StoryEditor

Slovensko pozná svoju gastronomickú špičku

18.06.2012, 00:00
Autor:
aszasz
Cenu za celoživotné dielo z rúk zástupcu šéfredaktora HN si prevzal František Krankota.

Najlepším slovenským kuchárom sa stal opäť Marián Filo z Kaštieľa Čerenany a na piatkovom odovzdávaní Gurmán AWARD, prestížnych slovenských cien v gastronómii, tak obhájil svoje minuloročné víťazstvo. „Veľmi si to cením, ale je to všetko aj vďaka skvelému personálu, ktorý mám okolo seba,“ vyjadril sa majiteľ a šéfkuchár Reštaurácie Afrodita v ďakovnej reči po prevzatí hlavnej ceny.

Rebríček najlepšie hodnotených šéfkuchárov, ktorý svojimi hlasmi vytvorili inšpektori slovenského gastronomického sprievodcu Gurmán a šéfkuchári, zaznamenal aj tento rok viacero nových mien. „Som rád, že mladí šéfkuchári šliapu na päty našej gastro špičke,“ vyjadril sa Radoslav Nackin, riaditeľ festivalu Gurmán Fest na margo Martina Korbeliča, ktorý dostal priestor v bratislavskej reštaurácii Le Monde a Petra Kissa z reštaurácie UFO.watch.taste.groove. Cenu Grand Prix za celoživotné dielo odovzdal zástupca šéfredaktora Hospodárskych novín Dag Daniš Františkovi Krankotovi (na snímke).





Do Gurmána sa tento rok dostalo až 72 reštaurácií. Inšpektori, ktorí reštaurácie nominujú, prihliadajú na región, podmienky, v akých reštaurácia pracuje, a tiež na možnosti zásobovania či dostupnosť technológií. I tento rok boli reštaurácie v ich hodnoteniach rozdelené na prémiové, hotelové a tematické. Na javisku sa predstavilo mnoho šéfkuchárov, manažérov i reštaurácií, najviac cien si odniesla Le Monde a Foo Zou.

International Gurmán AWARD udelil tento rok Gurmán na Slovensku michelinovskému šéfkuchárovi z Japonska Ichirovi Kubotovi, ktorý šíri kultúru japonskej kjótskej kuchyne po celom svete a nápomocný bol aj pri odovzdávaní svojich vedomostí  na Slovensku. „Veľmi si túto cenu vážim, hreje ma viac ako michelin,“ uzavrel galavečer Kubota.

menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:21