StoryEditor

"Turek" nie je horší ako espresso (foto)

28.02.2012, 23:05
Autor:
čtkčtk
Mýtus o tom, že káva pripravená na "turka" je škodlivejšia ako na iné spôsoby, už neplatí.

Obsahuje totiž približne rovnaké množstvo škodlivých a nášmu zdraviu aj  prospešných látok, ako napríklad espresso. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú pre Inštitút kávy urobila pražská Vysoká škola chemicko-technologická.

Zdravé&nezdravé
Štúdia porovnávala, koľko kofeínu, antioxidantov, ale aj rakovinotvorného furánu či akrylamidu sa v káve pripravenej rôznymi spôsobmi nachádza. Dodáme len toľko, že furán za normálnych podmienok je priehľadná, prchavá a horľavá kvapalina. Akrylamid zasa je biela, kryštalická látka bez vône. Je bežnou súčasťou cigaretového dymu a vzniká aj ako nežiadúci produkt pri tepelnom spracovaní potravín. Môže spôsobovať malátnosť a halucinácie.

Nuž, ale späť na výskum. Experti skúmali štyri druhy kávy: mletú praženú, z ktorej „inkriminovaný turek“ sa pripravuje, kávu v kapsuliach, rozpustnú a mletú kávu na prípravu espressa.
"Nakoniec sme dospeli k záveru, že to, ako sa káva pripravuje, žiadnym spôsobom neovplyvňuje obsah kofeínu, ani škodlivín, "povedala Jana Hajšlová z vysokej školy, ktorá výskum robila. Výnimkou je instantná káva s menším obsahom furánu. A to všetko vďaka spôsobu jej výroby.
Negatívne látky podľa Hajšlovej však ani v jednom prípade neboli vysoké a zdraviu škodlivé.

Na spôsobe nezáleží
Obsah kofeínu v nápoji podľa štúdie ovplyvňuje predovšetkým použitá odroda kávy, nie spôsob jej varenia. Napríklad typ Robusta obsahuje viac kofeínu ako kvalitnejšia Arabica. Takže z hľadiska psychostimulačných účinkov je teda jedno, či si človek dá espresso, rozpustnú alebo zalievanú kávu.

Najlepšia? Najpredávanejšia 
Štúdia sa zamerala aj na obsah takzvaných antioxidantov, teda látok, ktoré pôsobia ako prevencia rakoviny, ischemickej choroby srdca, infarktu či mozgovej mŕtvice. "Pri konzumácii štyroch až šiestich šálok kávy do seba dostanete viac antioxidantov, ako keby ste jedli pol kilogramu ovocia alebo zeleniny, " povedal Pavel Kohout z Fakultnej Thomayerovej nemocmice, ktorý pôsobí aj ako odborný garant Inštitútu kávy. Zaujímavosťou je, že najvyššie množstvo antioxidantov obsahovala pražená mletá a káva v kapsuliach.
A ako si kúpiť tú najlepšiu kávu? Jana Hajšlová odporúča sústrediť sa predovšetkým na známe, najpredávanejšie značky, ktoré zaručujú kvalitu. To, či je káva kvalitná nám prezradí jej aróma. Na jej tvorbe sa totiž podieľa viac ako osemsto látok. "Urobiť syntetickú arómu kávy je nemožné," dodala. Aróma a chuť môže ovplyvniť predovšetkým doba praženia a teplota, ktorá je pri nej dosiahnutá.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:35