StoryEditor

Po štyridsiatke jedia ľudia zdravšie. Vďaka peniazom

14.03.2012, 08:21
Autor:
čtkčtk
Diéty držia mladé ženy a muži v strednom veku - aj toto zistil internetový prieskum, ktorý mal desaťtisíc respondentov.

Ďalším zistením je, že  najmenej zdravo sa stravuje mládež. Podľa Pavla Suchánka z Fóra zdravej výživy majú výsledky logiku, po štyridsiatke majú ľudia peniaze na lepšie jedlo a vedia, že telo funguje podľa toho, čo mu dajú.

Mládež zase nepočúva varovania – ak bude nezdravo jesť, dostane po štyridsiatke infarkt. Podľa prieskumu, ktorý sa zameral na stravovacie návyky zamestnancov, hľadí takmer polovica mužov do 25 rokov len na to, aby za jedlo minuli čo najmenej, kvalita je pre nich druhoradá. Mladé ženy sa vynechávajú, alebo nejedia vôbec. Na permanentnej diéte je každá piata žena do 25 rokov veku.

Zdraví stravníci podľa prieskumu prevažujú medzi ženami. Diétu si ordinujú ženy každého veku, zatiaľ čo u mužov v snahe sa páčiť sa prejavuje najviac v strednom veku. Diétu drží takmer osem percent štyridsiatnikov. Pokiaľ ide o prejedanie, muži sa nadmerne stravujú hlavne v mladosti, do veku 25 rokov sa prejedá takmer 15 percent,  u žien je to,  naopak, najčastejšie až v preddôchodkovom veku –  je to každá desiata ženu nad 55 rokov. Labužníci sú častejšie muži, po štyridsiatke si pôžitok z jedla dopraje každý štvrtý muž, zatiaľ čo u žien len necelá pätina.



Suchánek potvrdil, že diéty sa týkajú hlavne mladých žien. Usilujú sa o štíhlosť pod tlakom módnych časopisov. U mužov je podľa neho motivácia iná, okolo štyridsiatky už sa stretávajú  s infarktami u svojich kamarátov a získavajú pocit, že kvôli nadbytočným kilogramom nie sú schopní dobehnúť ani autobus. „Nechcú skončiť v nemocnici a začínajú si uvedomovať, že nielen kariéra, ale aj zdravie sú dôležité,“ povedal Suchánek. To, že najväčší labužníci sú muž po štyridsiatke, vyplýva podľa neho z toho, že  majú na to, aby si kúpili kvalitné, a teda zdravé jedlo.

Podľa prieskumu si  viac jedla doprajú ženy v preddôchodkovom veku. Podľa Suchánka to môže byť spôsobené tým, že už v tom čase prestávajú byť pod tlakom, aby zvládali rodinu i prácu. Deti sú dospelé, v zamestnaní majú relatívne stabilnú pozíciu. „Takže si povedia, teraz už mám všetko splnené a môžem si dať. Celý život som držala diétu, teraz si môžem dopriať, na čo mám chuť,“ vysvetlil Suchánek. Nevylúčil, že ženy v tomto veku tiež „zajedajú“ problémy, keď ich opúšťajú manželia, ktorí si hľadajú mladšie náhrady.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 03:37