syr s bylinkami 
Ako rýchlo zahnať hlad? Siahnite po cottage syre s nízkym obsahom tukov a vysokou koncentráciou bielkovín, ktorá vášmu dieťaťu navodí pocit sýtosti na dostatočne dlhý čas. Možno tak zabránite jeho túžbe po jedlách, ktoré sú od zdravého stravovania na míle vzdialené. 

10. Grahamové pečivo s rybacou pomazánkou a morčacou šunkou 
„Pre deti sú vhodné dusené čerstvé šunky. Kvôli zvýšenému obsahu solí, konzervačných látok a emulgátorov neodporúčame trvanlivé údené šunky ani salámy,“ hovorí Jana Bizíková. Dieťa nemusí jesť mäso každý deň, ako si niektorí myslia, no do jeho jedálneho lístka by určite malo byť zahrnuté, napríklad v podobe rýb. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:51