Rakúsko je blízko, preto niet divu, že dvadsaťdva tisíc kilometrov tunajších zjazdoviek brázdi veľa Čechov i Slovákov. Niektorí tam s lyžami mieria nielen v zime, ale aj v lete, aby si užili sneh na Hintertuxe a Mölltalu, kde sa jazdí celoročne.
Kým do Francúzska alebo Talianska chodí veľa ľudí už napoly na lyže a napoly za jedlom, Rakúsko tak jednoznačne dobrú povesť nemá. Najmä vďaka cielenej propagácii tamojších špecialít sa ale darí mýtus o príliš tučnej a fádnej kuchyni boriť. Jedným z najlepších spôsobov, ako sa o príťažlivosti rakúskych pokrmov presvedčiť na vlastnej koži, sú tradičné festivaly jedla, akými sú pravidelná septembrová slávnosť knedlí v Innsbrucku, Makový festival v Armschlagu alebo syrový festival pri Kaprune, na ktorom sa každý rok svojimi produktmi prichádzajú pochváliť farmári zo širokého okolia.
Syry sú tiež jedným zo suvenírov, ktoré je možné z Rakúska priviezť. Priamo sa ponúka tirolský graukäse čiže sivý syr. Táto delikatesa sa robí z nízkotučného mlieka a chuťou trochu pripomína české syrečky. Je tradičnou prísadou do mäkkých tirolských knedličiek. Ďalšou lahôdkou, ktorú si stojí za to priviezť domov, je bezpochyby slanina z rovnakého regiónu. Podľa pätstoročnej tradície sa k jeho príprave používa kombinovaná metóda zložená z údenia a stredomorského sušenia mäsa. Z korenín v jeho chuti najvýraznejšie vyniká jalovec. Na východe Tirolska navyše okrem slaniny robia ešte inú mäsitú špecialitu: údené jelenie, kamzíčiej a diviačie mäso. V ďalších horských regiónoch majú zase vyhlásené klobásky: skvelé sú jahňacie alebo zverinové údené na bukovom dreve. Nie vždy za nimi musíte putovať až k údenárovi, niekedy ich stretnete doslova po ceste.
Okrem jedlých suvenírov sa z Rakúska hodí priviezť aj tie na pitie. Okrem skvelých jednoodrodových ovocných muštov z jabĺk či hrušiek nezabudnite pribaliť fľašu vína. Vyberie si každý, ponuka sa pohybuje od sviežich a iskrivých Veltlínov až po Zweigeltrebe jemne korenistej chuti a granátovej farby.
Mäso v Rakúsku dominuje nielen medzi jedlými upomienkami, ale aj na tanieroch. Obľúbené sú hovädzie, teľacie i bravčové, v poľovníckej sezóne potom jelenie, kančie alebo srnčie mäso. Rakúšania sa rozhodne nevyhýbajú vnútornostiam, na tanieri sa okrem obvyklej pečene a obličiek objavuje aj polievka zo sleziny a iné.
Obed, ktorý vám na zjazdovkách naservírujú, tak doplní energiu aj tých, ktorí na svahu strávia celý deň. Väčšina chát má v ponuke klasické recepty ako bravčové koleno s chrenom alebo teľací rezeň cez celý tanier, ďalšie pokrmy sa líšia podľa regiónu, niekedy aj konkrétnej dediny.
Na Rödel-Alm, ktorú nájdete na svahu stúpajúcom od St. Anton, k tomu ešte môžete vyberať z krvavej tlačenky a hustej gulášovej polievky, v Alpenhaus nad luxusným strediskom Ischgl zase mávajú tafelspitzom, hovädzou špičku vyrobenou vo vývare. Medzi nevegetariánské položky, ktoré je z rakúskeho menu treba ochutnať, patria aj tirolské „špekové“ knedle, gröstl z orestovaných zemiakov a údeného mäsa, ako ho robia na chate Kühtaile Lodge v Ötztalských Alpách. Trochu ľahšiu kuchyňu ako severná časť Álp ponúkajú Korutánsko na ich juhu, ktoré sú ovplyvnené gastronómiou neďalekého Talianska a Slovinska. Tunajšie jazera a rieky sú pre kuchyne zdrojom početných rybích špecialít, či už je to zubáč pripravený na rošte, losos v celozrnnej strúhanke alebo rybia saltimbocca - rezne so sušenou šunkou a šalviou.
Korutánci sú pyšní na svoje lokálne suroviny, v reštauráciách sa Kärntner Kasnudeln, teda plnené taštičky pripravujú zo sušených hrušiek alebo z vyhláseného tvarohu kráv, ktoré sa pasú na vysoko položených lúkach. Mäso z takých kráv potom nesie označenie Nockalmrind. Pečivo tu sladia medom z Rosental, oblasti pod Klagenfurtom, ktorú opeľuje jeden konkrétny druh včiel. Chlieb od pekárov z Lechstalu bol dokonca zapísaný na zoznam dedičstva UNESCO. Pečie sa v kachliach na drevo, jeho chuť je nezameniteľná: trochu ovocná a hlavne veľmi intenzívna. Sú vyhlásené aj vinárstvom, majú však ešte jeden nápoj, ktorý by výletníci nemali preskočiť: jablkový sekt. Pitie, ktoré sa dobre hodí k väčšine tunajších pokrmov, je miestnou odpoveďou na taliansky Frizzante. V údolí Lavanttal ho vyrábajú zo starých jablčných odrôd ako sú Bohnapfel, Lavanttaler Banane alebo Schmidberger. Tradíciu výroby udržuje už po stáročia benediktínsky kláštor sv. Pavla. Jeho impozantná budova dominuje kraju rovnako prirodzene, ako priamočiara ovocná aróma nápoja, ktorý sa tu vyrába.
Vyhlásené alpské reštaurácie v Rakúsku:
Verwallstube
Kandaharweg 9, Sankt Anton am Arlberg
www.abbag.com
Reštaurácia so strhujúcim výhľadom na okolité vrcholy sa nachádza vo výške cez dvetisíc metrov nad morom. O dokonalý kulinársky zážitok sa tu stará dolnorakúsky šéfkuchár Bernhard Neuhold. Raz týždenne, vo štvrtok, sa tu koná večera pri sviečkach, ktorú podkresľuje hudba klavíra. Cesta tmou na lanovke je magickým zážitkom.
Rödel-Alm
St. Anton am Arlberg
www.rodelalm.com
Skvelé miesto na prestávku po celodennom lyžovaní. Medzi tunajšie špeciality patria syrové špecle, hustá gulášová polievka a bravčové koleno podávané s chrenom a horčicou. Zo sladkého by ste rozhodne nemali vynechať trhanec. Keď je fujavica, ochráni vás rustikálny interiér, inak je k dispozícii rozľahlá záhradka.
Alpenhaus
Silvrettaseilbahn AG, Ischgl
www.ischgl.com
Iba pár minút od staníc Silvretta a Fimbabahn sa nachádza podnik v alpskom štýle, ktorého interiér kombinuje hlavne drevo a sklo. Krásnu horskú scenériu môžete sledovať z tepla miestnosti vyhriatej krbom. Prízemie tvorí samoobslužný priestor, na prvom poschodí je VIP salónik s obsluhou. K miestnym špecialitám patria palacinky na "Jagatee" a grilované mäso.
Kühtaile Alm
Habichen 2a, Oetz
www.kuehtaile-alm.at
V dvoch tisícoch metroch nad morom rodina Manfreda Schöpfa servíruje špeciality tirolskej kuchyne: rezancové taštičky plnené mäsom, guláš so špekovými knedľami alebo špenátové knedle sypané parmezánom.
Bärenbadalm
Bärenbadkogel-gipfel, Jochberg bei Kitzbühel
www.baerenbadalm.at
Kuchyňa chaty vo výške 1870 metrov nad morom je vyhlásená kvalitnými surovinami. Hovädzie mäso tu majú z vlastného chovu plemena Angus, pstruhy lovia vo svojom rybníku a tiež divina je z miestnych zdrojov. Nezabudnite tu vyskúšať domácu pečeňovú paštétu a chlieb, ktorý si sami pečú.
ihned.cz
StoryEditor
Lyžujete v Rakúsku? Sem sa choďte najesť
Jedným z najlepších spôsobov, ako sa o príťažlivosti rakúskych pokrmov presvedčiť na vlastnej koži, sú tradičné festivaly jedla.
